Stapvoets langs Oudewater

door Edwin

Het is strakblauw, windstil en gezond fris. Mijn neus begint al een lekker rood kleurtje te krijgen. Dit weekend is prima begonnen, een mini avontuur dichtbij huis. In het kader van ‘Met vaders op reis’ wandel ik samen met mijn vader het Floris-V pad. Een LAW (lange-afstands-wandel) route van Amsterdam naar Bergen op Zoom. Zo gek wordt het bij ons niet, Woerden – Oudewater en Oudewater – Schoonhoven zijn de 2 etappes die op het programma staan voor ons.

Oudewater wandeltrip - Floris-V pad - Linschoten

Langs het Linschotense bos

Met een halve zool op stap.

“HoHo, zo spreek je toch niet over je vader!” Ik hoor je denken, maar zo erg is het niet hoor. Mijn vader is er een van de zuinige soort, al vindt hij zelf van niet. De term “Hij is nog prima!” komt zeer regelmatig voorbij en waarschijnlijk heeft hij in heel veel gevallen nog gelijk ook.

In dit geval duidelijk niet. Na drie kilometer laat de (vorig jaar) geplakte zool van mijn vaders dertien jaar oude schoen los. Tja, daar sta je dan in het Linschotense Bos. Gelukkig zijn de (iets minder oude) avondschoenen snel uit de rugzak gehaald en kunnen we onze weg vervolgen. De schoenen vinden hun eindbestemming in een kliko langs de kant van de weg.

Floris-V pad

De start van onze etappe is op het NS-station in Woerden, een vervelende herinnering voor Floris-V. Hij is namelijk in 1296 door de destijds heersende Herman van Woerden vermoord vanwege een te verregaande vorm van landjepik. Na de eerste twee kilometer door de westelijke wijken van Woerden maken de huizen plaats voor groen. Via de Kromwijkerdijk gaat het onder de A12 door richting het Linschotens Bos. Over merendeels geasfalteerde paden lopen we langs de ‘Lange Linschoten’, een water dat Linschoten en Oudewater verbindt. Het loopt makkelijk, rustig ook. Het geluid van krakend eendags-ijs als de eenden erdoorheen zakken wordt afgewisseld met dat van het ophalen van vochtige neuzen. De meegebrachte thermoskan koffie wordt in stilzwijgen geleegd. Een paar kilometer van huis en je bent er al helemaal uit, heerlijk.

Oudewater wandeltrip - Heksenwaag

De Heksenwaag

Gastvrij Oudewater

“Wat gaat dat snel hè?” Een krappe drie uur na vertrek wandelen we Oudewater binnen. Een klein grachtje doorkruist dit eeuwenoude stadje. Doet me denken aan Amsterdam in microformaat zo af en toe. De klinkerstraten komen uit op het centrumplein. De Heksenwaag kijkt ons statig aan en de zon zakt achter het huis van Swiebertje. Even staan we stil, niet te lang, want dan krijgen we het koud. Op naar Hotel Abrona. Hotel Abrona ligt perfect gelegen voor een bezoek aan Oudewater. Een prima 3-sterren hotel. Hotel Abrona werkt met mensen met een verstandelijke beperking. In de keuken maar ook in de bediening worden deze mensen bijgestaan door professionele horecamensen. Ook buiten het hotel om is de stichting Abrona druk bezig. Bedrijfsleider Rien Lindeman geeft bijvoorbeeld aan dat er zo’n 4000 verse appeltaarten gemaakt worden voor horeca in de wijde omgeving.

Oudewater wandeltrip - Lumiere - Floris-V pad

Biefstuk en Bock

Voor ons geen appeltaart vandaag. We zijn uitgenodigd bij eetcafé Lumière op de Waag in Oudewater. Gelegen aan het centrale plein -schuin tegenover de heksenwaag- schuiven we aan voor allereerst een herfstig bockbiertje. Die zakt meteen lekker de benen in. Met de kou buiten is het terras uiteraard dicht. In de zomer van 2016 won Lumière de AD terassentest en dat is goed voor stellen. Met zo’n ligging sta je al 10 punten voor. Binnen is het bruin, warm en knus. De hertenkoppen wisselen de koperen pannen af aan de muur, ik proef een soort Brabantse gezelligheid. De goede gesprekken met mijn vader -die hebben we niet zo vaak- bevallen goed. Dit moeten we vaker doen.

“Kan ik nog een keer inschenken heren?” Mede-eigenaar Jasper geeft aan dat de zaak goed loopt, je ziet ook aan hem dat hij er plezier in heeft. De hele avond loopt hij (en de rest van de bediening) met een lach op het gezicht rond. Wij hebben de calorieën weer binnen, de buik zit vol, de benen voelen zwaar. Bedtijd, morgen gaan we op voor een kleine 17 kilometer van Oudewater naar Schoonhoven.

Oudewater Wandeltrip- Schoonhoven - Ijssel

Langs de Hollandsche IJssel

Voor dag en dauw

Het is nog donker. Na een heerlijke nacht in Hotel Abrona schuiven we als eersten aan voor het ontbijt. Het belooft een perfecte dag te worden. Rond het vriespunt en strakblauw. Het verse eitje, het nog warme brood en de versgeperste jus smaakt goed! De thermoskan wordt nog even keurig gevuld en na een ferme handdruk stappen we de ochtendkou in. Vrijwel direct lopen we langs de Hollandsche IJssel Oudewater uit en richting Hekendorp. Het gras knispert door de bevroren dauw. Een enkel verdwaald schaap kijkt ons aan alsof hij wil zeggen ‘Ga terug naar de warme dekens’, maar dit is fantastisch. Pa en ik lopen stilzwijgend door deze mooie wereld. Bij Hekendorp steken we de IJssel en de N228 over en komen middenin het weiland terecht. Kan het nog mooier? De kilometers vorderen gestaag over de tiendweg en ongeveer halverwege haal ik de thermoskan uit de tas. Bij de ‘Hoge Boezem’ achter Haastrecht, een wateropslagplaats -maar tevens een pretpark voor natuurliefhebbers-, is het tijd voor koffie. Op een enkele wandelaar na is het stil. Niks dan vertrekkende ganzen, onderduikende futen en loerende reigers.

Wandeltrip Oudewater - Schoonhoven - Floris-V pad

Uitzicht over het Groene Hart

Uit en thuis binnen 24 uur

We stuiten op de rivier de Vlist. Aan de rustige kant van de Vlist lopen we richting het zuiden. Een GPS is hier niet nodig, volg het water is het devies. Op de prachtige boerderijen wordt flink gewerkt, bladeren worden geruimd en wilgen geknot. Een vriendelijke zwaai of “Goeiesmorgens” valt ons meer dan eens ten deel. Terwijl we nog geen etmaal van huis zijn voelt het als een echte vakantie. Op deze manier is het goed te doen, kost het niet te veel tijd en laad je jezelf wel helemaal op. De molen van Bonrepas staat voor onze neus. Hollandser kan het niet. Dit betekent meteen dat we het einde in zicht hebben. Schoonhoven roept. De laatste meters gaan door de binnenstad van Zilverstad Schoonhoven. De benen vinden het genoeg, de voeten beginnen wat te protesteren maar het mag nu.

Wandeltrip Oudewater - Floris-V pad - Bonrepas

De molen bij Bonrepas

 

Meer informatie

Deze trip maakten we met medewerking van het Toerisme Informatie Punt Oudewater. Zij maakten het mogelijk dat we sliepen bij Hotel Abrona en dineerden bij Eetcafé Lumière.

De route beslaat 2 etappes van het Floris-V pad. Zie de website van Wandelnet voor meer etappes of de exacte route.

You may also like

1 comment

Rondje Drenthe op de fiets – Vaders Op Reis 6 oktober 2022 - 11:21

[…] al blij zijn dat je beide ouders nog hebt. Met mijn vader ging ik al eens wandelen in Puglia, ook wandelden we dichter bij huis het Floris de V pad. Mijn moeder is geen wandelaar, fietsen daarentegen gaat haar prima af. Met accu, dat dan weer wel. […]

Antwoord

Leave a Comment