Hi-Tec Navigator

door Edwin
Hi-Tec Navigator Review

Een vriendelijke dame wenkt me vanuit de straat aan mijn rechterhand. Ik sta op een kruispunt middenin Amsterdam. De dame wenkt me nogmaals . De rode gloed vanuit haar huis en het feit dat ze weinig om het lijf heeft doet me vermoeden dat het lekker warm is daar. Ik twijfel even op deze koude namiddag in November. Dan trilt mijn linkerschoen behoorlijk intensief en excuseer ik me bij de dame, ik moet linksaf. De Hi-Tec Navigator liegt niet.

Hi-Tec Navigator Review

 

Hi-Tec Navigator?

Hi-Tec Navigator? Wat is dat? De firma Hi-Tec is (nog) niet zo heel bekend in Nederland, maar daar kan met deze innovatie voorgoed verandering in komen. We hebben het hier over schoenen, schoenen met een speciale zool. In de flagship-store van Hi-Tec, pal naast het Vondelpark, krijg ik de uitleg van John. John is ‘new technology director’ en laat mij de werking uitgebreid zien.

De inlegzool is voorzien van een ‘pod’ die via bluetooth in verbinding staat met de Lechal app, beschikbaar voor Android en IOS smartphones. Op deze app vul je je bestemming in, je trekt de schoenen aan en middels trillingen word je gewaarschuwd als je ergens links of rechtsaf moet. De ‘pods’ kun je opladen met een bijgeleverde oplader en gaan vijftien dagen mee. Voorbij is het kaartlezen of het ‘google maps’  volgen via de telefoon. Je hebt tijd over om om je heen te kijken, je voeten leiden je naar je bestemming. Helemaal met de paraplu in je hand en deze herfstige buien zit je niet te wachten op het zoeken naar de bestemming. De Hi-Tec Navigator is nog waterdicht ook, nog een voordeel vandaag.

Review Hi-Tec Navigator

De stoute schoenen aan

Dat zit best lekker! Qua uiterlijk zijn het zeker geen ‘hippe patas’, een stevige bergwandelschoen komt meer in de buurt, maar comfortabel is het zeker. De schoen is aangepast aan de dikke inlegzool, daardoor heb je een normale houding. Ik typ mijn volgende bestemming in, 3,1 kilometer verder is mijn doel. Ik druk op ‘start’ en mijn linkervoet begint te trillen, linksaf de winkel uit dus.

Er zitten meerdere soorten trillingen verwerkt in de app, voor als je verkeerd loopt of juist als je je bestemming bereikt hebt, maar ook als de volgende bocht over 400 meter is of over 100. Het getril in mijn voeten voelt zeker niet vervelend, wel is het in het begin lastig om de juiste trilling bij het juiste commando te onthouden. Op diverse kruispunten in de Jordaan trilt er wel iets, maar of het nu juist hier rechts af is of over 100 meter, is nog wat onduidelijk. Net na het ‘wenkende dame’ incident bereik ik mijn bestemming, mijn voeten trillen als een dolle, hier moet het zijn! Wel jammer dat het net na zes uur is en de winkel voor mijn neus sluit, maar goed. Misschien in een volgende update van de app, het in de gaten houden van de openingstijden van de bestemming.

De Lechal app

Er zijn nog wel meer ingrediënten voor een volgende update van de app. Zo is het (nog) niet mogelijk om routes in te laden of routes op te slaan. Het lopen van een gps tocht is dan ook nog geen optie met deze Hi-Tec Navigator. John geeft aan dat hier inderdaad al aan gewerkt wordt. Voor in de stad is het in ieder geval ideaal. De kortste route naar je bestemming doorkrijgen via je voeten is een heerlijke luxe in de drukke stad. Ook het invoegen van verschillende ‘waypoints’ is nog niet mogelijk, al kun je die natuurlijk gewoon zelf inlassen. Café Rooie Nelis ziet er uit als een ideaal ‘waypoint’ maar ik moet door. Op naar het centraal station. Genietend van de stad en helemaal gewend aan de vibrerende routewijzers loop ik er zo naartoe.

Review Hi-Tec Navigator

Conclusie

Dit is een hele bijzondere stap in de innovatie van de wandelschoen. Het voelt bijzonder en onderweg bedenk ik wat hier nog meer mee mogelijk is. De app die helemaal door ontwikkeld kan worden bijvoorbeeld. Een vierdaagse huttentocht in de Alpen lopen op basis van ingeladen gps routes, maar ook door drukpunten in de zool te meten en een seintje te krijgen wanneer je houding niet goed is. De term, ‘de technologie staat nog in de kinderschoenen’ is hier niet meer van toepassing maar er valt zeker nog winst te behalen. Voor in de stad is het in ieder geval meer dan geschikt!

Meer informatie:

Op de website van Hi-Tec vind je alle informatie over deze schoenen en de app.

De Hi-Tec Navigator is ter beschikking gesteld door Hi-Tec.

 

You may also like

Leave a Comment