De alleengaande vader bij Boerbert

door Roger

‘Best druk in je eentje’. Dat is een zin die regelmatig door m’n hoofd spookt deze dagen.
Renske moet een weekje naar Orlando voor haar werk en ik heb het gekke idee in mijn hoofd gehaald om dan maar  een lang weekend op stap te gaan met de kinderen. De alleengaande vader dus. De bestemming is Woerden, onze uitvalbasis is boerderij Boerbert in Kamerik.

Hooiberghut

Bij Boerbert huren we een Hooiberghut. Hooiberghutten staan op kleine boerderijcampings of bij de boerenbedrijven op het erf. De hutten zijn vergelijkbaar met een trekkershut en zijn geschikt voor maximaal vier personen. De hut is het klein, maar alles wat je nodig hebt zit erin: stromend water, koelkast, toilet, twee kookpitten en een kacheltje. En vooral die laatste blijkt nodig. Uitgerekend dit weekend dient de eerste nachtvorst zich aan.

hooiberhut-boer-bert

Ons verblijf voor 2 nachten

Als de onderhandelingen over de slaapplekken achter de rug zijn, gaan we op avontuur over de boerderij. Boerbert is een moderne biologische melkveehouderij en dat houdt in dat er geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Zo vaak als het kan en zo lang mogelijk lopen de koeien in de wei en ze hebben de ruimte. De dieren krijgen hier aandacht en goede zorg en dat kun je zien. De dames blaken van gezondheid. Het kan niet anders of hier wordt goede melk geproduceerd.

Koeien voeren

Dagelijks maken we met z’n drietjes een wandeling over het boerenbedrijf. Voor zo’n rondje moet je even de tijd nemen. Er zijn rond de 250 koeien op de boerderij en het liefst willen de kinderen álle koeien even aaien en voeren. Hoogtepunt van de ronde over de boerderij is, als tegen een uur of vijf de koeien gemolken worden en de kalfjes worden gevoerd. En als je dat gezien hebt, zijn er nog de schapen, konijnen, paarden en pony’s die ook even aandacht moeten krijgen. Je zou er bijna stalpoten van krijgen.

koeien-voeren-boertbert

‘Pas op dat ‘ie niet in je hand bijt’ roep ik naar Hugo en Elin die hooi aan de kalfjes voeren. De driejarige Elin kijkt nog een beetje verschrikt naar me, maar Hugo dient me van repliek:
‘Nee pappa, de boerin had toch gezegd dat kalfjes alleen tanden onder hebben en niet boven in hun bek. Ze kunnen dus helemaal niet bijten.’ Lekker dan, word ik even op m’n nummer gezet door een vijfjarige.

koeien-voeren-boerbert

Relaxte koeiemoeders

Elke ochtend gaan we even kijken of er nog ‘nieuwe koetjes zijn geboren’. We worden geen enkele keer teleurgesteld. Ik kijk lichtelijk jaloers naar die koeiemoeders. Ik ben de hele dag druk met het verzorgen, vermaken, corrigeren en beschermen van de kinderen, terwijl moeder de koe –ook alleengaand- relaxed toekijkt hoe hun kalfjes kort na de geboorte zelfstandig rondlopen en zichzelf vermaken. Daar kan ik nog wat leren. Dat is een waarheid als een koe.

koe-en-kalf-boer-bert

Ook een keer logeren bij BoerBert?

BoerBert ligt aan de noordrand van Woerden op ongeveer 15 minuten lopen van het station en van het centrum van Woerden.
BoerBert heeft naast twee hooiberghutten ook 3 appartementen waar je kunt overnachten.

Bert, Marieke en Jaco de Groot
‘s-Gravensloot 14
3471 BM Kamerik
tel: 0348-421344
email: boerderij@boerbert.nl

You may also like

Leave a Comment