Herfst in Kroatië: roadtrip steden en watervallen

door Sander

We stappen uit het vliegtuig en verwelkomen de strakblauwe lucht en 22 graden Celsius om 9 uur ‘s morgens. Herfst in Kroatië voelt alvast goed! Via een uitzichtpunt rijden we naar Dubrovnik, parkeren onze Sunny Cars huurauto buiten de stadsmuren en lopen naar onze accommodatie in het hart van de autoloze binnenstad. 

Uitzichtpunt mooi overzicht over de oude stad van Dubrovnik

Italiaans mooi Dubrovnik

De eerste twee dagen brengen we door met het verkennen van deze Italiaans mooie stad, de nauwe straatjes met daarboven de waslijntjes die de huizen aan weerskanten met elkaar verbinden. De imposante stadsmuren en het eilandje Lokrum dat vlak voor Dubrovnik ligt. Maar vooral genieten we van de zon, de fijne temperatuur, de terrasjes aan zee en het lekkere eten. 

Op weg naar Trogir

Na twee heerlijke dagen in Dubrovnik zoeken we onze auto weer op en volgen de mooie kustroute noordwaarts. Deze voert eerst een stukje door Bosnië Herzegovina en later door uitgestrekte mandarijnenplantages. We kopen 5 kilo voor 39 cent, waar we de rest van de week mee doen. Volgende stop is Trogir, een klein stadje iets ten noorden van Split. De oude kern ligt op een eilandje tussen het vasteland en het eiland Ciovo. Klein maar heel fijn. Ook hier de sierlijke Venetiaanse bouwstijl. Imponerende gebouwen van elkaar gescheiden door smalle straatjes met glimmend witte kasseien. We slenteren er op ons gemak doorheen. 

Trogir en het fort van de Kamerlengo

Natuurlijk bezoeken we ook de eyecatcher van Trogir; het Fort van de Kamerlengo. Als we de toegangspoort doorgaan komen we op een lege binnenplaats en blijkt verrassend genoeg dat alleen de buitenmuren nog staan. Alsof het een decorstuk is om de skyline wat op te pimpen. Maar de muren zijn echt en oud en bieden mooi uitzicht over het stadje. Hier merken we voor het eerst dat het echt naseizoen is. We eten een pizza langs de bepalmde boulevard en zijn de enige toeristen tussen spelende schoolkinderen van de naastgelegen basisschool die tikkertje spelen tussen de terrastafels. 

De watervallen van Krka National Park

In Krka National Park merken we pas echt dat het naseizoen én herfst is. Waar het park in de zomer dagelijks ‘vol’ is met 10.000 bezoekers zijn er aan het eind van deze dag iets meer dan 1900 tickets verkocht. Een eenrichtingsverkeer-rondwandeling van ongeveer twee uur leidt je langs de brede Krka rivier. Je loopt langzaam omhoog en komt langs 17 watervallen. Hoogtepunt is de mooie Skradinsky Buk-waterval, de pubiekstrekker van het park. Lees meer over Krka in ons blog over Krka National Park.

Chilldag in Zadar

Kai is onze thermometer als het gaat om rust. Vandaag staat hij in het rood. Niet helemaal fit. Het reisschema is strak, de indrukken tot nu toe enorm. Hoogste tijd voor een dagje chillen. Dat lukt prima in Zadar. ’S Ochtends slenteren we doelloos door het autoloze, oude gedeelte van de stad. Venetiaanse gebouwen, witmarmeren tegels, cruiseschepen die aanmeren. De stad ademt welvaart. We hangen wat rond bij een waterorgel dat geluiden produceert op het ritme van de golfslag.

Het lijkt nog het meest op de geluiden die walvissen onder water maken. Het water kabbelt, de walvis babbelt. Ik kan er weinig mee, maar ben wel benieuwd naar het geluid van een goede herfststorm.  Dat zit er niet in vandaag, nog steeds het weer van herfst in Kroatië, windstil en een graadje of 25. De middag brengen we door op een klein kiezelstrandje, iets buiten het centrum. Of liever gezegd, bij koffietentje Marex dat bij het strandje staat. De perfecte plek om onze thermometer weer in het groen te krijgen. Met heuse palmbomen en de zon die in onze pul koud Karlovacko-bier zakt.  

Tussenstop in Vinjerac

Fris en fruitig (we hebben zeker nog 2 kilo mandarijnen over) zetten we de volgende dag koers richting Plitvice. Autorijden is heerlijk hier. Rustig op de weg, een glooiend, Zuid-Europees landschap met soms fantastische uitzichten op zee. We hebben hoge verwachtingen van en heel veel zin in Plitvice, maar veroorloven ons een korte tussenstop in het kleine vissersdorpje Vinjerac. Gelegen op het schiereiland van Zadar met aan de andere kant van het water mooi zicht op de hoge bergen van het vasteland.

We laten platte steentjes over het water zeilen en drinken verse koffie op een terras in het haventje. Waar vissersbootjes dobberen en enkele dorpsbewoners geanimeerd bijpraten over wat hier allemaal niet gebeurt. Soms is het jammer dat je een programma hebt, hier zouden we zo een dag kunnen zitten.

Plitvice National Park: is het nou zomer of herfst in Kroatië?

Maar we rijden door. Rond het middaguur arriveren we bij het Plitvice National Park en kopen een pas voor twee dagen. Het park heeft twee delen, de upper en de lower lakes. Bij de balie geven ze aan dat morgen wel bijna volgeboekt is, omdat de Kroaten een lang weekend vrij hebben en massaal naar het park zullen komen. Ze adviseren ons daarom vandaag de upper lakes te bezoeken, volgens hen het mooiste deel. 

Waar we in Krka National Park al verrast waren door het herfstachtige natuurschoon is het hier helemaal feest. Kilometerslang volgen we kunstig aangelegde houten boardwalks langs meren, riviertjes en watervallen. Ook hier meer watervallen in de vorm van een overlopende badkuip dan woest natuurgeweld. Verbazingwekkend blauw en dan weer groen water in combinatie met de gele, gouden en rode herfsttinten. Alles gestreeld door zacht herfstzonlicht. We picknicken langs de rand van een meer in de zon. Alleen de vallende bladeren verraden dat het herfst is. Indian Summer zou een betere benaming zijn.

Slapen bij de burgemeester

Na onze eerste dag in het park checken we in bij onze B&B. Onze gastheer, de vriendelijke Ante, blijkt burgemeester te zijn van de gemeente Plitvicka Jezera waarin het nationale park ligt. Gelegen tegen de grens met Bosnië Herzegovina. Hij moet zelf lachen hoe dit zo gekomen is. Hij had een populaire Facebookpagina waarop hij grappen maakte over de partij die het land regeerde en het op dat moment ook in de gemeente voor het zeggen had. ‘Mijn partijtje was klein, werd door die grappen opeens groot en nu ben ik zomaar burgemeester…’

Maar hij is er serieus mee bezig en vertelt dat het park vooral een goede inkomstenbron is voor de overheid. Zijn gemeente profiteert er weinig van en is naarstig op zoek naar nieuwe manieren om meer inkomsten te genereren. ‘We hebben het hard nodig, maar het gaat moeizaam hoor. De oorlog zit nog vers in onze hoofden en heeft veel kapot gemaakt, letterlijk en figuurlijk.’ 

Rust in Rijeka 

Op de laatste dag rijden we van Plitvice naar het vliegveld van Rijeka. Wederom een mooie rit brengt ons op een klein vliegveldje. Bij aankomst blijkt onze vlucht de enige te zijn die die dag daarvandaan vertrekt en we krijgen een koninklijke behandeling van de verhuurmaatschappij en de douane. Op het buitenterras van het vliegveld pellen we de laatste mandarijnen en wachten we in de zon tot we mogen boarden. Een passende afsluiting van een fantastische herfstvakantie week in Kroatië.

Op zoek naar meer inspiratie voor de herfst?

Lees dan meer over Kroatië of onze verhalen over een andere mooie en nog niet zo toeristische herfstbestemming; het nabijgelegen Bosnië.


Praktische tips Kroatië in de herfst

Vluchten

Wij hadden relatief laat de vluchten geboekt. Voor ongeveer €200 p.p. vlogen we heen vanaf Schiphol op Dubrovnik en terug vanaf Rijeka naar Eindhoven. Daardoor moesten we wel de trein van Eindhoven naar Schiphol pakken, maar dat was prima te doen.

Verblijf

Wij hebben onze verblijven geboekt via Airbnb en Booking.com. In Dubrovnik was het heel leuk om middenin de oude stad te zitten. Dit betekent wel dat je je auto buiten de stadmuren parkeert en met je bagage een stukje (20 minuten) moet lopen.

Autohuur

Autohuur hebben we geregeld bij Sunny Cars. Zij hebben een soort all-in huurautoconcept waarbij alles vooraf geregeld is, zonder dat je de hoofdprijs betaalt. Je hebt dus geen last van opdringerige verzekeringen-verkopers als je je auto ophaalt. Dit beviel ons uitstekend. Het autorijden in Kroatië was heel goed te doen. Rustig op de weg en goede wegen.

Route

De route die we afgelegd hebben is Dubrovnik – Trogir – Krka National Park – Zadar – Plitvice National Park – Rijeka. Dit zijn korte etappes van maximaal 2 tot 3 uur rijden, waardoor je de reisdagen zelf ook goed kunt benutten. De route was goed te doen in een week. Je doet wel veel verschillende indrukken op. Als je kinderen hebt die daar gevoelig voor zijn kun je wat meer rustpunten inbouwen. Wij moesten dus even verplicht chillen in Zadar.

You may also like

2 comments

Kroatië in vogelvlucht – Vaders Op Reis 17 september 2022 - 10:40

[…] lezen over Kroatië? Lees dan ook het artikel over een roadtrip in de herfst in Kroatië. Wil je veel zien en leren in Trogir? Neem dan contact op met gids Sandra Vudric […]

Antwoord
Krka National Park in de herfst: watervallen en herfstkleuren – Vaders Op Reis 6 oktober 2022 - 17:02

[…] bezochten Kroatië in de herfstvakantie. Een heerlijke week waarbij we een roadtrip door Kroatie maakten. Elke dag vijfentwintig graden en […]

Antwoord

Leave a Comment