Lente in Drenthe

door Roger

188, 189, 190…We tellen de schaapjes. Twee mythes worden direct ontkracht: schapen kunnen helemaal niet over een hek springen en bovendien is het helemaal niet slaapverwekkend.
Het is juist een indrukwekkend gezicht om de twee Bordercollies samen met de schaapsherder aan het werk te zien om de kudde de juiste kant op te drijven.
Schaapsherder in Dwingelderveld, Drenthe

We staan stil op het fietspad in het Nationaal Park Dwingelderveld. Dit park van ongeveer 37 km² groot is gelegen in de provincie Drenthe tussen Dwingeloo en Ruinen.
Nationaal Park Dwingelderveld, Drenthe

Nationaal park Dwingelderveld

Het park heeft tientallen kilometers fietspad waar je lekker door kunt trappen. Maar nu dus even niet, want de kudde steekt over. Ik ken de verkeersregels van de Drentse hei niet, maar de schapen kwamen van rechts, dus ze zullen wel voorrang hebben. Als ze gepasseerd zijn vervolgen we onze tocht. We zijn aan het fietsen zonder doel. Alleen al het rondrijden door Dwingelderveld is een feest. Het is een ingetogen spektakel van flora en fauna. Afgezien van onze kinderen die voortdurend praten en zingen, hoor je hier vooral vogelgeluiden van de fuut, de kluut de specht en watersnip en van allerlei andere vogelsoorten die ik verder niet ken van thuis.

We zijn een lang  weekend in Drenthe waar we in Ansen een tijdelijke woning hebben. En wat voor woning: we verblijven in een charmante plaggenhut aan de rand van Nationaal Park Dwingelderveld.
Plaggenhut in d'Oldenkamp, Drenthe

Hunebed in het Drents-Friese Wold

Je bent niet in Drenthe geweest als je niet één van de ongeveer 50 Hunebedden in deze provincie hebt bekeken. Wij kiezen voor Hunebed D52 bij Diever, omdat we dat kunnen combineren met een flinke wandeling door het Drents-Friese Wold. Je kunt hier genieten van 61 vierkante kilometer aan rust. Te midden in bos, heide en zandverstuivingen ligt ‘D52’.  De Hunebedden zijn het bewijs dat er al meer dan 5.000 jaar geleden mensen woonde in Drenthe. Het zijn de oudste monumenten van ons land en Hunebedden werden gebruikt als graf. Vandaag schijnt de zon en wordt het hunebed vooral door fietsers gebruikt als rustplek (en dan niet de laatste).

Nationaal Park Drents Friese Wold, Drenthe

Hunebed D52 in Diever, Drents-Friese Wold

We hebben een hunebed gezien, gewandeld en gefietst over de heide en overnacht in een plaggenhut. Veel ‘Drentser’ kun je, je weekend toch niet maken. De dagen gaan veel te snel voorbij en eigenlijk willen we niet naar huis. De slogan ‘Drenthe doet wat met je’ is een waarheid als een koe.

Nog even teruggrijpen op het begin van deze blog. Het resultaat van de telling is als volgt: 537 schapen, drie honden, twee geiten en twee schaapsherders.

Informatie

Dwingelerveld
Het Dwingelderveld heeft natuurlijk niet een echte ingang. Maar het bezoekerscentrum is een mooi startpunt van vele wandel- en fietstochten. Het bezoekerscentrum ligt aan de zuidwest-kant van het gebied, aan de Benderse 22, net buiten Ruinen.

Hunebed
Als je vanuit Diever aan komt rijden op de Groningerweg dan zie je het hunebed aan je linkerhand liggen.

Drents Friese Wold
Nationaal Park Drents Friese Wold is ongeveer 12.800 voetbalvelden groot. Wij zijn het park ingegaan bij het bezoekerscentrum in Diever:
Bosweg 2a, 9781 LE Diever

You may also like

Leave a Comment