De boer op in Kamerik

door Roger
Boerinn - Kamerik - Woerden

Al eerder schreef ik over ons verblijf in onze trekkershut bij Boer Bert in Kamerik. Hoewel de citytrip naar Woerden in goede aarde gevallen is, houden onze kinderen van het boerenleven en van boerendieren in het bijzonder. Het overnachtingsadres blijkt dus een schot in de roos. Elke dag worden de dieren gevoerd en geaaid bij BoerBert en nog krijgen ze geen genoeg van het boerenleven. Dat treft, want in Kamerik kun je je hart ophalen als je van boerderijen houdt.

De Boerinn, de spelletjesboerderij

We gaan op zondagmiddag naar de Boerinn. Deze stoere boerderij ligt op een steenworp afstand van BoerBert. De Boerinn in Kamerik is de perfecte plek om een leuke groeps- of gezinsactiviteiten te doen die variëren van passief tot actief en van educatief tot creatief. Wat dacht je van boogschieten, poldersporten, boerenlandspelen, kanovaren, kaas maken, melkkruk schilderen, schapendrijven of steppen. Het is slechts een greep uit het aanbod.

Wij kiezen ervoor om te beginnen met een speurtocht. Voor ons een mooie gelegenheid om het bedrijf te leren kennen. We krijgen wat voer mee en een blad met best moeilijke vragen over de dieren die hier rondlopen. Op het geitenveldje krijgen we een overweldigende ontvangst van geiten die ons zowat omver springen. Dat enthousiasme zal wel niks te maken hebben met de zakjes voer die we bij ons hebben. Als we ontzet zijn, beantwoorden we de vragen over de geiten en gaan door naar de koeien. Hugo en Elin aaien de koeien, geven het restje voer wat de geiten niet te pakken hebben gekregen en doen de opdrachten van de speurtocht. We lossen de koeienpuzzel op en oefenen het koe melken.

Oefenen melken Boerinn in Kamerik

Als ook de vragen over de varkens zijn beantwoord zijn, is de slagzin leesbaar. Althans bijna. Het blijkt toch dat ik de kinderen twee verkeerde antwoorden ingefluisterd heb. Enigszins beschaamd gaan we snel door naar het volgende onderdeel: het klompgolf.
Een 18 holes baan (b)lijkt wat te hoog gegrepen voor Hugo en Elin, maar op het oefenveldje kunnen ze zich aardig uitleven. Na een korte instructie en even oefenen, krijgen ze de slag letterlijk te pakken. Uiteindelijk lopen we één echte hole. Na een slag of twintig ligt het balletje zowaar in de hole.

klompengolf bij de boerinn, Kamerik

Sjoelen, maar dan analoog

‘Dit spelletje ken ik van de iPad, bestaat het ook in het echt?’ reageert Hugo als we voor de reuzensjoelbaan staan. De laatste activiteit van de dag is het spelen van oud Hollandse spelletjes. Sjoelen, wielrollen, stokvangen en vier op een rij vervelen immers nooit en zijn van alle tijden en -zoals blijkt- voor alle leeftijden.

Sjoelen bij de Boerinn, Kamerik

Bij het afscheid blijf ik een beetje met het gevoel zitten dat er heel veel te doen is bij de Boerinn, maar dat ik niet kon meedoen, omdat onze kinderen nog net iets te klein zijn. De kinderen malen er echter niet om. ‘Gaan we binnenkort weer naar de spelletjesboerderij?’ is een vraag die geregeld wederkeert.
Om eerlijk te zijn wil ik best nog eens terug naar de spelletjesboerderij maar dan met een groepje volwassen kerels om een middagje onvervalst te poldersporten hier in Kamerik.

Poldersporten bij de Boerinn, Kamerik

Kameryck, een verrassende kinderboerderij en meer

‘Pappa, wat hebben ze hier veel dieren op de deze kinderboerderij.’ Het is waar, ik heb zelden een kinderboerderij gezien met zoveel soorten dieren. We zijn op het Oortjespad in Kameryck. Er zijn onder meer ezels, pony’s, veel soorten vogels, konijnen, cavia’s, geiten en minizwijnen. Er schijnen hier zelfs nandoes (soort struisvogels) te wonen, maar die hebben we gemist.Varken bij Kameryck, Kamerik

Overal staan speeltoestellen die allemaal even uitgeprobeerd moeten worden. Helaas wordt er onderhoud gepleegd aan de uitkijktoren. Kameryck ligt echt midden in het groene hart, omringd door weilanden, dus ik wed dat je tot aan Utrecht moet kunnen kijken vanaf die toren.
Het is fris vandaag dus we gaan even opwarmen in het bezoekerscentrum. Daar blijkt een minitentoonstelling te zijn over de flora en fauna, die ook leuk is voor de allerkleinsten. Ze leren welke dieren hier allemaal in het groene hart wonen en je kunt vogelgeluiden leren herkennen.
Vandaag is het een frisse dag, maar op een warme dag ga ik hier nog een kijkje nemen. Met het peuterzwembadje, de speelweide  en de speeltoestellen zullen de kinderen zich prima vermaken hier. Kan ik ondertussen misschien even gaan poldersporten.

Informatie over de boerderijen in Kamerik

De Boerinn
Mijzijde 6
3471 GM Kamerik
Telefoon: 0348-401200
www.deboerinn.nl

Kameryck
Oortjespad 3
3471 HD Kamerik
Kruising Ingenieur Enschedeweg
www.kameryck.nl

Over BoerBert staat een aparte blog op vadersopreis.nl

 

You may also like

1 comment

Halloween op de Boerderij in de herfstvakantie – Vaders Op Reis 19 september 2018 - 09:49

[…] Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar bij ons thuis vallen de eerste weken naar school best wel zwaar voor de kinderen. Het weer in het gareel lopen na de Zomervakantie gaat niet zonder slag of stoot. Wennen aan de regels, het op tijd naar bed gaan en het weer binnen eten (in plaats van met de voetjes in het gras), allemaal zaken die pas nu ongeveer weer gaan zoals ‘het hoort’. Gelukkig zijn er weekenden om de teugels wat te laten vieren en over vier weken is het alweer Herfstvakantie. Zelf gaan we zelden weg met de herfst. De ‘Koeiemart’ is in Woerden, dan kun je als echte Woerdenaar niet met goed fatsoen ergens anders heen. En als je dan toch thuis blijft die week, ga dan ook eens kijken bij de Boerinn. Het thema is Halloween op de boerderij.  Roger was nog nooit bij het Halloween thema, maar wel tijdens een ander bezoek en schreef er een blog over. […]

Antwoord

Leave a Comment