Geluksmomenten in Flachau

door Roger

Code rood, dorpen afgesloten van de buitenwereld, het lawinegevaar is nog nooit zo groot geweest. De populaire media struikelt over elkaar om het onheil over de Oostenrijkse Alpen te delen. ‘Waar beginnen jullie aan?, is het wel veilig?, kun je er wel komen?’ zijn vragen die in de laatste dagen voor onze trip naar Flachau geregeld gesteld worden. Toch doen we het! Samen met Alex en David reist Roger af naar het onheilspellende Flachau. Lees en huiver.

Heel veel sneeuw op de piste van Flachau

De barre tocht naar Flachau

Als we uit het vliegveld in Salzburg stappen staat onze chauffeuse ons al op te wachten. ‘Jullie hebben geluk, normaal combineer ik de ritje met Fieberbrunn. Die weg is echter afgesloten en dat wordt uren omrijden. Nu rijdt daar een apart busje voor, ik breng jullie rechtstreeks, in drie kwartier, naar Flachau.’

Vanuit de taxibus zien we zo nu en dan de sneeuw metershoog aan de kant van de weg liggen. Het gevolg van dagenlange extreme sneeuwval. Er wordt hier zelfs gesproken over ‘Snowmageddon’. En als een Oostenrijker of een Duitser een verbasterd Engels woord nodig heeft om de sneeuwsituatie te beschrijven dan weet je wel hoe laat het is.

Toch is onze weg prima schoongemaakt. Onze chauffeuse rijdt niet kinderachtig en – inderdaad- drie kwartier later zet mama Lauda ons netjes voor de deur af van ons appartement. Ons eerste #geluksmoment.

Spullen regelen ter voorbereiding op de eerste skidag

Ruimschoots op tijd om even boodschappen te doen en het skimateriaal te gaan huren ter voorbereiding op de volgende dag. De supermarkt blijkt direct naast ons appartement te zitten. Elke ochtend hebben ze hier verse broodjes. Ons tweede geluksmoment.

Uitzicht vanaf de piste in Flachau

Door naar de skiverhuur. De coole snowboarddude van de verhuurzaak kijkt wat vreemd naar onze voucher. Thuis hebben we online het skimateriaal gereserveerd en betaald. Hoewel hij de voucher kennelijk niet helemaal kan plaatsen trekt hij de beste ski’s en skischoenen voor ons tevoorschijn. ‘It’s your lucky day, you’re getting an upgrade’.
Enigszins positief verwonderd door de prijs-kwaliteit verhouding lopen we opgetogen met de spullen de zaak uit. Achteraf check ik de voucher nog even en zie ik dat we zojuist bij de verkeerde winkel de spullen hebben opgehaald.  Onze lach echoot tegen de bergen. We besluiten om het maar zo te laten. #geluksmomentje.

Après skiën in Flachau

Zonder nog maar een meter te hebben geskied stappen we op ‘prime time’ de beroemde en beruchte Hofstadl binnen. Man wat kan het hier tekeer gaan tijdens de après ski. De voornamelijk Nederlandse gasten maken er een mooi feest van. We zingen uit volle borst mee met alle nieuwe, maar ook met de oude après skinummers. Met een beetje goede drankdosering hoeft het feest na de après ski nog niet te stoppen in Flachau. Aansluitend gaan we nog even naar Musistadl waar je elke avond tot 4 uur ’s nachts getrakteerd wordt op live muziek. Tot 4.00 blijven we natuurlijk niet –er moet tenslotte ook nog geskied worden- maar het blijft nog tot laat gezellig in de Musistadl. Wederom een geluksmoment.

Starjet in Flachau

Eindelijk skiën in Flachau

De volgende ochtend worden we zonder kater wakker. Over geluksmomenten gesproken. We kijken vanuit ons appartement op de piste en we zien –jawel- een strak blauwe lucht en een heerlijk zonnetje. De eerste dag skiën kan niet beter. De meters sneeuw zijn gladgestreken door de pistebully’s. De bomen zijn veranderd in ijssculpturen. Het is zeldzaam mooi op de berg. Was ik ooit net niet de gelukkigste man in Gerlos, dan ben ik dat nu zeker wél in Flachau.

Mannen aan de top in Flachau

De daaropvolgende dagen zijn niet veel minder dan de eerste dag. Wintersport in optima forma! Een aaneenrijging van geluksmomenten op de 223 kilometer aan pistes van Flachau.

Pegels en pistes in Flachau

Als je even niet kunt of wilt skiën is er ook voldoende te beleven in Flachau. Je kunt gaan rodelen op de Lucky Flitser, je kunt eindeloos langlaufen over de 260 kilometer geprepareerde loipes, wandelen of zwemmen.

Segway rijden in Flachau

Wij kozen echter voor een originelere activiteit en maakten een tocht met de Segway door de besneeuwde omgeving. Een Segway bestuur je met je lichaamsgewicht. Ooit reden we al eens op een Segway in Riga, maar op de besneeuwde ondergrond vergt het net iets meer vaardigheid.

Op de Segway in Flachau

De Segways zijn voorzien van winterbanden én sneeuwkettingen. Het eerste stuk rijden we nog voorzichtig, maar al snel komt de vaart erin. Genieten van het witte landschap met twintig kilometer per uur. Dan word ik toch te overmoedig en door een stuurfout en een flinke bult sneeuw valt mijn Segway om en ik neem een duik in de frisse sneeuw. #geluksmoment, zeker voor Alex en David die vlak achter mij rijden en het zien gebeuren.
Segway rijden door de sneeuw is een unieke ervaring en kan geboekt worden bij Hermann Maier Adventures.

Naast de Segway in Flachau

Flachau; een aaneenrijging van geluksmomenten

Na het Segway rijden drinken we nog een biertje bij de Dampfkessel. De après ski is hier iets meer Duits georiënteerd dan in de Hofstadl. Als het ‘mama Lauda’ uit de speakers knalt, zingen we weer uit volle borst mee. Een gelukzalig gevoel overvalt ons.

Proost in de Dampfkessel in Flachau

‘Best of Mountains’ de slogan van Snow Space Salzburg waaronder ook Flachau valt, snijdt hout. Waar vooraf onheil werd voorspeld is deze trip naar Flachau één groot geluksmoment geworden.

Pistes in Flachau

Informatie over Flachau

We waren al eens eerder in Flachau. Lees hier al onze tips over Flachau

Een Segway trip kun je regelen bij Hermann Maier adventures

Ons verblijf
Wij verbleven met z’n drieën in een appartement in de Alpin Lodge. Niet groot, wel heel netjes, prima ligging en niet duur.

You may also like

2 comments

Alles wat je wilt weten over skigebied Flachau - Vadersopreis 4 februari 2019 - 10:21

[…] Nog meer lezen over Flachau? In 2019 waren we er ook! […]

Antwoord
Colmar skikleding, functioneel en stijlvol – Vaders Op Reis 11 april 2019 - 21:55

[…] een flinke sneeuwbui in Flachau ontdekte ik een handigheidje. Op de achterzijde van capuchon zit een rits. Als je deze opendoet […]

Antwoord

Leave a Comment