Oegstgeest en de verborgen schatten

door Roger
Groene kerkje Oegstgeest

Oegstgeest is de beste plek in Nederland om te wonen, volgens een groot landelijk onderzoek georganiseerd door Elsevier en de Telegraaf. Maar is Oegstgeest ook de moeite waard voor een toerist? We gaan op schatzoektocht door dit bijzondere dorp.

Oegstgeest is een typische forensengemeente en ligt tussen Den Haag en Amsterdam aan de A44. De reus Corpus die over de snelweg kijkt, geeft aan waar je moet zijn. Corpus – een museum waar je een reis maakt door het menselijk lichaam- is op zichzelf al een reden om naar Oegstgeest te komen, maar er is meer.

Als je aan Oegstgeestenaren vraagt wat er zo bijzonder is aan deze plaats, dan zullen de meesten antwoorden dat de ligging zo mooi is; je hebt de rust van het dorp, maar toch de geneugten van de stad binnen handbereik en de zee en duinen zijn vlakbij. Allemaal waar, maar daarmee doen we het dorp toch flink tekort. Want naast Corpus heeft Oegstgeest heel veel kleine schatten die alles bij elkaar de moeite van een bezoek waard zijn.

Oegstgeest en de buurt van Anton Pieck en Ot en Sien

Ik neem je mee voor een wandeling door ons dorp om een paar voorbeelden van die schatten te ontdekken. We beginnen bij het Groene Kerkje. Dit schitterende rijksmonument is meerdere malen gerestaureerd en herbouwd, maar versie 1.0 van deze kerk stond er al in de 9e eeuw!

Oegstgeest Groene kerkje

het Groene Kerkje, fotografie: Arold Houwaart

We lopen door naar de Dorpsstraat. Een straatje waarbij het lijkt of Anton Pieck de bouwtekeningen heeft gemaakt en waar je verwacht dat je ieder moment Ot en Sien tegen het lijf kunt lopen.

Oegstgeest dorpsstraat bij nacht

Dorpsstraat bij nacht, fotografie Arold Houwaart

Oegstgeest, de Dorpsstraat

Kom in hogere sferen bij de bakker

Dan lopen we door via de Rijnsburgerweg naar de Kempenaerstraat. Let onderweg eens op de straatnaambordjes. Die zijn in Oegstgeest rood met gele letters. Dat zie je nergens anders in Nederland. De Kempenaerstraat  “de PC Hooftstraat van Oegstgeest” is een aaneenrijging van chique winkels en betere vakhandelaren. Je kunt bij bakker Hugo de Groot Oegstgeester dakpannetjes kopen. Die koekjes zijn vernoemd naar dakpannen in de vorm van een beverstaart die in de 19de eeuw in dit dorp gemaakt werden. Best lekker die koekjes, maar veel spannender is om bij dezelfde bakker een hennepbrood te kopen, waarmee deze winkelier in 2012 landelijke bekendheid haalde. Dit geestverruimende brood is goed voor de weerstand en de spieren.

Oegstgeest, Roodgele straatnaambordjes, Dorpsstraat

Roodgele straatnaambordjes

Aan het einde van de Kempenaerstraat gaan we linksaf en lopen we nog even langs het natuurgebied de Leidse hout. Een stuk verderop nemen we nog even een kijkje bij Kasteel Poelgeest. Een 13e -eeuws kasteel met bijna Koninklijke uitstraling op een landgoed van 10 hectare. Het kasteel doet nu dienst als hotel en congrescentrum.

Oegstgeest, Entree kasteel Poelgeest

Oegstgeest, Kasteel Poelgeest bij nacht

Kasteel Poelgeest bij nacht, fotografie: Arold Houwaart

Kom naar Oegstgeest en combineer je uitje

Als je Oegstgeest komt bezoeken, kijk dan vooraf op  www.Oegst.nl  waarop allerlei uittips staan over Oegstgeest. Zo kun je, je bezoek nog interessanter maken.

Als je bedenkt dat het bovenstaande maar een hele kleine greep is uit alle schatten van Oegstgeest, dan kan ik oprecht zeggen dat Oegstgeest niet alleen een topplaats is om te wonen, maar ook zeker de moeite waard is om dit plaatsje als toerist te bezoeken. Met een beetje goede marketing belandt Oegstgeest vast nog eens hoog in de lijst in een onderzoek naar meest aantrekkelijke toeristische plaatsen.

You may also like

2 comments

Harrie 18 november 2015 - 21:42

Leuk zeg, met recht dé Parel in de Randstad.

Antwoord
Leestips voor mannen op vakantie – Vaders Op Reis 10 januari 2019 - 21:24

[…] dit boek over een man die halsoverkop zijn ranch in Zuid Amerika moet verruilen voor het bekakte Oegstgeest om voor zijn tweeling te gaan zorgen in no-time uit. Een snel verhaal over hoe Tonk van Lexmond […]

Antwoord

Leave a Comment