10 Tips voor Delft

door Roger
Oostpoort van Delft

Een citytrip naar Delft. Wat een aanrader! Delft,  de stad van Willem van Oranje, Johannes Vermeer, Delfts Blauw, technische studenten en natuurlijk Calvé Pindakaas. Wij waren twee dagen te gast in de ‘Prinsenstad’ en we hebben ons geen moment verveeld.  We zetten 10 tips voor je op een rijtje, om ook jouw bezoek aan Delft onvergetelijk te maken.

Delfts Blauw

1. Koffie Enzo

Nog maar net in de stad aangekomen vinden we op de hoek van de Peperstraat en de Koornmarkt, het meest originele koffietentje waar we ooit waren. Naast goede koffie en heerlijk (huisgemaakt) gebak maakt de antieke en vintage inrichting het helemaal af. Je kijkt je ogen uit.

KoffieEnzo in Delft

Het leuke is: het meeste van het interieur is te koop. Drink een lekker bakkie en zoek ondertussen een origineel en uniek meubel- of decoratiestuk uit.
http://www.koffieenzodelft.nl/

2. Rondvaart

Gelijk tegenover Koffie Enzo kun je op een fluisterboot stappen om je rond te laten varen door de Delftse grachten. Op een heerlijk ontspannen manier krijg je net even een andere blik op de stad. De gids verteld in geuren en kleuren over de rijke verleden, maar ook over het heden van Delft.
http://www.rondvaartdelft.nl/nl/

Rondvaart in Delft

3. Nieuwe Kerk

In bijna elke plaats doe ik wel een bezichtigingsrondje door de plaatselijke Kerk. Om eerlijk te zijn, vind ik ze allemaal op elkaar lijken. Zo niet in Delft. Ze hebben hier echt hun best gedaan om er een attractie van te maken. Er wordt door middel van een permanente expositie heel veel informatie vertrekt over het roemruchte verleden van de kerk en de beroemde mensen die er begraven liggen. Onder het imposante grafmonument van Willem van Oranje liggen de grafkelders van leden van de Koninklijke familie.
https://oudeennieuwekerkdelft.nl/

Nieuwe Kerk in Delft

4. Oude Kerk

Ook in deze Kerk vind je veel informatie over het verleden van Delft en Nederland. Bijvoorbeeld over voorname zeehelden zoals Piet Hein en Maarten Tromp die in deze Kerk zijn begraven. Verder staat Johannes Vermeer hier begraven. Zei je nou ‘staat’? Ja, werd Vermeer rechtop begraven, om oppervlakte en dus kosten te besparen. De beroemde toren van de oude Kerk ‘de Oude Jan’ stond op het moment van ons bezoek helaas in stijgers.
https://oudeennieuwekerkdelft.nl/

Expositie in de Oude Kerk in Delft

5. Antiek en Curiosamarkt

In de zomermaanden is elke zaterdag langs de singels van Delft een Antiek- en Curiosamarkt. De markt is van indrukwekkende omvang en zorgt ervoor dat de hele stad bruist van leven en gezelligheid op zaterdag.  Scoor hier je unieke stuk speelgoed, servies, sieraden, glaswerk of schilderij of vind net dat ene oude kinderboek waar je al jaren naar op zoek was.
http://antiekmarktdelft.nl/

Antiekmarkt in Delft

6. Vermeerwandeling

Er is een wandeling uitgezet door de voormalige woonplaats van Johannes Vermeer. Loop van kubus naar kubus en je weet alles over deze schilder. De tocht leidt je langs alle plekken die in het leven van deze Grootmeeester belangrijk zijn geweest. Zo loop je langs zijn voormalige woning en zie je bijvoorbeeld ook het ‘Straatje van Vermeer’ dat als inspiratie gediend heeft voor een van zijn bekendste schilderijen.
De Vermeer wandeling start bij het VVV, waar je een routebeschrijving kunt verkrijgen.
https://www.delft.com/nl/ontdek-de-belangrijkste-plekken-uit-het-leven-van-vermeer

VW Kever in het straatje van Vermeer

Volkswagen Kever geparkeerd in het ‘straatje van Vermeer’

7. Museum Prinsenhof

De plek waar Willem van Oranje ooit werd neergeschoten door Baltasar Gerards. De originele kogelgaten zitten nog in de muur. Verder heeft het museum een uitgebreide collectie schilderijen, (Delfts Blauw) aardewerk en gebruiksvoorwerpen. Een groot deel hiervan stamt uit de 16e en 17e eeuw, de periode van grote economische voorspoed voor Delft en de Nederlanden.
http://prinsenhof-delft.nl/

Kogelgaten in Museum Prinsenhof

8. Oostpoort

De laatst overgebleven stadspoort van Delft zorgt voor een plek om de meest fraaie foto van Delft te schieten. De poort is rond 1400 gebouwd en staat thans te boek als rijksmonument.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Oostpoort_(Delft)

Oostpoort van Delft

9. IJs van de Lelie

De echte Delftenaar weet het al lang, maar wij hebben kunnen het bevestigen. Het allerlekkerste ijsje koop je bij één van de twee vestigingen van Chocolaterie De Lelie. Ambachtelijk ijs en zeker de smaken waar chocola in verwerkt is mag je eigenlijk niet missen.
Chocolaterie de Lelie  

10. De toren van de Nieuwe Kerk

Letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van ons bezoek aan Delft. Het is een behoorlijke workout om de 376 treden van de toren te beklimmen, maar dan zie je ook wat!


Bekijk vanaf 86 meter hoogte de contouren van de binnenstad van Delft. Het is net of je in Madurodam bent. Bij helder weer kun je ook makkelijk de skyline van Den Haag en Rotterdam onderscheiden.

Informatie over Delft

Hoteltip
Wij verbleven in het Best Westen Museum Hotel. Gezellig hotel, prima gesitueerd in het centrum van de stad. 

VVV Delft
Kerkstraat 3 (Markt)
2611 GX  Delft

Je kunt bij het VVV een Vermeer combiticket kopen. Dit combiticket geeft je toegang tot de Oude en de Nieuwe Kerk, het Vermeercentrum en Museum Prinsenhof. Daarnaast krijg je een beschrijving waarmee je zelf de Vermeer Kubuswandeling kunt lopen.

You may also like

Leave a Comment