Rondom Wassenaar

door Roger
Wassenaar

Er staan voornamelijk bejaarden te kijken naar de kunstige manier waarop de tuin is aangelegd en naar de in vorm gesnoeide heesters, de prunus, de pieris en de rododendrons. Onze kinderen hebben vooral belangstelling voor de kruip-door-sluip-door-paadjes en de hele smalle bruggetjes en zij slalommen zich een weg tussen het grijs permanent.
We zijn in de Japanse tuin in Park Clingendael, dat ligt op de grens van Wassenaar en Den Haag. Kennelijk hebben we geluk dat we hier vandaag kunnen zijn. Door de kwetsbaarheid van de beplanting is deze tuin namelijk maar 8 weken per jaar geopend. We vallen dus met onze neus in de boter. De tuin is ruim honderd jaar geleden prachtig aangelegd en is (nog steeds) een lust voor het oog.

Japanse tuin in Clingendael, Wassenaar

De Japanse tuin In Clingendael

Maar ook als de Japanse tuin niet open is voor publiek, is het landgoed Clingendael de moeite van het bezoek meer dan waard. Door de combinatie van cultuur en natuur is het landgoed een prettige plek voor jong en oud.  Er staan prachtige gebouwen en er zijn mooie tuinen aangelegd met indrukwekkende boomgroepen en waterpartijen. In de Oudhollandse tuin staan buxushagen die door de ogen van de kinderen als een doolhof gezien worden.

Oudhollandse tuin in Clingendael

De Oudhollandse tuin met doolhof

Achter de stenen trappen van de Oudhollandse tuin ligt speeltuin De Gees, waar kinderen kunnen klimmen, glijden en schommelen. Maar onze kinderen beschouwen het hele park als één grote speeltuin. Omgevallen bomen worden beklommen, er wordt tikkertje gedaan en er wordt in alle stuiken verstoppertje gespeeld.

Verstoppertje spelen Elin

Verstoppertje met camouflagetechniek

Verstoppertje spelen Hugo

Verstoppertje met camouflagetechniek 2.0

In het park is een grote weide geschikt voor balspelen of om te picknicken. Wij lopen de ‘gele route’  van een kilometer of 4 die je langs alle hoogtepunten van het park brengt.

Het Louwman museum

Als het weer om slaat en de eerste regendruppels uit de lucht vallen, gaan we op zoek naar een binnenactiviteit. Geïnspireerd door het succes van Max Verstappen besluiten we naar het nabijgelegen Louwman Museum te gaan. In het museum staat een indrukwekkende collectie van 250 grotendeels antieke auto’s. Je maakt een soort wandeling door de tijd. De tour begint met de allereerste auto’s uit 1880 en leidt je langs een veelheid van bijzondere auto’s uiteindelijk naar exemplaren uit de jaren 70 van de vorige eeuw.

Kever voor Louwman

Uiteindelijk staan er nog een paar moderne auto’s opgesteld. Een feest voor de liefhebber, maar voor (kleine) kinderen zou ik het niet aanraden. Hoewel onze kinderen het best leuk vinden om langs de auto’s te rennen zijn ze vrij snel verveeld. Mede omdat de auto’s er staan om naar te kijken en vooral niet om aan te raken. Maar dan is er nog altijd het restaurant. De inrichting van het restaurant in het Louwman museum is uniek. Je waant je op een terras ergens in een Frans dorp in de jaren 60, terwijl de zon net onder is.

Restaurant Louwman

Het restaurant van het Louwman museum

Het Louwman museum en park Clingendael liggen vlakbij elkaar en zijn dus prima te combineren voor een leuk dagje rondom Wassenaar.

En wil je dag nou leuk afsluiten? Rij dan een klein stukje door naar Den Haag en neem plaats bij een fijne strandtent.

Informatie:

Clingendael en de Japanse tuin:
De voorjaarsopening van de Japanse tuin is van +/- 30 april tot en met +/- 12 juni. Dagelijks is de tuin geopend van 09.00 tot 20.00 uur.
Mocht het niet lukken om de tuin in de lente te bezoeken, dan moet je wachten tot begin oktober. Toegang tot Clingendael en de Japanse tuin is gratis. Landgoed Clingendael is per auto te bereiken over de Van Alkemadelaan en de Wassenaarseweg in Den Haag. De hoofdingang ligt aan de Wassenaarseweg. Per bus is het landgoed te bereiken met buslijnen 18 en 23.

Het Louwman Museum:
Bezoekadres:
Leidsestraatweg 57
2594 BB Den Haag
Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Op maandag is het museum gesloten.

 

You may also like

Leave a Comment