Romer-Lippe-Route

door Edwin
Romer Lippe Route - Fietsvakantie - Duitsland

“Noordrein-Westfalen? Dat is toch die regio met al die industrie, gaan we daar fietsen?” aldus de reactie van mijn vrouw nadat ik haar verblijd had met een weekendje weg. Vooroordelen, daar hebben de Duitsers wel meer last van. Drie dagen lang zullen mijn vrouw en ik de Romer Lippe route gaan fietsen. Hoe zal de regio bevallen?

Hünxe

Römer betekent Romeins en Lippe is de rivier die als een regenworm door Noordrein-Westfalen kronkelt. Op dat Romeinse kom ik nog even terug. De complete Romer Lippe route is 295 kilometer lang, uit te breiden met nog eens 154 aan themaroutes naar een respectabele 450 kilometer. Van Detmold naar Xanten of andersom. Eigenlijk kun je overal opstappen en dat is wat wij doen. Hünxe is ons startpunt. ‘Schloss Gartrop’ om precies te zijn.

Romer Lippe Route - Fietsvakantie - Duitsland

Schloss Gartrop

Dit kasteel is een bezichtiging waard en eigenlijk wel meer. Trouwpartijen, feesten en concerten vinden hier plaats vertelt Kasteelheer Michel. Sinds een jaar of vier zijn de kamers – vernoemd naar de vroegere bewoners – beschikbaar als hotelkamer. De historie druipt van de muren. Familiewapens zijn verwerkt in het houtsnijwerk en op het plafond. De anekdotes vliegen ons om de oren, we zouden hier uren kunnen blijven, maar dat is voor de volgende keer. Onze fietsen en de Romer Lippe route staan vol ongeduld op ons te wachten.

‘Los gehen’ op de Romer Lippe route

En we zijn vertrokken. Op de pedalen en de natuur in. De Lippe roept ons en het duurt niet lang of we hebben haar gevonden. Als een liniaal ligt het ‘Wesel-Datteln-Kanal’ nooit ver van de Lippe vandaan, de eerste 10 kilometer gaat het oostelijk langs dit brede water. Een schelpachtig pad ligt ernaast en vanaf deze dijk heb je prachtig zicht op de Lippe links en het kanaal rechts met daartussen de natuurlijke uiterwaarden. De spaarzame wind duwt ons in de rug terwijl de zon ons in de ogen schijnt. Op een bankje op de dijk drinken we zwijgzaam onze bidon leeg terwijl de ijsvogels en reigers onze enige getuigen zijn.

De dorst lessen

Dorsten, een klein ‘hanzestadje’ trekt ons naar zich toe. Via een tweetal bruggen rollen we de oude binnenstad binnen. De groteske katholieke St. Agathakerk –compleet verwoest tijdens de 2e Wereldoorloog – is het middelpunt van de nog deels ommuurde ‘Innstadt’. Het sfeerfvolle ‘Rathaus’ vlak voor de kerk is onbeschadigd gebleven. Genoeg te zien, alleen in onze koffiepauze trouwden er al twee koppels in de St. Agatha. Genoeg keuze ook voor een hapje of drankje.

Een cultureel hoogstandje is verder het Joods museum van Westfalen. Het in het centrum gelegen museum is een trekpleister voor de hele streek alsmede voor toeristen. Gebruiksvoorwerpen maar ook veel persoonlijke verhalen over de geschiedenis van het Jodendom.

Romer Lippe Route - Fietsvakantie - Duitsland

Het frisse water roept – Haltern am See

Genoeg cultuur voor nu. Het decor verandert, we verlaten het kanaal en via bosrijke stukken slingeren we tussen de maisvelden en weilanden door. De Romer Lippe route wordt steeds groener al is de industrie nooit ver weg. De weg gaat glooiend over ‘schotterpfaden’ van dorp naar dorp. Geen plek voor racefietsen, dikke banden zijn vereist op dit parcours. Autovrij is het trouwens bijna overal. We zijn moe, de dag is lang geweest, veel indrukken en de warmte maakt ons loom. Haltern am See is ons eindpunt vandaag, geen straf. Gelegen aan de Halterner Stausee ligt ‘Hotel Seehof’. Fietsen op slot, fietstassen eraf en douchen maar. Op het balkon met ‘See-zicht’ is het goed ontspannen. “Du bist mit Fahrrad gekommen? Von woher kommst du?” De interesse is er echt, vriendelijk ook. Meer dan eens wordt ons onderweg water aangeboden door belangstellenden, zijn wij in Nederland ook zo gastvrij?

Romeinse helm

Haltern am See kan zich op meer beroepen dan alleen ‘wasserstadt’, het LWL-Romeins museum met het ernaast gelegen Römerpark “Aliso” is een must als je hier bent. De lange geschiedenis van de Romeinen die optrokken tot de Lippe is verplichte kost voor de Romer Lippe route gasten. Het ‘Aliso’ leger had zich hier 2000 jaar geleden met dik 5000 man gevestigd. Nu is op exact dezelfde plek de verdedigingsmuur nagebouwd. Erop lopend voel je je heel even die stoere romeinse soldaat.

Romer Lippe Route - Fietsvakantie - Duitsland

‘Holz-erde mauer’ in Haltern am See

“Aus Holland hè?” Een spraakzame vrijwilliger merkt op dat naast de (nagebouwde) ‘Holz-Erde mauer’ opgravingen aan de gang zijn. Studenten uit Utrecht en Breda graven dag in-dag uit munten en andere spullen uit vervlogen tijden op. Wij zijn er op zaterdag, ze zijn een dagje vrij, maar ik geloof de man op zijn woord.

70 kilometer staat er op de planning voor vandaag. De langste dag van de Romer Lippe route voor ons. De temperatuur loopt op en de meter staat nog op nul. We zeggen de romeinen gedag en trappen de eerste meters weg. “Kijk!” zegt mijn vrouw (net iets te hard) als we door een Veluwe-achtig gebied komen nabij Vinnum. Een koppeltje herten staat midden op het fietspad en schrikt zich een Romeinse helm van mijn enthousiaste vrouw. We kijken ze na als ze het bos in springen en de wildlife teller gaat naar +1.

Er zijn veel fietsers onderweg, bijna zonder uitzondering met de karakteristieke fietstassen in een felle kleur. Niet alleen de Romer Lippe route loopt hier, er zijn meer dan 200 LF (lange fietsroutes) uitgestippeld kriskras door het land. Je hoeft je hier niet te vervelen.

Industriële hap

Romer Lippe Route - Fietsvakantie - Duitsland

Lohnhalle in het Manufactum

Fietsen maakt hongerig. Als we de stad Waltrop binnen fietsen gaan we op zoek naar een lunchgelegenheid. Het ‘Manufactum’ wordt ons aangeraden. In een oude –meatpacking district achtige – fabriekshal zit de ‘Lohnhalle’, waar de chef onze smaakpapillen betovert. Regionale gerechten, afgestemd op het jaargetijde, in combinatie met de indrukwekkende setting maken de lunch een feest. Chef Dietmar raadt ons wel aan om een extra rondje te fietsen na deze verwennerij. Gelukkig mogen we nog even, de Romer Lippe wacht geduldig

De Lippe is een bron van leven, qua vogels natuurlijk maar ook voor de lokale bewoners. Kajakken, vissen en zwemmen, alles komt voorbij. De temperaturen zijn hoog, het verfrissende water lonkt. Toch fietsen we door. Een sperwer bespiedt ons vanuit de lucht als we door de metershoge maisvelden richting Bergkamen fietsen. Ook hier is veel aandacht voor de Romeinse historie in het gebied. Net als in Haltern am See is hier een deel van de verdedigingslinie nagebouwd, daarnaast wordt je compleet op de hoogte gebracht van de Romeinse historie door het ‘Archäologischer Lehrpfad’. Mocht je er nog geen genoeg van hebben dan beantwoordt het ‘Stadtmuseum’ je allerlaatste vragen.

Vegetarische verrassing

Inmiddels fietsen we weer langs het kanaal waar de passerende grote schepen volgeladen met houtskool een schril contract vormen met de kajakkers van zo-even op de Lippe. De laatste vijftien kilometer gaan naar Werne. “Oh wat leuk, om Nederlands zu spreken”. We worden begroet door Ulrike, eigenaresse van Hotel Re. De naam is afgeleid van het Latijn en staat centraal voor het opnieuw beginnen. Met het hotel, maar ook door middel van het biologische veganistische en vegetarische eten. Vol passie wijdt Ulrike uit over haar gerechten, een banaan-chili soepje of een wrap met artisjok, oude kaas en spinazie. Laat maar door komen, we krijgen er trek van! De binnentuin (met vijgenboom!) is het decor voor het diner.

Romer Lippe Route - Fietsvakantie - Duitsland

Vegetarisch smullen op de binnenplaats

De avond brengen we door in het stadspark van Werne, waar regelmatig voorstellingen worden gegeven in een openlucht-arena. Vanavond is het de beurt aan Peter Pan en kapitein Haak. Tussen de Duitse gezinnen vinden we dit een verrassend leuke tijdsbesteding. Na een gezonde nachtrust en een super ontbijt nemen we –te snel- afscheid van Ulrike. We nemen ons voor om hier terug te komen, dan nemen we de kinderen mee!

Olifanten en playmobil

Ondanks de hoge temperatuur begint de herfst zijn gezicht te laten zien, de kastanjes liggen tussen de vergeelde bladeren en die geven het kenmerkend krakende geluid als we erdoorheen fietsen. De industrie laat zich meer en meer gelden, niet vervelend, het past hier in het plaatje. Het kanaal en de Lippe wisselen elkaar af aan onze zijde en voor we het weten rijden we Hamm binnen. We zijn vroeg en besluiten om het Maxipark te bezoeken. Mocht je de tijd hebben, ga hier dan heen, het zit een kilometer of zes uit het centrum, maar de moeite waard. Met schitterende bloementuinen en architectonische hoogstandjes is het hier heerlijk slenteren. Voor de kinderen is dit helemaal een walhalla, speelplekken waar je maar kijken kunt. Beklim de –in het oog springende – glazen olifant eens via zijn slurf en bekijk het park vanuit zijn gezichtspunt. Als wij er zijn is er ook nog een tentoonstelling over 40 jaar Playmobil in de oude omgebouwde houtskool fabriek op het terrein. Zo is er elke paar maanden een ander onderwerp.

Romer Lippe Route - Fietsvakantie - Duitsland

De glazen olifant in Hamm

Voor ons zit het erop, de Romer Lippe route is voor ons gedaan. De laatste kilometers terug naar het station van Hamm alwaar we de fietsen inleveren en de trein terug nemen. Tijdens de anderhalf uur durende treinrit terug, trekt het decor van de laatste dagen in sneltreinvaart aan ons voorbij. En ja, de industrie is aanwezig maar valt zeker in het niet bij alle andere indrukken. Van de diversiteit van de natuur tot de vriendelijkheid van de Duitsers en van de Romeinse inslag tot de fietsvriendelijkheid van het gebied.

Romer Lippe Route - Fietsvakantie - Duitsland

De industrie en de Lippe gaan hier hand in hand.

 

Informatie

Alle informatie over de Romer Lippe Route is te vinden op:

http://www.roemerlipperoute.de

Wij verbleven in:

Hotel Seehof, Haltern am See

http://www.hotel-seehof.de

Hotel Re, Werne

UPDATE: Hotel RE is inmiddels niet meer in bedrijf.

 

Tips voor de omgeving

Schloss Gartrop

http://www.schlosshotel-gartrop.de

Joods museum, Dorsten

http://www.jmw-dorsten.de/nederlandse-samenvatting/

LWL-Romeins museum met Römerpark “Aliso, Haltern am See

https://www.lwl-roemermuseum-haltern.de

Lunchen in het Manufactum, Waltrop

http://www.manufactum.de/gasthaus-lohnhalle-waltrop-c-56/

Römerpark Bergkamen, Bergkamen

http://www.roemerpark-bergkamen.de

‘Maximilianpark, Hamm

http://www.maximilianpark.de/en/content/derPark.html

 

 

You may also like

Leave a Comment