Onze man in Oslo

door Roger
Operahouse Oslo

Het was al weer een aantal maanden geleden dat Bas – spits van ons voetbalvriendenteam- naar Oslo besloot te vertrekken voor de liefde en voor de studie. Van die studie was weinig terecht gekomen en de liefde was inmiddels behoorlijk bekoeld. Bas liet doorschemeren dat hij mogelijk niet lang meer in Noorwegen zou blijven. Dus áls David (middenvelder) en ik (ook spits) nog op bezoek wilden komen, dan moesten we daar niet te lang mee wachten. Snel een ticket kopen dus, want deze kans op gratis verblijf mét gids konden we niet aan ons voorbij laten gaan.

Sneeuw in Nederland versus sneeuw in Noorwegen

Op de dag van vertrek is de chaos compleet in Nederland. Er is een dikke laag sneeuw van een centimeter of twee gevallen en het auto- en vliegverkeer is helemaal ontregeld. Zelfs met goed gezelschap is vijf uur wachten op Rotterdam Airport best lang. We zijn blij en licht beschonken als we uiteindelijk op Oslo Lufhavn landden.

Het eerste wat opvalt, is het contrast hoe men hier omgaat met een beetje sneeuw. Er ligt een laag van een centimeter of 20, maar daar stoort helemaal niemand zich aan. De Noren nemen niet eens de moeite om de snelweg sneeuwvrij te maken, maar razen gewoon met ruim 100 kilometer per uur over de besneeuwde autobaan. Voor Noren zijn winterbanden verplicht en spijkerbanden optioneel.

Sightseeing in Oslo

Onze eigen gids Bas neemt ons mee naar het centrum van Oslo. Vanaf het station van Oslo lopen we de twee kilometer lange Karl Johans gate helemaal af naar het Koninklijk paleis. Aan deze straat vind je sjieke winkels, luxe hotels en toprestaurants evenals een imposante kathedraal en het statige Noorse parlementsgebouw.

Paleis in Oslo

De hele straat is sfeervol verlicht en dat is mooi meegenomen, want daglicht is schaars in deze tijd van het jaar.
Exact om 13.30 zien we de ceremoniële wisseling van de wacht voor het Koninklijk paleis. Diep weggedoken in onze kraag lopen we vervolgens langs het Oslo Operahuis. Dit architectonisch hoogstaand gebouw doemt op als een gigantische ijsschots uit de haven van Bjorvika. De witte berg van marmer en glas nodigt uit om te beklimmen. Vanaf het dak van deze cultuurtempel heb je een panoramisch uitzicht over Oslo.

Operahouse Oslo
Na dit geslenter wordt het de hoogste tijd om onze handen te warmen aan een biertje. Binnen is het gezellig, warm en er staat Engels voetbal aan. David vraagt aan ons “zullen we nog een biertje nemen?”. Ik werp een blik op de prijslijst en antwoord “Welja, ik neem wel een tweede hypotheek”.

Skiën in Oslo

De volgende dag heeft Bas iets bijzonders in petto: we gaan skiën. Een wintersportfanaat als ik, kun je nauwelijks een groter plezier doen. Het voelt een beetje vreemd om in het centrum van Oslo in je skikleding op de tram te stappen, maar we worden niet raar aangekeken. Slechts twintig minuten later stappen we uit bij het Oslo winterpark. Het is bijna onwerkelijk dat je het ene moment in de stad staat en het volgende moment op de skipiste. Met 14 pistes variërend in moeilijkheid is het gebied groot genoeg voor een complete dag skiplezier.

Oslo is de ideale mix van cultuur, natuur, kunst, uitgaan en sportiviteit.

Voldaan keren David en ik na een paar enerverende dagen weer naar huis. En Bas? Die konden we een maand later ook weer in de spits opstellen.

You may also like

1 comment

Een complete Noorse winterervaring in Geilo – Vaders Op Reis 10 december 2022 - 08:24

[…] Al in veel landen hebben wij onze skisporen achtergelaten. Daarom is het eigenlijk vreemd dat we pas één keer één dag in Noorwegen hebben geskied, terwijl dat land toch de titel ‘Home of Skiing’ draagt. Wintersporten in […]

Antwoord

Leave a Comment