Een kneiter in Rotterdam

door Roger

Als we richting het Rotterdamse Katendrecht rijden zien we van grote afstand het schip al liggen. ‘Het is een kneiter hoor!’
De SS Rotterdam is zo lang als twee voetbalvelden en zo hoog als een flatgebouw van 15 verdiepingen (voor de bèta’s: 228 meter lang en 41 meter hoog).

SS Rotterdam

Renske en ik verblijven twee dagen -dit keer zonder de kinderen- in Rotterdam en de nacht mogen we aan boord van het Stoomschip (SS) Rotterdam doorbrengen. Bij de loopplank worden we hartelijk welkom geheten door een geüniformeerde medewerker van het schip. We willen een beetje de sfeer proeven hoe het zou zijn om mee te gaan op een echte cruise naar tropische landen en daarnaast willen we iets leren over de geschiedenis van dit drijvende museumstuk.

SS Rotterdam

Het stoomschip Rotterdam is sinds de jaren 50 gebruikt voor de verbinding tussen Rotterdam en New York en in de jaren 70 als cruiseschip.
Ter nauwer nood gered van de sloop en na vele omzwervingen is het schip nu weer thuis en waar het hoort: in Rotterdam.
De oude glorie van het schip is hersteld en sinds 2010 heeft het schip een permanente aanlegplaats gekregen en wordt het gebruikt als modern hotel, restaurant en congrescentrum.

SS Rotterdam

Ondanks dat we heel vroeg zijn, mogen we gelijk inchecken. Als we door één van de twee patrijsramen van onze superior tweepersoonskamer kijken, dan zien we de relatief kleine vrachtboten in de Maas passeren. De raampjes zijn aan de buitenzijde een beetje smoezelig. Niet gek, het schip is enorm hoog vanaf de waterlijn, een glazenwasser zal hier niet dagelijks de boel kunnen doen. De kamer is overigens spic en span en het ontbreekt je aan niets. Afgezien van de kleine ramen en het uitzicht merk je eigenlijk niet dat je aan boord van een schip bent. Ook van een deining merk je niets.
SS Rotterdam

Sterke verhalen van stoere mannen

We gaan op ontdekkingstocht door het schip. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt mee met een ‘guided tour’ maar je kunt ook zelfstandig de audiotoer volgen. Wij kiezen voor het laatste. Je wordt met behulp van een soort telefoon spraakgestuurd de weg gewezen en ondertussen hoor je interessante feiten en vaak humoristische anekdotes. Officieel duurt deze tocht ongeveer één uur, maar trek er gerust meer tijd voor uit.

De inrichting van het schip is geheel in jaren 50 stijl. Zelfs de muziek die in veel ruimtes klinkt is aangepast aan de tijd van toen. Aan boord werken veel enthousiaste vrijwilligers, die vaak zelf nog op De Rotterdam hebben gevaren en graag uitgebreid vertellen over die tijd.

Een hofmeester bekend eerlijk: “Officieel mocht de crew zich niet mengen tussen  de passagiers. Maar natuurlijk gebeurde dat toch wel. Vooraf werd de passagierslijst doorgelopen om te kijken hoe vaak we ‘Miss’ tegenkwamen op de lijst.
In de jaren 60 had deze Casanova hier aan boord gewerkt.

SS Rotterdam

De reddingssloepen zijn eigenlijk nooit echt nodig geweest voor een noodsituatie. Wij gebruikten de sloepen wel eens om sterke drank voor eigen gebruik aan boord te smokkelen” vertrouwt een voormalig matroos ons toe.

Aan de verhalen komt geen einde. We genieten van alle anekdotes uit vroegere tijden, maar na drie uur moeten we er toch echt mee stoppen. Niet omdat het verveeld, maar omdat we ook die ‘kneiter van een stad’ nog zo graag willen ontdekken.

Informatie

Je kunt overnachten op de SS Rotterdam. Maar je kunt ook aan boord gaan voor een rondtoer, een lunch of een diner of om plaats te nemen op één van Rotterdam’s mooiste terrassen.
Bezoek adres: 3e Katendrechtsehoofd 25. Goed bereikbaar met de auto of via het water.

 

You may also like

1 comment

Dagje Rotterdam met kinderen – Vaders Op Reis 6 februari 2019 - 10:17

[…] wij van de Rotterdamse Skyline in het donker. We passeren de SS Rotterdam. Eigenlijk had ik dit schip ook nog deze dag willen bezoeken. Het is echter al veel te laat en ik heb weer geleerd dat ik met […]

Antwoord

Leave a Comment