Detoxen in Marrakech

door Edwin
Detoxen Marrakech

“Kun je meer? Dan jog je” Hijgend bevind ik me in het zwembad. Op de tonen van Cool and the Gang gooi ik mijn armen in de lucht en beweeg het dan nog zware lijf door het water. Sportinstructeur Desmond springt langs de kant als fanatiek voorbeeld en de zweetdruppels langs zijn voorhoofd verraden de tropische temperaturen. Welkom in Marrakech. De komende zeven dagen leg ik mijn lot in handen van Frans en Maria, de gastheer en vrouw van HB Healthtravel, yoga-instructrice en erkend sapjesmaker Khadija en natuurlijk Desmond. Detoxen als vakantiedoel, is dat alleen gezond of ook leuk?

Detoxen of gezondheidsvakantie

‘Maak jezelf lang’ aldus Kadija (Foto: Nico Reijmerink)

Vooroordelen gezondheidsvakantie

Een paar uur eerder kom ik aan op het vliegveld van Marrakech, de droge warmte voelt goed. Hassan, taxichauffeur en tevens neef van Maria staat klaar met een bordje ‘HB Healthtravel, Palais dar Ambre’. Hier ontmoet ik Esther en Adrie, een vlot stel uit Belgisch Limburg, nog niet zo lang samen maar deze nieuwe start willen ze graag samen maken. Daar gaat mijn eerste vooroordeel. Ik heb er nogal wat, detoxen is iets voor de oudere dames van deze wereld bijvoorbeeld, de oudste deelnemer is Adrie en met zijn 51 is dat flink wat jaren onder de leeftijd die ik voor me zag.

Hassan heeft in België gewoond, spreekt een woordje Nederlands en dat communiceert makkelijk. Als hij hoort dat we de hele week gaan leven op drie sapjes op een dag begint hij hard te lachen: “Jullie zullen terugkomen, ik weet het zeker! Het eten is hier verrukkelijk”. En bedankt! We ‘moeten’ nog een week.

Detoxen Marrakech - Welness

Een oase is het

Detoxen in Palais dar Ambre

We rijden de ‘Palmeraie’ in, het buitengebied van Marrakech waar de paleizen staan, letterlijk. Met een minimale perceelgrootte van 5000 vierkante meter is dit niet voor de gewone mens weggelegd. HB Healthtravel heeft Palais dar Ambre afgehuurd voor deze detoxweek en wanneer de poort opengaat lijkt het alsof er een sprookjesvoorstelling begint.

Een schitterende oprijlaan met palmbomen uit het boekje, kwetterende vogels en de staf die zich opstelt in de hal van ons verblijf. Wat is dit mooi. Als mijn mond weer dicht zit en ik bekomen ben van de shock ontmoet ik de andere deelnemers, Havida –vanwege oversized bril en dito hoed al snel HaDIVA genoemd- en Ben, een fysiotherapeut uit Amstelveen.Met z’n vijven gaan we de strijd aan tegen de kilo’s, proberen we de rust in ons lijf te krijgen en gaan we voor een ommekeer in onze gezondheidssituatie. Het detoxen is begonnen.

Detox Marrakech Yoga

Is dit vakantie of niet?

Werk aan de winkel

In de week voorafgaand aan de detoxweek wordt sterk aangeraden om je voedingspatroon alvast flink aan te pakken. De koffie en cola laat ik achterwege, alcohol is taboe en verder eet ik ook geen brood, pasta en vlees meer. Groente, fruit, kip en vis is het devies. Eigenlijk best lekker zo. Onvoorbereid afreizen naar Marrakech kan ook, echter is de schok voor je lijf dusdanig groot dat hoofdpijn en darmklachten vrij reëel zijn.

Tijdens het intakegesprek met gastheer en fysiotherapeut Frans blijkt dat deze voorbereiding zijn sporen al nalaat. Er is al twee kilo af. Toch is de bloeddruk een stuk te hoog, het gewicht ook en mijn BMI al helemaal. Werk aan de winkel dus! Het aqua joggen is een vast item, elke middag rond half vier worden we in het fraai gelegen zwembad verwacht. Naast deze les geeft Desmond ook de ochtendles, wat varieert tussen Fitness, Pilates en Bodybalance. Maar eerst even op aarde komen. Liggend op de loungebank aan het zwembad kijk ik om me heen. Granaatappels wiegen in de warme wind heen en weer, de citroenen vallen op de grond en de olijven verkleuren maar mondjesmaat. Dit is vakantie in optima forma, zo is detoxen een feest. Straks lekker aan tafel voor een heerlijk maaltijd. Oh nee, sapjes, dat was de adder onder het gras.

Cryosauna - Welness - Marrakech

De cryosauna is echt heerlijk! (Foto: Nico Reijmerink)

Koudste plekje van Afrika

Naast de sportieve activiteiten en het gezonde sap is er meer wat meewerkt aan een goede nieuwe start. Elke ochtend na de ‘powerwalk’ van vijf kwartier pakken we de badjas, trekken we wollen sloffen aan en betreden het ‘koudste plekje van Afrika’. De Cryosauna, een cabine met stikstof waarvan de temperatuur daalt tot rond de -145 graden. Dat klinkt koud, dat is het ook, maar zeker niet TE. Tijdens deze twee minuten van de cryotherapie worden belangrijke orgaanfuncties gestimuleerd, verminderen eventuele pijntjes en de immuniteit alsmede de stofwisseling verbeterd. Het technische verhaal lees je op de site, voor nu noem ik het een heerlijke oppepper! Energiek, fris en fruitig voel ik me. Tijd voor het ontbijt!

Welness - Marrakech - Yoga (Foto: Nico Reijmerink)

Pilates in het paradijs

Zen

“Strek jezelf in de Cobra houding en ga door in de ‘upwards facing dog’, houd dit even ontspannen vast” Khadija kan het mooi vertellen, maar het is hard werken dat Yin Yoga, de spieren verkrampen. De eerste dagen merk ik hoe stijf ik eigenlijk ben. De ‘Savasana’ houding bevalt me trouwens wel, op je rug liggen met je benen en armen wijd, handpalmen omhoog. Met haar rustgevende stem begeleidt Khadija ook de Yoga Nidra sessie. Nog zo’n vooroordeel dat hier wordt ontkracht, Yoga is echt lekker! De blauwe lucht, de zon die door de palmbomen weerkaatst in het zwembad en de vijgen plukkende vogels als achtergrond, heerlijk zo. Tot zover valt het me niet tegen. “Focus op je adem en niks anders, wees je bewust van je lichaam”. Tja, mijn lichaam begint aardig te knorren af en toe. Of is het het snurken van deelnemer Ben wat ik hoor?

Sapkuur - Marrakech - detox - gezondheid

‘Eet’ smakelijk

Dat Ananas-Mango-Mandarijn sapje is overheerlijk in de ochtend maar je bent ook behoorlijk actief gedurende de dag. “Doordat er geen vezels binnenkomen heeft je lichaam ook geen energie nodig om die te verteren, die heb je alvast over” aldus Frans die met zijn uitgebreide kennis over het menselijk lichaam op alle vragen een antwoord heeft. Zo is hij ook fervent voorstander van de Bemer therapie, Fysische vasculaire therapie die de microcirculatie en de doorbloeding van de kleinste microcellen stimuleert. Het is een redelijk ingewikkeld verhaal, maar Frans vertelt er honderduit over en ik neem trouw 2 keer per dag 8 minuten plaats op de mat die de elektromagnetische pulsen uitstraalt.

Marrakech - souk - excursie - HB health

Op bezoek in de ‘souk’

Hectiek in de Medina

Tijd om de rust tijdelijk te verlaten. Ik was er niet eerder geweest maar de taxirit naar de ‘Medina’ is heel speciaal. Het lijkt wel alsof er geen regels zijn in het centrum van Marrakech waardoor je niet vreemd moet opkijken wanneer er zich wandelaars of paarden tussen het autoverkeer mengen. Het gaat allemaal net goed! Op het grote plein oogt het vol, hectisch ook, maar ik voel me er wel thuis. De cultuurverschillen zijn groot en je kijkt je ogen uit. De kleuren, de mensen en de bedrijvigheid. Ik laat het getoeter en het “Hello Sir, come have a look” aan me voorbijgaan en probeer zoveel mogelijk te zien en te ervaren. Gewoon ergens stil staan en vijf minuten om je heen kijken. Verse noten en dadels koop ik de laatste dag pas, die zijn voor thuis. De geuren en kleuren van het eten zijn natuurlijk aanwezig maar we houden onze rug recht. Een ding weet ik wel, Hassan had gelijk, ik kom hier zeker terug, maar dan met eten!

Marrakech - Souk - HB Health - detox

Op de markt

ZEN

De dagen vliegen. De deelnemers komen steeds meer tot elkaar. De gesprekken gaan steeds dieper, emoties komen los. Mensen zijn hier op hun gemak, het gaat niet alleen over niet eten, mentale en fysieke rust zijn net zo belangrijk en hier in evenwicht. Ik voel me hier fijn bedenk ik me terwijl ik dubbelgevouwen op mijn yoga mat heel ontspannen lig te zijn. Ik neem me voor om thuis in ieder geval de eerste week heel rustig op te bouwen. Even nog geen brood, koffie en cola maar sapjes, salades en noten. Het heeft me veranderd, zo voelt het in ieder geval, hoe ik daar thuis gestalte aan ga geven is me nog niet duidelijk. Ik voel me zo veel beter dan een paar weken geleden. Het onrustige is er af. Dat wil ik vasthouden.

Witte wijn en zeepaling

Zaterdagavond in Marrakech, het is volle maan, iedereen heeft zijn mooiste kleren aangetrokken en tientallen windlichten omlijsten de setting waarin we zitten. Vanavond gaan we eten! Voor het eerst, ons ‘eerste’ avondmaal. Iedereen is zenuwachtig. Twee grote ‘Tajines’ worden op tafel geplaatst, we spelen dat het bronwater een witte wijn is en we zijn er stil van. De meting eerder die dag leert me dat er dik 4 kilo af is deze week, ik een bloeddruk van een jonge god heb en bovenal: ik voel me super! Deze week voelt echt als vakantie, ik heb nauwelijks last gehad van het niet eten, af en toe wat gerommel in de buik, maar na een flesje water of een flinke kop muntthee is dat ook weer zo weg. Ik heb een rust ervaren waarvan ik eerlijk gezegd niet wist dat ik die in me had. Mij heeft het in elk geval heel veel gebracht en ik denk dat detoxen in deze setting voor iedereen een compleet nieuwe start en een reset kan zijn van lichaam en geest. En nee, dat is niet zweverig of oubollig, dat is bewust met je leven bezig zijn.

Het is echt genieten deze laatste avond. Groepsfoto’s worden gemaakt en de complimenten vliegen in het rond. We spreken af om elkaar nog eens te ontmoeten, in Nederland, in een Marokkaans restaurant, nu mag het. Ik ben verkocht, detoxen als vakantie? Het kan zeker, HB HealthTravel heeft dat bewezen.

Informatie:

Meer informatie over het detoxen is te vinden op de site van HB Healthtravel

 

HB Healthtravel heeft mij uitgenodigd voor deze reis. Mijn oordeel hierover is echter zoals altijd objectief.

You may also like

1 comment

Detoxen in Marrakech ~ klantervaring - hbHealthtravel.nl 10 november 2016 - 17:27

[…] Tekst geschreven door Edwin Otto / Vaders op reis […]

Antwoord

Leave a Comment