Wegwezen stelletje zwijnen!

door Roger

“Elk nadeel heb zijn voordeel” zei in ooit een bekende oud-speler van Feyenoord. Wij houden van uitslapen, maar onze kinderen zorgen er altijd voor dat wij toch vroeg opstaan. Dat is een nadeel. Maar vandaag hadden we het voordeel dat we vroeg in ochtend de natuur zagen ontwaken. Zo zagen we vanuit ons huisje op camping de Pampel een complete familie wilde zwijnen voorbij lopen. Een stuk of acht, waarvan twee hele kleintjes, op nog geen 25 meter van ons vandaan. Er zijn sowieso weinig gasten op de camping, maar wij zijn de enige die wakker zijn en deze optocht kunnen aanschouwen. Wat een prachtig begin van de dag!


Het is regenachtig weer, maar dat weerhoudt ons er niet van om een wandeling over de Veluwe te maken. Laarzen aan en gaan. De paden door de natuur lijken hier eindeloos te zijn. En met twee kinderen van twee en vier zijn ze dat uiteindelijk ook. Een paar uurtjes, een paar kilometer en een  paar buien verder keren we voldaan terug bij ons boerderijtje.


Na de lunch is de camping in rep en roer. Er lopen schreeuwende mannen gewapend met een riek. Een soort boerenprotest zeg maar. Kennelijk zitten ze iets of iemand achterna. We gaan even informeren en wat blijkt? De mannen proberen de zwijnenfamilie weg te jagen. Die horen niet op de camping. Er staat een hek met schrikdraad om de camping en toen er een korte stroomstoring was, een paar dagen geleden, zijn die zwijnen de camping opgekomen. Na een paar pogingen lukt het de mannen om de zwijnenfamilie door een opening in het hek terug het bos in te sturen.

’s Middags gaan we nog even naar Hoenderloo, ook bekend als trainingskamp van het Nederlands elftal. En ik begrijp nu ook waarom ze juist daar trainen. Ze worden daar waarschijnlijk door niets en niemand afgeleid. Want hoewel het een vriendelijk ogend plaatsje is, is er weinig te beleven (in deze tijd van het jaar?).

You may also like

Leave a Comment