Krka National Park in de herfst

door Sander

Wij bezochten Kroatië in de herfstvakantie. Een heerlijke week waarbij we een roadtrip door Kroatie maakten. Elke dag vijfentwintig graden en zon en geen mensenmassa’s in de nationale parken die we bezochten. Zo ook niet in Krka National Park.

Herfstkleuren rondom de watervallen van Krka National Park

Fantastische herfstplaatjes van Krka

Er geldt een bezoekerslimiet van 10.000 bezoekers per dag voor dit populaire Nationaal Park met haar mooie watervallen. In het hoogseizoen moet je van tevoren je tickets boeken om bij deze rivier niet achter het net te vissen. De dag dat wij er zijn kunnen we ‘gewoon’ een kaartje kopen aan de balie en zijn er aan het eind van de dag iets meer dan 1.900 tickets verkocht. We zijn er blij mee, maar snappen het niet. De fantastische herfstplaatjes van dit park op Instagram waren voor ons juist de trigger om nu  in de herfst naar Kroatië te gaan. 

Skradinsky Buk: de bekendste waterval van Krka

We nemen de boot vanuit Skradin en stappen na een half uur varen uit vlakbij de bekendste waterval van het park; Skradinsky Buk. Hoewel het een ‘rustige’ dag is staan er toch behoorlijk wat mensen op de houten loopbrug die langs de waterval voert. Even wennen, zoveel mensen in de natuur. In het ondiepe meertje voor de waterval ligt een lijn met boeien tot waar je mag zwemmen. Alleen in de zomermaanden wel te verstaan. Nu niet meer, hoewel het water en de temperatuur van 25 graden er zeker toe uitnodigen.

Krka National Park: zeventien watervallen in twee uur tijd

Krka National Park: zeventien watervallen in twee uur tijd

Het is het begin van een eenrichtingsverkeer rondwandeling van ongeveer twee uur die je langs de brede Krka rivier langzaam omhoog voert langs 17 watervallen. De rivier overbrugt over een lengte van 800 meter zo’n 45 meter hoogteverschil. Geen cijfers die imponeren. Hier geen donderend geraas van water dat door een smalle gleuf geperst wordt. Nee hoor, vredig geklater van glashelder water dat zich rustig overgeeft aan de zwaartekracht. Wat het zo indrukwekkend maakt is de enorme breedte van de watervallen, variërend van 200 tot 400 meter. En natuurlijk het decor van groene, gele en roodbruine bomen, struiken en heel veel grassen en mossen die zich tegoed doen aan het stromend vocht.

Waterval en watermolen in Krka

De watermolens en groene weiden van Krka 

We vervolgen onze route naar boven. Het wordt gelukkig al snel rustiger, maar zeker niet minder mooi. Je ruikt de herfstlucht en de constante aanwezigheid van zoveel water zorgt voor veel zuurstof. En veel energie bij de kids. Blij als Heidi en Peter huppelen ze door de groene weiden. De watermolens die vroeger moesten zorgen voor energie, zijn nu stijlvol gerenoveerd en maken het schilderijtje compleet (foto). Na langs de andere kant van de rivier weer te zijn afgedaald pakken we de boot en cruisen we terug richting Skradin. We pellen een mandarijntje en vervolgen de route richting Zadar, onze volgende stop.

Tips voor Krka

Als je Krka bezoekt in het hoogseizoen regel dan vooraf online toegangskaartjes via de officiële site van het park, er is een limiet van 10.000 bezoekers per dag. Wij bezochten Krka op eigen gelegenheid als onder deel van een roodtrip door Kroatië in de herfst. Een huurauto hadden we gehuurd via het all-in huurconcept van Sunny Cars en verblijf hadden we geregeld via Booking.com en Airbnb.

You may also like

Leave a Comment