‘Een echte Woerdenaar geeft sjoege’

door Edwin
Woerden

Vanuit Les 2 van de cursus reisjournalistiek was één van de opdrachten: Schrijf een blogpost (ca 500 woorden) over je woonplaats (in mijn geval dus Woerden), let daarbij op:
een pakkende titel, een intrigerend intro, samenvattende tussenkopjes, een afsluiter die teruggrijpt op het intro en minimaal 1 link naar een site met meer info over iets wat je noemt. Ik heb er dit van gemaakt.

‘Een echte Woerdenaar geeft sjoege’

Jarenlang stond Woerden te boek als de meest gemiddelde stad van Nederland. Zo denken de niet-Woerdenaren er over en dat is wel te begrijpen.
Politiek gezien is het altijd gemiddeld, het ligt in het midden van het land, gemiddelde inkomens et cetera. Is Woerden ook echt wel zo gemiddeld?

historie Woerden

Woerden stamt uit de Romeinse tijd, dat blijkt mede uit recente opgravingen.
Verschillende archeologische resten worden op diverse plekken tentoongesteld. Zoals in het Castellum. Sinds 1372 heeft Woerden stadsrechten.

En nu?
Woerden is een kneuterige stad met een kleine 40000 inwoners, heeft een compacte kern en 8 omliggende wijken. De ondernemers in de binnenstad proberen er van alles aan te doen om Woerden zo aantrekkelijk mogelijk te laten zijn.
De stad heeft een groot voordeel; het ligt erg centraal. Diverse grote steden liggen allemaal binnen een half uur met de auto of trein. Maar je hoeft Woerden echt niet uit.

Avondje uit in Woerden.

Qua eet en drinkgelegenheden is er voor elk wat wils. Neem bijvoorbeeld Elpitha, perfect gelegen op het centrale plein, ideaal voor een gezellige avond.
Snel een bijzonder broodje? Ga naar Broodje Midas, de term broodjeszaak is hiervoor te min. Sinds kort is er Stadshotel van Rossum. Ook hier vind je alles voor een hele avond uit, van ontbijt tot diner en zelfs een proefwinkel met Woerdense specialiteiten als Reypenaar kaas en ‘producten uit de polder’.
En vergeet het broodje truffelsalami bij La Fermata niet!
Cafés zijn er ook in overvloed, bier beleven in ‘het Bierhuys’, biljarten bij ‘Walzicht’ of (mijn persoonlijke favoriet) voetbal kijken bij cafe ‘Onze vrienden’.
‘Snert en Poffers’
Woerden staat bol van de evenementen; bijna elk weekend wordt er wel ergens iets georganiseerd. Van het shantyfestival tot technofeest en van Nachtcultuur tot Harleydag.
Een echte traditie is ‘de Woerdense Vakantieweek‘, een week vol feest op het centraal gelegen Exercitieveld. Voor elke leeftijdsgroep is er theater, culinair vermaak, spelletjes en muziek. HET hoogtepunt van het jaar voor veel Woerdenaren.
Daarnaast: de ‘Koeiemart‘, elke 1e woensdag na 20 oktober is het zover. Van heinde en verre komen oud-Woerdenaren als stervende zalmen terug naar hun geboortegrond.
Een feest der herkenning op deze woensdag; een flinke markt, her en der wat showkoeien en uiteraard een kermis, het lijkt niet heel bijzonder als je het zo stelt eigenlijk.
Maar het is de sfeer die het hem doet; bier, snert (erwtensoep) en poffertjes voeren de boventoon. Wil je integreren in Woerden, dan mag je deze dag niet missen. En uiteraard de ‘Nacht van Woerden’. Met duizenden tegelijk wordt er feest gevierd op deze dinsdagavond in oktober.
Voor de volledigheid: check www.beleefwoerden.com

Sportief in het Groene Hart.

Woerden is de zelfbenoemde hoofdstad van het Groene Hart. Uitgestrekte weilanden, met af en toe een dorp. Buitensporten is hier een must, je kunt jezelf hier niet vervelen.
Nog een groot evenement; jaarlijks vindt op 2e pinksterdag de Triatlon van Woerden plaats. Elk jaar zwemmen, lopen en fietsen honderden liefhebbers door het Groene Hart!

Meest gemiddelde stad?

Tja, misschien wel, al zal de echte Woerdenaar dit nooit zeggen.
Zijn of haar Woerden is speciaal! Mocht je nog twijfelen, bekijk dan deze videoclip nog maar eens: Woerden!

You may also like

3 comments

Nynke 16 november 2015 - 23:38

Onwijs leuk te lezen wat jullie ervan gemaakt hebben! Mijn blog over Utrecht binnenkort ook online. 🙂 tot donderdag.

Antwoord
Edwin 17 november 2015 - 07:50

Thanks!Het wordt soms wat opsommerig, maar er is ook zoveel te doen in Woerden.. 🙂 Gr, Edwin

Antwoord
Harrie 18 november 2015 - 21:46

Veel te doen in Woerden. Vroeger ging ik daar nog wel eens naar de barbier….

Antwoord

Leave a Comment