Alkmaar voor allen

door Roger
Stadhuis Alkmaar

We gaan een weekend naar Alkmaar! Er is geen kaasmarkt in de winter, dus we gaan op zoek naar andere ‘leuke dingen’ in Alkmaar en die zijn er meer dan genoeg voor het hele gezin.

Op zaterdagochtend melden we ons bij het AFAS stadion, het stadion van AZ Alkmaar. AZ heeft gisteravond al tegen (en in) Zwolle gespeeld, dus we komen niet voor de wedstijd.
Nee, we krijgen vandaag een rondleiding door het stadion en een lesje AZ geschiedenis. We komen in alle ruimtes die die voor anderen gesloten blijven. De kleedkamer, de massageruimte, de skyboxen en de controlroom.
In elke ruimte krijgen we uitleg van A tot Z.
In de persruimte vertelt de bevlogen gids Eelco uitgebreid over de uitspattingen van trainer van Gaal, over de tactische monologen van Co Adriaanse en de harde woorden van Verbeek.

Persruimte AZ AFAS stadion

Hugo en ik doen de nabeschouwing van de wedstrijd

De prijzenkast met daarin onder meer twee kampioenschalen, vier KNVB bekers en één Johan Cruijf schaal spreekt tot de verbeelding. We kijken rond over de tribunes die plaats bieden aan 17.000 toeschouwers uit Alkmaar en de Zaanstreek.
Op het indoor trapveldje mogen Hugo en Elin zelf even een balletje schoppen. Kunnen ze toch mooi zeggen dat ze ooit bij AZ hebben gevoetbald. Ten slotte drinken we drinken we koffie en limonade in het spelershome en dan is het tijd om eens te kijken of we al kunnen inchecken op onze hotelkamer.

Golden Tulip hotel Alkmaar

Ons hotel blijkt nagenoeg naast het stadion te liggen. We worden hartelijk en gastvrij ontvangen en de kinderen mogen een klein speeltje uitzoeken. Fijne binnenkomer. De kamer blijkt ook al beschikbaar. We verblijven in een superior room, een heerlijke kamer met een luxe stoelen, een minibar, een waterkoker en een espressomachine. Maar wat voor ons het allerbelangrijkste is, is dat deze kamer ruim genoeg is om er een stapelbed voor de kinderen in te plaatsen.
De kamer werd geboekt via HotelSpecials en de kinderen mochten gratis mee.

Hotelkamer golden tulip Alkmaar

De kamer is ruim genoeg voor twee volwassenen en twee kinderen

In het hotel zijn voldoende ontspanningsfaciliteiten, zoals een gezellige bar, een fitness, een wijnkamer, drie restaurants en een wellness center met diverse sauna’s. We zijn dit keer met de kinderen, dus wij maken er weinig gebruik van.
We maken wel dankbaar gebruik van het ontbijt. Aan de ontbijttafel zittend roept Hugo enthousiast: ‘Pap, dit is het coolste ontbijt ooit’. Hij is nog nooit in een hotel geweest en hij is overdonderd door het aanbod.
Waarom hebben we eigenlijk nooit eerder in een hotel geslapen met de kinderen? Eerlijk gezegd dacht ik dat een hotel niets was voor (onze) kinderen. Die mening moet ik bijstellen. De kinderen vinden het heerlijk, slapen met z’n allen op de kamer heeft toch iets gezelligs en het personeel is bijzonder kindvriendelijk ingesteld.

Ontbijt Hotel golden Tulip Alkmaar

Het ontbijt is cool!


 

Stadswandeling door Alkmaar

Alkmaar is een heerlijke stad om te verkennen door middel van een stadswandeling. Het is niet zo dat Alkmaar grote toeristische trekpleisters heeft (afgezien van de Kaasmarkt natuurlijk), maar het is vooral de optelsom van alle kleine en mooie gebouwen die deze stad zo bijzonder maakt. De klokgevels, trapgevels en halsgevels wisselen elkaar af.

Stadswandeling Alkmaar
Het stadhuis, het kaaspakhuis en de Grote Kerk, alles is even mooi afgewerkt en onderhouden. Het Waaggebouw en de Molen van Piet staan helaas in de steigers, maar wie daar doorheen kan kijken ziet de schoonheid toch wel.  De stad kent vele verborgen hofjes die het ontdekken waard zijn.

Stadswandeling Alkmaar

Biermuseum de Boom

Als we het biermuseum passeren kan ik de verleiding niet weerstaan om even naar binnen te gaan. Het biermuseum De Boom vertelt het verhaal hoe ‘het gouden nat’ werd gebrouwen aan de hand van gereedschappen, apparatuur en machines van de afgelopen tweehonderd jaar. Het biermuseum, gevestigd in een prachtig zeventiende eeuws pand op de hoek van de Houttil, blijkt veel kleiner dan ik dacht. Best aardig om een bezoekje te brengen aan het museum, maar het meeste lol ondervind ik in het onderliggende proeflokaal, waar ik een ‘dubbele Abdij’ proef.

Biermuseum de Boom
Even was ik vergeten dat de rest van de familie al was doorgelopen naar het Kaasmuseum. Even rennen dus.

Kaasmuseum

Het drafje duurt niet langer dan twee minuten. Het kaasmuseum is gevestigd in het Waaggebouw van Alkmaar. Als je in de Kaasstad bent, kan een bezoekje aan het Kaasmuseum niet gemist worden. Een museum is vooral leuk voor kinderen als ze niet alleen mogen kijken, maar ook wat mogen doen. Daar hebben ze in het Kaasmuseum rekening mee gehouden. Naast allerlei interactieve spelletjes rond het thema is er ook een stickerspeurtocht waarbij je op zoek moet naar voorwerpen in het museum. Dus terwijl wij van alles over kaas leren vermaken Hugo en Elin zich uitstekend.

Kaasmuseum Alkmaar - AZ- Weekend weg - Vaders op Reis

Interactieve spelletjes in het Kaasmuseum

Onze conclusies zijn simpel: Alkmaar blijkt zonder de kaasmarkt ook zeer de moeite waard en overnachten in een hotel mét de kinderen kan heel leuk zijn.

Informatie over een weekend in Alkmaar met kinderen:

Wij verbleven in het Golden Tulip Alkmaar
Arcadialaan 6
1813KN Alkmaar
Wij boekten dit hotel via HotelSpecials.nl, neem de kinderen gratis mee!

Rondleiding AZ stadion
Het AFAS stadion ligt direct aan de A9
Een rondleiding boek je vooraf online: https://www.az.nl/nl/meetings-events/meetings-events/rondleiding?category=rondleiding

Kaasmuseum
Leuk museum, ook voor kinderen, gevestigd in het Waaggebouw
https://www.kaasmuseum.nl/

Biermuseum
Nationaal Biermuseum De Boom
Houttil 1
1811 JL Alkmaar
http://www.biermuseum.nl/

Route stadswandeling door Alkmaar
Wij gebruikte de App AbelLife. Met deze App kun je een gratis stadswandeling door Alkmaar downloaden maar ook veel andere routes in Nederland op de fiets, wandelend of per boot.
http://www.abellife.nl/

Eten in Alkmaar deden wij bij:

Brownies and Downies
Sympathiek concept en goed eten.
http://browniesanddowniesalkmaar.nl/

Portofino
Échte Italianen die aan het werk zijn in een open keuken. En dat proef je!
https://www.portofinoalkmaar.nl/

 

 

 

 

You may also like

1 comment

Denise 5 februari 2018 - 11:53

Leuk! Ik wist niet dat er een biermuseum zat. Een kaasmuseum ook niet, maar dat was te verwachten. 😉
Mooi hotel ook, het ziet er goed uit; met fijne grote familiekamers zo te zien. In m’n eentje met 2 kinderen heb ik meestal niet zo’n grote kamer nodig, maar er zijn natuurlijk veel gezinnen van 4 of 5 personen en dan is het ideaal.

Antwoord

Leave a Comment