De VS is eigenlijk net de Veluwe

door Roger
De veluwe en San Francisco

In 2009 heb ik samen met mijn vrouw een tour gemaakt door de Verenigde Staten. Los Angeles, Las Vegas, Grand Canyon, Yosemite, Zion, San Fransico en nog veel meer. Nog steeds beschouw ik deze reis als de vakantie van mijn leven. Tijdens de reis viel ik van de ene verwondering in de andere.

De bouwwerken van mensen zijn indrukwekkend in de VS, maar de bouwwerken van de natuur zijn nog vele malen indrukwekkender. Ook de schoonheid, weidse uitzichten, de variatie en de eindeloze wegen zorgen voor iemand met Nederlandse roots voor de nodige verwondering.

Verwondering in San Francisco

Een ander voorbeeld van verwondering was het verhaal dat ik hoorde in San Francisco. We reden met een bus zonder dak over de Golden Gate bridge. De meegereisde gids vertelde dat deze brug doorlopend geschilderd wordt. Eenmaal aangekomen bij het einde van de brug, begint de schilderploeg weer bij het begin. Aan dat verhaal moet ik regelmatig terugdenken; er loopt misschien wel een schilder in San Fransico rond die al 40 jaar lang dezelfde brug aan het schilderen is. Een bijzonder beroep heb je dan.

Golden Gate Bridge San Francisco

Sinds de komst van de kinderen zijn de vakanties behoorlijk “gedownsized”. Zo gingen we afgelopen weekend naar de Veluwe. Ook leuk, maar andere koek.

De Veluwe en de VS

Toch lukt het me om twee parallellen te trekken met het bovenstaande. Ten eerste de schoonheid, de weidse uitzichten en de eindeloze wegen heb je ook op de Veluwe. De Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland en kent het een enorme variatie aan natuur en aan landschappen. Op de Veluwe is een enorm netwerk aan fiets- en wandelpaden. Wij hebben er met het gezin een paar uur gewandeld en zijn bijna niemand tegen gekomen. Ik moet er dan wel bij vertellen dat de regen met bakken uit de hemel viel.

Wandelen op de Veluwe in de regen
Op maandag moesten we voor tien uur ons mooie gehuurde boerderijtje verlaten. Met nog een volle dag in het verschiet kozen we ervoor om een dagje naar Burgers’ Zoo te gaan. Onze zoon is een bioloog in de dop, dus we hebben inmiddels heel veel dierentuinen in binnen- en buitenland bezocht. Wat Burgers’ zo speciaal maakt is dat zij echt hun best doen om de natuurlijke habitat van de dieren zoveel mogelijk na te bootsen. Burgers’ Bush, Burgers Dessert en Burgers’ Ocean zijn echte aanraders!

Bijzonder beroep in Burgers Ocean

Toen wij in Burgers Ocean waren, werden de ramen aan de binnenkant van de aquariums schoongemaakt. Dat werd gedaan door mensen in een duikpak. Ik heb me een tijdje staan verwonderen. Bij thuiskomst heb ik wat speurwerk gedaan en het blijkt dat er mensen zijn die werk fulltime doen. Een bijzonder beroep heb je dan.duiker maakt acqarium schoon

Conclusie is dat je gelukkig niet altijd ver weg hoeft om dingen te ontdekken, te leren en je te verwonderen. Hoenderloo en San Francisco lijken best wel op elkaar 😉

 

You may also like

Leave a Comment