Tiroler trots, Hotel Penzinghof

door Edwin
Hotel Penzinghof

Ingeklemd tussen St. Johann in Tirol en Kitzbühel ligt Oberndorf in Tirol. Tijdens de fabelachtige mountainbike tocht, de TransKitzAlp genaamd, die ik onlangs mocht maken verbleef ik hier met fietsmaat Frank in Hotel Penzinghof.

Één middag, nacht en ochtend slechts, maar wat zou ik hier graag nog eens terugkomen. Dit klinkt als reclame, is het ook, echter krijg ik hier niet voor betaald, dit is mijn eigen mening.

Hotel Penzinghof

Puurheid

Na een natte mountainbike dag kom ik druipend en vies zwart van de modder aan bij het hotel. Ik durf niet eens naar binnen, zo vies voel ik me. De receptioniste wenkt me, ze verwachtte al twee deelnemers aan de TransKitzAlp, de koffers waren een paar uur eerder al gebracht. Weifelend stap ik soppend de lobby in. Ik ben meteen overdonderd door de entree. Het pure, natuurlijke, het spat ervan af. De zelfgemaakte jam staat in potjes in de schappen, al het personeel van Penzinghof loopt keurig in ‘Tracht’. De biologische wijnproefavond staat die avond om half 10 op het programma lees ik op het handgeschreven krijtbord. Op datzelfde bord word ik met naam en toenaam welkom geheten.

Inmiddels bevindt zich er een zwarte plas rondom mijn voeten, oh ja, ik ben nogal vies. Het maakt niet uit, ik krijg een glaasje appelsap tijdens het inchecken en ik word mijn kamer gewezen. Een schitterende kamer, en weer die puurheid, ruimte en rust. Wat een verademing na de adrenaline op de fiets.Opgefrist sta ik in mijn badjas op het balkon. Uitzicht op de Wilder Kaiser, een gedeelte van de noordelijke Kalkalpen, met een ruige uitstraling. Zilver glimmend, onbebost, stoer! Achter het hotel gaat de wereld ook omhoog, de Kitzbüheler Horn is één groot speelparadijs voor de actieve mens.

Penzinghof Penzinghof

Speeltuin Penzinghof

Tientallen mountainbikes staan onder in de schuur te wachten om besprongen te worden. Op eigen kracht of met hulp van wat elektra zijn de routes hier ontelbaar. Een E-bike laadstation is hier ook aanwezig. Het personeel heeft voor ieder gezelschap een perfect dagbesteding. Tijdens een wandeltochtje rondom door Oberndorf en rond het hotel valt op dat er zoveel keus is. Bordjes met wandelaanduidingen gaan in alle windrichtingen. Tijd te kort voor nu, maar de natuur roept, ik kom hier een keer terug. Dan met vrouw en kinderen, deze plek is gemaakt voor een actieve gezinsvakantie. Neem bijvoorbeeld de ‘Dorfbachweg 6’ hiking trail. 5,5 kilometer met vertrek achter het hotel. Slechts 100 meter hoogteverschil maar voor de kids uitdagend genoeg.

Ik droom even weg, de kinderen slapen uit (het is een droom hè). Terwijl wij een keuze maken tussen de biologische havermoutsoorten en onbespoten jammetjes op de croissantjes staan de kids zich al op te winden over het verloop van de dag. De speelzaal in de kelder hebben ze gezien, de fitnessruimte is heel interessant, maar het is ook zulk lekker weer, dilemma’s.

Penzinghof

Wij maken de keuze, we lenen een mountainbike en fietsen een paar kilometer naar Sankt Johann. Hiervandaan nemen we de Harschbichl bergbahn naar 1604 meter hoogte. De hele ochtend wandelen we en lunchen op de berg. Relax tijd. De zwemvijver voor het hotel is met een waterspeelplaats en heerlijke ligbedden een ideale plek. “Zwei weißbier bitte”.

Chillen en Stuiteren

Rond een uur of vier wil de oudste nog even actief zijn. We zoeken met de MTB een leuk klimmetje met dito afdaling. “Wat is het hier lekker hè Pap? Het is één grote speeltuin!” Ik kan niks anders dan dit beamen, al stuiterend naar beneden over de aangelegde trail weet ik het zeker. Ik ben gewoon een groot kind. Mijn vrouw is inmiddels met onze jongste zoon naar de organische boerderij, op 100 meter afstand van het hotel worden hier de kazen gemaakt, de roodbruine dames doen hier goed hun best.

Het wordt frisser, papa en mama gaan de sauna in, de jongens vermaken zich een uurtje in de speelkamer. Terwijl de Nintendo de oren van de jongens vult met elektronisch getoeter, liggen wij in de lavendelruimte te chillen. Niets anders dan vogelgeluiden en een enkel snurkgeluid in onze oren. Meer dan 600 vierkante meter wellness geluk. Heerlijk.

PenzinghofPenzinghof

Niet veel later is de Tiroleravond in het met hout opgemaakte restaurant. Tiroler specialiteiten worden live klaargemaakt, de dirndl’s lopen af en aan met lokale biersoorten en biologische wijnen. Je komt hier op geen enkele manier iets te kort. De gemütlichkeit, kneuterigheid zouden we het misschien noemen, het is niet gemaakt, het is echt. De wijnproefavond laten we voor wat het is, de wijnkelder zit vol met liefhebbers maar wij gaan naar bed. Na zo’n dag is het goed slapen, de kamers zijn schoon, ruim opgezet en het is hier stil, natuurlijk stil.

Penzinghof

De meeste dromen…

Meestal zijn dromen bedrog, maar hier is dit geen droom, dit is het leven in en om hotel Penzinghof. De familie Lindner is erin geslaagd HET perfecte familiehotel neer te zetten.

Wij als fietsers moeten door, niet nadat we van de wellness en de Tiroler specialiteiten hebben geproefd uiteraard. Bij het enorm uitgebreide ‘fruhstück’ buffet ligt een briefje op tafel waarop ons ‘Viel Spass’ wordt gewenst voor onze laatste dag van de TransKitzAlp. We laden energie op ons bord en krijgen een vers stuk fruit mee. Als we hier wegfietsen, de Kitzbüheler Horn op, weet ik één ding zeker. Hier kom ik terug! Hier wil ik langer genieten.

‘Es war einfach bärig!’

Kijk voor meer informatie over hotel Penzinghof op de website.

Voor meer informatie over de hele regio kijkt u op de website van de Kitzbühel Alpen.

You may also like

Leave a Comment