10 tips voor Riga

door Roger
Segway rijden in Riga

Riga is een beetje armoedig, je kunt er niemand verstaan, het is er kil en ongezellig en als je geluk hebt komt de temperatuur in de zomer net boven het vriespunt. Dat is ongeveer het beeld wat ik vooraf had van de hoofdstad van Letland. Nog nooit ben ik zo snel verlost van een vooroordeel. Riga is toegankelijk, bruisend, mooi, de mensen zijn er vriendelijk en het was er nog lekker weer ook! Vadersopreis geven je 10 tips voor Riga in willekeurige volgorde voor een superverblijf in deze wereldstad. Nog mooier: de meeste van de tips voor Riga kosten (bijna) niets.

1. Mezapark

Aan de rand van de stad ligt een groot park, waar je je kunt mengen met de locals. In het weekend komen hier de inwoners van Riga de ‘Rīdzinieks’ (er bestaat geen Nederlands woord voor een inwoner van Riga) genieten van natuur en cultuur. Toen wij in Mezapark waren, vielen we met onze neus in de verf. Het internationale 3D streetart festival was gaande. Tekenaars van allerlei nationaliteiten maakte schitterende tekeningen op de grond. Vanuit de juiste hoek bekeken zou je zweren dat er diepte of hoogte in de tekeningen zit. Dat festival is mooi meegenomen, maar ook zonder 3D kunst is het Mezapark de moeite van een bezoek waard.
Wandelend, fietsend en rolschaatsend gaan de locals door dit park. Sommigen komen hier om te sporten, anderen juist om te relaxen. Het park ligt aan het Kisezersmeer, waar je kunt zonnebaden, zwemmen of watersporten. Of je pakt net als wij een lekker terras met uitzicht op het meer.

Tips voor Riga: Mezapark Riga

Citytrip Riga: StreetArt in Mezapark Riga

StreetArt in Mezapark Riga

2. Ticket to Heaven

Verscholen in een hoek van de haven met uitzicht op de machtige Daugava rivier is het hier prettig vertoeven. Dit is een bijzondere en trendy eetgelegenheid. Lekker weggezakt in een Sofa genieten we van een eenvoudige maar smakelijke maaltijd bereid in het bustaurant. Nee, dat is geen typefout, de keuken en bar bevinden zich in een omgebouwde Engelse dubbeldekker. Zelden heb ik zo comfortabel genoten van een zonsondergang. In de kleine haven beneden ons zien we mensen in- en uit- kano’s stappen. Na een paar biertjes hebben we voldoende moed verzameld om ook een reservering te maken voor de volgende avond (zie tip 10) .

Tips voor Riga: Ticket to Heaven RigaTips voor Riga: Ticket to Heaven Riga

3. Shopping Mall

Als je als twee volwassen hetero mannen in Riga bent, ga je natuurlijk niet uitgebreid shoppen. Maar de winkelcentra Galerija Centres en Galaria Riga zijn een vermelding in deze top 10 waard. Alle grote merken hebben hier hun vestiging. Deze winkelcentra stralen een en al luxe uit. Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van Galaria Riga bevindt zich op de 7e etage. Daar zit het Terrace Riga. Met 600 plaatsen en 4 hippe bars is dit het grootste terras van Riga en de wijde omtrek met weids uitzicht. Dat is gelijk een mooi bruggetje naar de volgende tip voor Riga.

Tips voor Riga: Galerija Centres Riga

Galerija Centres Riga

4. Tips voor Riga: Riga Rooftops

In de stad kun je op verschillende plaatsen genieten van de skyline van de stad. Het meest spectaculaire uitzicht heb je vanaf de Skyline bar die op de 26ste etage van het Radisson Blu Hotel is gevestigd. Het ritje met de glazen lift naar de 26ste verdieping is al een belevenis op zich.

Tips voor Riga: Skybar Radisson hotel
De Loungebar op de top van het Albert Hotel ligt een stukje lager, maar biedt nog steeds een geweldig uitzicht. Hier is ook een buitenterras zodat je met mooi weer niet alles van achter glas hoeft te bekijken. In het Albert Hotel verbleven wij ook deze dagen. Prima hotel met centrale ligging en op loopafstand van het oude centrum.  Het thema ‘Albert Einstein’ is doorgevoerd over alle 11 de etages.

Tips voor Riga: Riga rooftopsTips voor Riga: Lounge bar hotel Albert Riga

5. De Orthodoxe kathedraal van Riga

Toegegeven, zo vaak komen wij niet in de kerk, maar voor dit prachtige bouwwerk met vijf gouden koepels maken we graag een uitzondering. De Sovjets hadden niet zoveel met religie (in tegendeel eigenlijk) dus tijdens de Russische bezetting is veel van het interieur stuk gemaakt. Gelukkig is alles weer in ere hersteld en kun je ook binnen in de kerk genieten van alle pracht en praal. Er mag in de kerk niet gefotografeerd worden, dus dat moet je echt met eigen ogen gaan zien.

Tips voor Riga: Orthodoxe kathedraal van Riga

6. Centrale markt van Riga

De centrale markt van Riga is grotendeels overdekt in hallen die ooit zeppelin-hangars waren.  Elke hal heeft een specialisme, bijvoorbeeld een héle hal vol met vis, een hal vol met brood, een hal vol met groente en een hal vol met vlees. De markt is druk en bedrijvig, terwijl het toch zondag is als wij er rondlopen. Het is bijzonder om te zien dat al die ondernemers met grotendeels dezelfde producten toch allemaal kunnen rekenen op hun eigen klandizie. Rond de markthallen is nog een openluchtmarkt te vinden waar fruit, groente, kleding en curiosa verkocht wordt.

Tips voor Riga: Centrale markt Riga

Tips voor Riga: Centrale markt Riga

7. KGB museum

In het art nouveau-gebouw met de naam ‘Corner House’ bevindt zich het KGB museum. Dit gebouw was jarenlang het hoofdkwartier van de KGB in Riga. Naar de ingang moet je even zoeken. In het enorme gebouw, zit een een kleine deur die toegang geeft tot het museum. Bij de kassa krijg je direct een symbolische securitypass die je toegang geeft tot een gratis tentoonstelling over de KGB. Er hangt een naargeestige sfeer hier en de verhalen bij de verschillende zwart-wit foto’s zijn indrukwekkend en soms weerzinwekkend. Vervolgens kun je een guided tour volgen.  Voor de tour hadden wij helaas geen tijd, daar moeten we nog een keer voor terug naar Riga. Om je een indruk te geven, verwijs ik je graag naar de blog hierover van collega Sandra van Bijsterveld: http://www.stralendschrijven.nl/kgb-museum-in-riga/

Tips voor Riga: Cornerhouse KGB museum Riga

Cornerhouse, KGB museum Riga

8. Riga Nightlive

In Riga zijn de nachten bruisend, je vindt er allerlei soorten vermaak: restaurants, bars, clubs, casinos, concerten en festivals. Voor iedereen is er wel iets te vinden. Veel zaken zijn bijna de hele nacht geopend. De grote terrassen in het centrum van de stad zijn gevuld met publiek dat luistert naar live muziek. Na een oriëntatierondje door de stad (kijk uit dat je niet per ongeluk in een foute stripclub belandt, want ook die zijn er genoeg) blijven wij uiteindelijk lang hangen in Moonshine. Wat een entourage! Met een onder meer echte Harley Davidson en een flinke Chevy als decorstukken kun je hier luisteren naar live blues, jazz of rockabilly. Even waan je je in 30 jaar terug in Detroit of Chicago.

Tips voor Riga: Moonshine Riga

 

Tips voor Riga: Moonshine Riga

Biertje drinken achter het stuur van een Chevy in Riga

9. Segway

Tegenwoordig kun je in elke grote stad een segway huren. Wat het leuk maakt om het juist in Riga te doen, is dat deze stad nog niet overspoeld is door toeristen. Je kunt dus zonder gevaar voor jezelf of voor anderen lekker rondtoeren. We scheuren over de slotjesbrug in Vermanes Park, we cirkelen een paar rondjes om het vrijheidsmonument en doen een wedstrijdje achteruitrijden. Eerst voelen we ons nog iets gegeneerd, maar al gauw gooien we de schroom van ons af en rijden we als kinderen op een verjaardagspartijtje door de stad.

Tips voor Riga: Vermanes Park slotjesbrug

Tips voor Riga: Segway

10. Tips voor Riga: Kano by night

Het beste heb ik voor het laatst bewaard. We melden ons op zondagavond om 21.00 voor de kano by night tour. Op zondagavond wordt er geen guided tour gegeven, maar we worden gerust gesteld: ‘je kunt hier gewoon door de kanalen van de stad varen, je zult niet verdwalen, het is geen Amsterdam’. We krijgen een kaartje mee, maar uiteindelijk hoeven we daar geen gebruik van te maken. Eerst peddelen we de haven uit op weg naar de kanalen van de stad. Wat ziet alles er toch weer anders uit vanaf het water en in de schemer. De bruggen zijn mooi verlicht. We worden laaiend enthousiast als een heuse bever een stukje met ons mee zwemt.
Dan via de machtige Daugava rivier weer terug. Het water is hier wilder en er zijn behoorlijke golven, maar inmiddels zijn we volleerd peddelaars. We voelen ons heel klein als we een immens cruiseschip passeren die aangelegd heeft aan de kade.
De zon gaat prachtig onder en het laatste stuk naar de haven roeien we in het donker.

Tips voor Riga: Kano by night

Tips voor Riga: Kano by night

Bonustip: Trein naar Sigulda

Als je nog niet genoeg hebt aan bovenstaande tips voor Riga, geef ik je nog een bonustip. Voor nog geen twee euro brengt de trein je naar Sigulda. Een ontspannen ritje van een uur, waarbij je onderweg voornamelijk bebost gebied ziet. Vanaf Sigulda kun je gaan wandelen, fietsen of kanoën in Gauja National park.
Wij trokken er twee dagen voor uit om te varen en kamperen in dit bijzonder fraaie natuurgebied.

Informatie over tips voor Riga

Ticket to Heaven
Adres: Eksporta iela 15k-1, Rīga, LV-1045 

Galerija Centrs
Audēju iela 16, Rīga, LV-1050

Albert Hotel Riga
33 Dzirnavu Street, Riga
LV-1010, Latvia

Kayak by night
http://luzumpunkts.lv/eng/kayaking-in-riga/price-and-booking/

Wij hebben een aantal keer gebruik gemaakt van de taxi. De tarievenlijst staat op de buitenkant van de auto. Zo weet je dat je nooit teveel betaald. Wij hadden er goede ervaringen mee.

You may also like

3 comments

André 14 februari 2017 - 17:16

Volgens mij is er wel degelijk een Nederlands woord voor de inwoners van Riga, no Rigaers of Rigenzers..

Antwoord
Kajak op de Gauja rivier - Letland - Vaders op Reis 2 november 2017 - 15:54

[…] Zie ook ons blog over Riga! […]

Antwoord
Geluksmomenten in Flachau – Vaders Op Reis 24 januari 2019 - 17:24

[…] door de besneeuwde omgeving. Een Segway bestuur je met je lichaamsgewicht. Ooit reden we al eens op een Segway in Riga, maar op de besneeuwde ondergrond vergt het net iets meer […]

Antwoord

Leave a Comment