Kerst in Katschberg

door Roger
Katschberg - Adventweg - Landal - Kerst

De kersttijd doorbrengen tussen de bergen, naaldbomen en sneeuw. Hoe mooi en romantisch kan dat zijn? In Katschberg kom je in december helemaal in de kerststemming. Voor het eerst dit jaar is er een Adventweg. Als je dat combineert met een bezoek aan de kerstmarkt in st. Michaels, dan slaat het kerstmisgevoel genadeloos toe. Kerst in Katschberg beleef je zoals je dat nergens anders beleeft. Het ene na het andere kerstlied dringt zich ongewild op in mijn gedachten.

I feel it in my fingers
I feel it in my toes
Christmas is all around me
And so the feeling grows

Met 2 PK richting het instant kerstgevoel

Het is al lang donker als ik richting de Adventweg ga. De adventsperiode is in het christendom de benaming voor de aanloopperiode naar kerst. Ook om bij de Adventweg te komen op 1750 meter hoogte is een flinke aanloop nodig. Je kunt er komen via een pittig wandelingetje van ruim 2 kilometer of je kunt de (veel leukere) optie kiezen om je met de paardenslee omhoog te laten rijden.

Kerst in Katschberg, met de paardenslee naar de Adventweg

Ik warm me eerst aan een open vuur en een glühwein als ik wacht op ‘onze’ paardenslee. Er ligt momenteel weinig sneeuw, dus het is thans een slee op wielen, maar dat maakt de pret niet minder. De eerste meters rijdt de slee door de aardedonkere nacht. Het enige licht komt van de maan dat hier en daar reflecteert op de restjes sneeuw. Kijk je omhoog dan zie je een duizenden sterren en de ‘jingle bells’ en de paardenhoeven zijn alles wat je hoort.

Jingle bells, jingle bells
Jingle all the way
Oh, what fun it is to ride
In a two horse open sleigh

Als je dichter in de buurt van de Adventweg komt staat er steeds vaker een lantaarn in berm. Dan ineens lijkt het alsof iemand een reusachtige sliert kerstboomverlichting in de berg heeft opgehangen, ten teken dat we er bijna zijn.

Kerst in Katschberg, de verlichte Adventweg

Those Christmas lights
Light up the street
Down where the sea and city meet
May all your troubles soon be gone
Oh Christmas lights keep shining on

De Adventweg in Katschberg beleven

Bij de eerste hut, krijg ik een lantaarn uitgereikt en koop ik voor een bescheiden bedrag thermosbeker. Met deze beker kun je, je onderweg onbeperkt warme dranken als thee, punch en glühwein laten inschenken. Dan begint de sfeervolle wandeling van twee kilometer over Adventweg waar dertien boerenschuren staan, die speciaal voor dit doel zijn gerestaureerd en ingericht. We wandelen de weg af en steeds gaan we even naar binnen in een warme hut. In elke hut gebeurt iets ‘kerstachtigs’. Er is een hut waar je samen (Duitstalige) kerstliederen kunt zingen, een hut waar je teddyberen kunt vullen, er is een hut met een verhalenverteller en in meerdere hutten zitten muzikanten.

Silent Night
Holy Night
All is calm
All is bright
Round yon virgin
Mother and child
Holy infant so tender and mild
Sleep in heavenly peace
Sleep in heavenly peace

Kerst in Katschberg, de Adventweg

Er is hier geen sprake van massatoerisme of commerciële opsmuk. De Adventweg in Katschberg is puur en authentiek. Na anderhalf uur heb ik alles gezien en gedaan. Ik ga rozig en relaxed en met een kop vol kerstliederen weer terug naar het dal.

Adventsmarkt in st. Michael

De Adventweg is heel goed te combineren met de nabij gelegen Adventsmarkt in st. Michael.
De St. Michaeler Adventsmarkt is verzameling houten huisjes waar traditionele, lokale en handgemaakte producten verkocht worden. Om eerlijk te zijn word ik zelf niet zo heel warm van al die kerstsnuisterijen. Als ik om me heen kijk zijn het vooral de Oostenrijkse dames die wat euro’s stuk slaan aan kerstdecoratie.

I don’t want a lot for Christmas
There is just one thing I need
I don’t care about the presents
Underneath the Christmas tree
I just want you for my own
More than you could ever know

De atmosfeer maakt echter alles goed. Overal zijn lichtjes opgehangen, her en der staan vuurkorven en gedecoreerde kerstbomen voor het juiste kerstgevoel. Op het plein meng ik me tussen de dorpelingen.

Kerst in Katschberg, de markt in st. Michaels

Ik drink dit keer witte (!) glühwein die verrassend goed smaakt en eet er wat gepofte kastanjes bij. Kerst is overal hier. Het zal nog heel lang duren voordat ik verlost ben, van al die irritante kerstliedjes in mijn gedachten.

There’s something about Christmas time
Something about Christmas time
That makes you wish it was Christmas everyday

Informatie over kerst in Katschberg

  • De Adventweg was dit jaar voor het eerst geopend, maar men is vastberaden om hier een jaarlijkse traditie van te maken.
    De Adventweg is geopend vanaf het eerste Adventsweekend tot en met 25 december. Vanaf Alpengasthof Bacher kun je te voet of met een paardenslee de Adventweg bereiken.
  • Meer informatie over de kerstmarkt in st. Michaels vind je hier: http://www.adventzauber.com/
  • Wij verbleven in  Landal Katschberg

You may also like

3 comments

Onze tips voor jouw wintersportvakantie 2018 – Vadersopreis 5 november 2017 - 08:31

[…] Als je nou (heel) vroeg gaat in het seizoen, dan heb je een unieke kans om de ultieme kerstsfeer te proeven in Katschberg: https://vadersopreis.nl/kerst-in-katschberg/ […]

Antwoord
Onze tips voor jouw wintersportvakantie 2019 – Vaders Op Reis 17 februari 2019 - 22:24

[…] Als je nou (heel) vroeg gaat in het seizoen, dan heb je een unieke kans om de ultieme kerstsfeer te proeven in Katschberg: https://vadersopreis.nl/kerst-in-katschberg/ […]

Antwoord
Onze tips voor jouw wintersportvakantie 2022 – Vaders Op Reis 6 oktober 2022 - 11:05

[…] Als je nou (heel) vroeg gaat in het seizoen, dan heb je een unieke kans om de ultieme kerstsfeer te proeven in Katschberg: https://vadersopreis.nl/kerst-in-katschberg/ […]

Antwoord

Leave a Comment