Scheveningen Light Walk

door Edwin
Scheveningen Light Walk

Zaterdagmiddag, 10 december. Door een druilerig Scheveningen ben ik onderweg naar ‘de Pier’. Op de boulevard is het druk, 5000 mensen lopen straks mee met de allereerste editie van de Scheveningen Light Walk. Ik loop samen met vriend Frank de 18,5 kilometer, ik vond de 12,5 kilometer ook wel genoeg maar die afstand zat al snel vol. “Ik weet het niet, mijn hiel voelt niet goed, als dat zo blijft ga ik echt niet lopen” aldus Frank vanuit het niets. Aangezien ik het gezellig vind om met z’n tweeën te lopen en het feit dat hij mijn vervoer terug naar huis bestuurt zie ik de avond toch ineens heel anders voor me.

Gelukkig geeft Frank aan dat hij het wel wil proberen en iets voor vijven nemen we in de avondschemering de stempelkaart in ontvangst. Daarbij ook een Scheveningen Light Walk cap met LED verlichting, dat moet een schitterend gezicht worden, zo’n sliert met wandelaars over het strand. Na een korte warming-up, stilstaan lukt echt niet bij een brassband als ‘The Legendairs’, schieten we in groepen van 300 man tegelijk het strand op. In noordelijke richting vormt zich een lint van licht.

Scheveningen Light Walk

De watertoren in vol ornaat

Vuurspuwers en jampotjes

Frank moppert nog een beetje als we door het mulle zand omhoog sjokken richting de Noordelijke strandafslag. “Hiervandaan wordt het makkelijker” probeer ik hem wat op te peppen. Op naar de watertoren. Omlijst door laserstralen de zwarte lucht in en perfect in de kleur gezet is deze eerste controlepost niet te missen. De route ook niet trouwens, bijna langs de hele route liggen om de paar meter jampotjes met een lichtje erin. Het geeft een warme sfeer in dit droevige weer. Ook om ons heen is de sfeer relaxed, geen overenthousiaste snelwandelaars vanavond, iedereen neemt de tijd. In het Westbroekpark staan talloze wandelaars zich te warmen aan de show van een vuurspuwer.

Scheveningen Light Walk

Vuurspuwer in Westbroekpark

Na een kilometer of acht komt Madurodam in zicht. Badend in het licht dient de tweede controlepost zich aan. Een heerlijk shantykoor verwelkomt ons alvorens we Madurodam inlopen. Wat een overweldigende hoeveelheid licht, zo sfeervol. We weerstaan de standjes met de lekkere hapjes, pakken wel de warme ‘choco’ mee en begeven ons richting ‘het Statenkwartier’. De vallende motregen lijkt niks voor te stellen maar inmiddels is de kleding toch aardig verzadigd. Restaurant Pastanini lijkt de ideale plek om even op te drogen. Twee ‘grande salami picante’ pizza’s verder is de kleding droog, zijn de bidons gevuld en is de lucht weer droog.

Scheveningen Light Walk

Maudurodam by night

Kunst in de haven

De Scheveningen Light Walk is perfect georganiseerd, ik ben niet zo bekend met georganiseerde wandeltrips, maar er is niks aan het toeval overgelaten. Vriendelijke verkeersbegeleiders, hapjes en drankjes bij elke controlepunt en verrassend entertainment op onverwachte plekken. Nog maar net bekomen van de honderden verlichte schepen in de haven lopen we de visafslag binnen. Nagebootste zeegeluiden golven door de loods. Van oud vissersmateriaal zijn kunstwerken gemaakt welke weer bijzonder in de kleur gezet zijn. Een paar honderd meter verder laveren we tussen de vuurkorven door om zo bij het honk van de KNRM tot te komen. Een gedeelte van de opbrengst van de Scheveningen Light Walk gaat naar deze maatschappij en ze dragen dan ook graag hun steentje bij.

Frank hoor ik intussen niet meer over zijn voet, het einde is in zicht en ik vind het eigenlijk wel jammer. De kilometers deren me niet, de afleiding van alle verrassingen doet me deugd. Zo staan we ineens weer op het strand. Buiten de vuurtoren en de verlichte medemensen is het hier aardedonker. Dankzij het getijde lopen we hier op hard zand, beter dan het mulle zand van in het begin. Net nu onze ogen wennen aan de donkerte van het strand komt er een drietal verlichte vormen aangelopen. Als we goed kijken blijken dit drie paarden te zijn. Wat een bijzonder gezicht!

Scheveningen Light Walk

Je weet niet wat je ziet!

Volkse afsluiting

De pier is in zicht, maar het is nog niet zover. We gaan Oud-Scheveningen nog in. De knusse buurten hebben de handen ineen geslagen en verwelkomen de wandelaars met verlichte bomen en huizen, samenzang en diverse klederdrachten. De laatste controlepost op de Keizerstraat is goed voor een oliebol -met extra poedersuiker! – en terwijl de eerste kroeggangers ons een fijne avond wensen lopen we de boulevard op. Het kleine extra rondje door SeaLife is een kleine tegenvaller, ik heb in ieder geval geen vis gezien, maar het idee is leuk. De finish is nabij en al high-fives gevend met het ontvangstcomité nemen we een mislukte selfie voor de finish. Moe maar voldaan nemen we het speldje in ontvangst.

18,3 kilometer in een netto tijd van drie uur en 32 minuten. Maar belangrijker nog, een top zaterdagmiddag en avond gehad. Scheveningen bedankt voor dit evenement! Ik ben er in ieder geval volgend jaar weer bij.

Scheveningen Light Walk

We did it!

Meer informatie Scheveningen Light Walk

Ik betaalde 31 euro voor dit evenement. Daar kwam nog 7 euro bij voor een parkeerarrangement. Hiervoor mag je in totaal 3! dagen parkeren in Parkeergarage Strand. Ook ideaal als je de Scheveningen Light Walk combineert met een weekendje Scheveningen dus!

Op http://scheveningenlightwalk.nl/scheveningen-light-walk/ staat alle verdere informatie die je nodig hebt.

In 2017 is deze tocht op 9 december.

 

 

You may also like

4 comments

The Hague Citywalk 6 mei 2017 - 07:34

[…] Wij schreven een verslag van de Scheviningen Lightwalk 2016 editie  […]

Antwoord
Truus J. van Amstel 16 juli 2017 - 15:30

Dag Vaders,

Heb er even mee gewacht, maar jullie blog over de SLW 2016 heb ik zojuist gedeeld op onze SLW Facebookpagina. Ook weer een beetje reclame voor jullie. Zo blijven we in de win-win modus zitten! De inschrijvingen gaan geweldig. Nu al meer deelnemers dan vorig jaar in totaal…………… en we zijn pas drie weken bezig. Gaat wel weer vollopen.
Dit jaar ook een Kids Light Walk op vrijdagavond 8 december. Iets voor jullie kids? 5 km met start en finish in Madurodam. Komen we pas in 2e helft van augustus mee naar buiten. En de acts natuurlijk super kindvriendelijk….. 😉 En een paar heel erg interactief. Nieuwsgierig geworden……………. Ik hoop het.

dag dag fijne zomervakantie en hopelijk tot ziens op de SLW

Truus van Amstel

Antwoord
Vaders01 16 juli 2017 - 20:07

Klinkt goed! Thanks voor het delen ??

Antwoord
Rosalinda 22 augustus 2017 - 09:25

Dit was vorig jaar echt heel erg leuk, wij hebben dit jaar een fiets gehuurd in Den Haag en zijn toen van de binnenstad naar scheveningen gefietst en weer terug. Zo zijn we langs veel leuke plekjes gekomen waar je kan zitten en kan genieten.

Antwoord

Leave a Comment