Klompenpad – IJsselstein

door Edwin
Klompenpad - IJsselstein - Eendenkooienpad - Vaders op Reis

De thermometer geeft 0,5 graden Celsius aan, de zon doet zijn uiterste best om aan de horizon te ontsnappen en de bevroren dauw kraakt onder onze voeten. Vriend Frank en ik doen iets wat we tien jaar geleden niet hadden gedaan. Op zondagochtend voor dag en dauw de deur uit voor een wandeling over een klompenpad van 17 kilometer! Startpunt van de route is jachthaven Marnemoende in IJsselstein.

Klompenpad - IJsselstein - Eendenkooienpad - Vaders op Reis

Klompenpad? Lopen op klompen?

Nee, natuurlijk niet. De term ‘Klompenpad’ is bedacht om een verzameling aan wandelingen over boerenland een naam te geven. Soms over particuliere grond, vaak onverhard en altijd vol in de natuur. Doordat er soms sprake kan zijn van vee op de route zijn honden op die stukken niet toegestaan op het klompenpad. Op klompenpaden.nl staan alle routes in Nederland vermeld. Zelf gebruiken we de app ‘Klompenpaden’, ideaal om direct de route te starten vanuit deze app, zo weet je meteen of je nog wel op de juiste route zit. Op het Klompenpad dat wij lopen -Eendenkooienpad genoemd- is de app niet of nauwelijks nodig. De bordjes zijn talrijk en -belangrijker nog- duidelijk.

Klompenpad - IJsselstein - Eendenkooienpad - Vaders op Reis

Vettige klei 

Over de brug bij jachthaven Marnemoende dalen we het trappetje af en de nog bevroren dauw schrikt als de eerste gasten van de dag het gras betreden. Langs de Hollandsche IJssel is het meteen vettig. De klei is nat en glad, de bergschoenen moeten meteen aan de bak. Het is zaak om scherp te zijn op het smalle pad. Een misstap heeft erg koude gevolgen, de waterhoentjes zakken al krakend door het vliesje ijs en ik ben bang dat ik iets meer weeg.

Klompenpad - IJsselstein - Eendenkooienpad - Vaders op Reis

Al snel komt de cadans in onze pas. De paar schapen in de wei staan stomverbaasd te loeren naar het duo dat in de vroege ochtend langs komt marcheren. Met de modderklonten aan de stevige stappers stappen we het (nog) stille IJsselstein binnen. De klinkers zijn een welkome afwisseling, even een paar kilometer doorlopen zonder te kijken waar je je voeten neerzet. De route is helder, de rode bordjes met de typerende klompjes zijn prima geplaatst.

Klompenpad - IJsselstein - Eendenkooienpad - Vaders op Reis

Eendenkooi

Als we IJsselstein uitlopen over de kaarsrechte asfaltweg zetten we de pet wat dieper over de oren. De snijdend koude wind in de rug valt wat tegen, maar voelt tegelijkertijd heerlijk. Niks dan de wind te horen, weidse weilanden om ons heen en geen wolkje aan de lucht. Tien jaar geleden lag ik mijn kater uit te slapen, nu heb ik er al negen kilometer opzitten. Toch horen we nog wat, we naderen de ‘Eendenkooi’ en dat kunnen de vogels niet stil houden. Weliswaar geen eenden, maar duizenden ganzen, tientallen zwanen en een verdwaalde roofvogel laten zich gelden in dit stuk land tussen IJsselstein en Montfoort. Kilometers lang doorklieven we de weilanden met de dieren als enige getuigen. 

Klompenpad - IJsselstein - Eendenkooienpad - Vaders op Reis

Afwisseling op het klompenpad

Als we via het gebied van Blokland de buitenwijk van Montfoort bereiken, hebben we weer vaste grond onder de voeten. Het is een behoorlijk geglibber op de onverharde stukken maar de afwisseling maakt het prima te doen. Misschien ligt het ook wel aan mijn schoeisel, Frank loopt stukken makkelijker over de vettige klei. De drie kilometer asfalt voor en door Montfoort zullen de laatste verharde paden zijn. Met de snijdende wind vol in het gezicht stappen we stug door over de tiendweg. De bomen zijn kaal, de wind heeft vrij spel. “Nog vier kilometer!” Veel meer dan die drie woorden spreken we niet. het is opletten waar we de voeten planten. Pogingen om van de weidsheid en de vogels om ons heen te genieten worden keer op keer afgestraft met een (bijna) glijpartij. Via een zeer smal pad naast een woning bereiken we de Hollandsche IJssel weer. De benen zien het moment van ‘beentjes omhoog’ al met blijdschap tegemoet maar de laatste loodjes wegen zoals zo vaak het zwaarst. Schuine modderpaadjes maken het ons niet makkelijk. Des te trotser zijn we dat we na 18,5 kilometer (klein stukje omgelopen) het parkeerterrein weer bereiken. 

Klompenpad - IJsselstein - Eendenkooienpad - Vaders op Reis

Vond je dit een leuk verhaal? Kijk ook eens naar mijn verhaal over een andere wandeltocht in het Groene Hart:

https://www.vadersopreis.nl/stapvoets-langs-oudewater/

 

Meer informatie Klompenpaden:

Voor alle informatie over dit klompenpad (en alle andere klompenpaden) kijk je op de website  

Wij maakten gebruik van de app “klompenpaden’ te downloaden via de App Store (Apple) of de Play Store (Android)

Startpunt van dit klompenpad is Jachthaven Marnemoende, je kunt natuurlijk overal starten, maar de ruime parkeerplaats bij de jachthaven (en het restaurant voor na de wandeling) is een goede reden om dit startpunt te kiezen.

Klompenpad - IJsselstein - Eendenkooienpad - Vaders op Reis

You may also like

3 comments

Uit in IJsselstein 11 januari 2018 - 14:05

Wat een leuke blog heb je geschreven over het klompenpad in IJsselstein! Dank voor het delen! We delen je ervaringen graag weer met onze bezoekers.

Antwoord
Edwin 11 januari 2018 - 14:15

Dank je!

Antwoord
nico 14 februari 2018 - 00:57

Ik vind dit een leuk verhaal. Het is gelukkig niet het hele jaar door zo glibberig en glad. In de zomer is dit pad goed te bewandelen.

Antwoord

Leave a Comment