Goede buren in een plaggenhut

door Roger

Ken je dat? Dat je van die tijdelijke buren hebt op vakantie waar het direct mee klikt?
Wij verblijven een lang weekend in een Plaggenhut in Drenthe. Direct naast ons hutje ‘woont’ een buitengewoon vriendelijk echtpaar op leeftijd.
Greet en Gerrit gaan leuk met onze kinderen om, zorgen voor de nodige gezelligheid en gaan graag een stukje met ons wandelen. Wat een fijne vakantieburen zijn dit.
Oké, Gerrit loopt wel eens te mekkeren en Greet is soms stronteigenwijs, toch worden deze geiten opgenomen in onze familie.
Vanuit ons huisje kijken we in de stal van Greet en Gerrit, onze huisgeiten die we een weekend lang mogen verzorgen. Nou hoor ik je denken: ‘dat zal een lekkere ‘boerenlucht’ geven in dat huisje’. Daar is aan gedacht, het huisje en de stal zijn gescheiden door een glasplaat, zodat de geiten er wel echt bij horen, maar je ruikt ze niet.

Verboden te wonen

De woningwet in 1901 verbood het wonen in plaggenhutten. De leefomstandigheden waren er erbarmelijk. Door de bouwwijze was het vertrek slecht te verwarmen, het was er vochtig en het krioelde van het ongedierte. Alleen de allerarmsten woonden in een plaggenhut. De familie was dus een beetje sceptisch toen ik trots vertelde dat ik drie overnachtingen in een Plaggenhut geboekt had in het Drentse Ansen.

Plaggenhut in DrentePlaggenhut in Drente

Plaggenhut in DrentePlaggenhut in Drente

De stemming slaat helemaal om bij aankomst en de eerste inspectie van de Plaggenhut deluxe Drostenveen. Dit is alles behalve armoedig! De aanblik is nostalgisch, maar dit knusse huisje is van alle gemakken voorzien.
Een keuken, eetkamer, zitkamer, een open haard, douche en toilet, er is zelfs WiFi en vloerverwarming. In het huisje zijn 3 ruime bedsteden aanwezig die door onze kinderen slaapkasten genoemd worden. De slaapkasten worden overigens niet alleen gebruikt om te slapen maar ook als knusse speelplek.

Plaggenhut in DrentePlaggenhut in Drente

Plaggenhut in DrentePlaggenhut in Drente

Gekkegeit

De kinderen vinden het leuk om hooi van de hooizolder te halen en zo Greet en Gerrit een beetje extra te verwennen. Ook nemen we de geiten mee voor een wandeling. Als Elin (2 jaar) de halsband vasthoudt, dan ziet eigenwijze Greet haar kans. Ze rukt zich los en gaat er vandoor. Hugo en ik hollen er achteraan. Na een wilde achtervolging over het kampeerterrein weten we Greet net voor de uitgang van de camping weer te vangen.

Plaggenhut in DrentePlaggenhut in Drente

Plaggenhut in DrentePlaggenhut in Drente

De avonden zijn heerlijk in het hutje of in de tuin. Als we de kinderen hebben opgeborgen in de slaapkasten maken we een fles wijn open en gaan een vuurtje stoken. Bij mooi weer doen we dat in de vuurkorf en bij minder weer kan de open haard binnen aangestoken worden. De frisse heidelucht maakt ons vroeg moe. We zoeken een beetje op tijd onze slaapkast op.
Plaggenhut in DrentePlaggenhut in Drente

Al je ’s morgens opstaat ben je gelijk één met de natuur. Vanuit de plaggenhut loop of fiets je zo Nationaal Park Dwingelderveld in.  Wij hebben uren gefietst en ook wat gewandeld door dit heide- en bosgebied. Een mooiere en grotere achtertuin kun je je niet wensen.

Na een paar heerlijke dagen op d’Olde Kamp is het tijd om afscheid te nemen van onze lieve buren. Gerrit mekkert ons vrolijk na, maar Greet draait zich weg. Eigenwijs beest.

Informatie:

d’Olde Kamp
Dwingelerweg 26
7964 KK Ansen
info@plaggenhut.nl

Op d’Olde Kamp staan 6 plaggenhutten. Eén daarvan heeft een aangrenzende geitenstal.

Nationaal Park Dwingelderveld
4000 hectare groot nat heide- en bosgebied

Greet en Gerrit zijn sterk! Help jouw jonge kinderen als je een stukje gaat wandelen met de geiten.

 

You may also like

2 comments

Miente 27 juni 2016 - 08:58

Geitekamp in plaats van ponykamp….. Dat is weer eens iets anders.

Antwoord
Marieke 27 juni 2016 - 21:06

Hmm..dus er schuilt dus een geiten(wollen sokken) figuur in deze reizende vader? Haha. Klinkt als een bijzonder leuke ervaring voor jullie gezin en uitnodiging / geweldige tip voor ieder ander om eens die kant op te gaan. Weer bedankt Roger 😉

Antwoord

Leave a Comment