Antwerpen, ‘the place to bio’

door Edwin
Antwerpen

Een klingelbel bij binnenkomst. Relaxte Franse chansons, pure koffie en talloze potjes huisgemaakte confituren die de wanden sieren. De tip: “Mag ik u onze wortel-chocoladecake aanraden bij uw koffie?” neem ik ter harte.
Ik ben bij de biologische dynamische bakkerij aan de Mechelsesteenweg en hiervandaan is het een klein stukje naar het stadspark aan de Rubenslei. Dit park is een oase van rust, de natuur kan haar gang gaan, er wordt niks bespoten, wat tal van vlinders, bijen en vogels aantrekt. Op een parkbankje is het goed toeven. Ook dit is Antwerpen. Een biologisch dagje Antwerpen.

Antwerpen Citytrip - Leenfiets - Vaders op Reis - Weekendje weg Antwerpen - Weekendje Weg - Biologisch - Citytrip

Duurzaam Antwerpen

Even daarvoor ben ik met de trein het centrum van Antwerpen binnengereden. Juist naast het Centraal Station stap ik op mijn vooraf ingecheckte ‘velo’ voor vandaag. Met maar liefst 153 fietsstations is er overal in de stad wel één in de buurt en daardoor ben je heerlijk mobiel. Tegen een dagtarief van 3,80 is dit goed te doen en je bent meteen sportief en duurzaam bezig.
Laat dat nou ook mijn bedoeling zijn; een duurzaam dagje Antwerpen!

Op naar het Ecohuis, een soort groene VVV waar ‘tout Antwerpen’ terecht kan met vragen en tips over de duurzame initiatieven in de stad.
Deze tips vliegen me om de oren, van te huren groentetuinen (inmiddels is er een flinke wachtlijst) tot repaircafés waar bewoners hun oude apparaten laten repareren.
Om de indrukken van het Ecohuis te laten indalen peddel ik via de Keyserlei en de Meir naar het grotendeels vegetarisch en biologisch restaurant Lombardia. Duurzamer dan dit wordt het niet, een glutenvrije muesli met sojamelk opgeleukt met onbespoten fruit. Zet daarnaast een graancappuccino met melkschuim van sojamelk en (volgens de serveerster) oog je meteen 10 jaar jonger!

‘Zero Waste is hier het motto’

Een kleine 2 kilometer verder is het tijd om te winkelen. Robuust is zo’n winkel die je gezien moet hebben, onbespoten groenten, koffie en thee, noten en oliën. Vergeet niet om je eigen verpakkingsmateriaal mee te nemen, Zero Waste is hier het motto. Al kun je hier ook glazen potjes of linnen zakken meekrijgen.

Jûttu op de Meir 19 is ook zo’n shop, bio ecologisch gefabriceerde kleding. Ondernemen met een gedachte, het best in beeld gebracht door het Jûttu ABC aan de muur. Van Awareness tot Zest 100% passie.
Tip: neem een lekker kopje koffie in de bijbehorende food-corner met uitzicht op de Meir.

Biologische citytrip Antwerpen - Weekendje weg - DuurzaamAntwerpen Citytrip - Weekendje weg - Vaders op ReisAntwerpen Robuust - Citytrip - Weekend weg - Duurzaam

Antwerpen

NativeFood in Antwerpen

“Ik kan u de linzenpaté met biologisch spek op brood aanraden” aldus Anne en van iemand die er zo gezond uitziet neem je dat van harte aan.
Glaasje rode bietensap erbij en mijn lunch bij NativeFood zit er al weer op. Dat valt nog helemaal niet tegen, zo’n dag met duurzame inslag!

Tijd voor de volgende tip, windje mee gaat het makkelijk richting Graanmarkt 13.
“Allez, kom verder, ik ben net bezig het nieuwe weekmenu op te stellen”.
Seppe is 33 en als kok op de bruiloft van de eigenaren van het restaurant heeft hij dusdanig indruk gemaakt dat hij nu de chef-kok is. En wat voor één! Slechts een kwart van de gerechten zijn voorzien van vlees of vis, de rest van de gerechten bestaan uit groenten, groenten met een twist. Het complete gebruik van de seizoensgroenten is een uitdaging die hij graag aangaat. De bevlogen chef heeft daarnaast 6 bijenkorven tot zijn beschikking, wat goed is voor zo’n 40 kilo honing per seizoen. Stadshoning gemaakt door 350 duizend bijen. Er wordt dus bijgedragen aan het voorkomen van de bijensterfte, de moestuin van het restaurant op de perfect gelegen binnentuin wordt bestoven en de honing wordt uiteraard gebruikt in de bijzondere gerechten. Op mijn vraag of het in de zomer dan niet zwart ziet van de bijen rondom de graanmarkt wordt driftig nee geschud. “Ze waaieren uit over de hele stad”.

Graanmarkt 13 - Citytrip Antwerpen - Weekend weg

Nagenietend van deze dag strijk ik neer bij Brasserie Appelmans aan het Papenstraatje in de schaduw van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. De ‘bollekes’ hier zijn nu niet bepaald duurzaam en laten we hopen dat de gevolgen dat morgenochtend ook niet zijn.

Informatie Antwerpen:

 

 

 

You may also like

1 comment

Mijn leven als reisblogger #6: Edwin (vadersopreis.nl) - Op reis met Co 11 maart 2018 - 08:31

[…] was mijn eindopdracht voor de bovengenoemde training en de beste verhalen zouden worden geplaatst in REIZ& Magazine. […]

Antwoord

Leave a Comment