Mechelen met kinderen, kinderhoofdstad van België

door Roger
Mechelen met kinderen

Na een ritje van twee uur parkeren we de auto vlakbij ons hotel voor ons eerste bezoek aan Mechelen met kinderen. Het is nog veel te vroeg om in te checken, dus we starten met een verkennend wandelingetje door de stad. Wat een charmant stadje is dit! Mechelen heeft zowat 90.000 inwoners en is daarmee de zesde stad van Vlaanderen. Toch voelt het als een groot dorp als je hier rond loopt, er heerst een gemoedelijke sfeer. Gelijk vallen de mooie oude statige gebouwen op, waar Mechelen er zoveel van heeft.

Centrum van Mechelen
Mechelen staat bomvol mooie gebouwen

Het dorpse karakter wordt nog eens onderstreept door het feit dat auto’s zijn te gast in het centrum. Voetgangers en fietsers zijn de baas. Dat is het eerste wat juist deze stad zo geschikt maakt om te bezoeken met kinderen.

Mechelen met kinderen wandelen
Struinen door het grotendeels autovrije centrum

Ontsnappen doe je zo!

Na een smakelijke lunch bij Barbib in de stadsbibliotheek, vervolgen we onze weg naar onze eerste activiteit. We melden ons bij Escaperoom de Gouden Kooi. Een spannende briefing volgt: “jullie moeten een beeld zien te stelen van een rijkaard. Natuurlijk moet dat binnen een uur en ook nog zonder dat het alarm af gaat”. Ga er maar aan staan! We worden helemaal opgezogen in het verhaal en gaan heel fanatiek aan de slag.
Natuurlijk kan ik niets vertellen over de opdrachten die we doen, maar voor de gezinsteambuilding is deze escaperoom echt een aanrader. Hugo (11 jaar) en Elin (9 jaar) kunnen ook echt een actieve bijdrage leveren aan het oplossen van de verschillende puzzels. Eerlijk-is-eerlijk, we hebben een paar hints nodig gehad, maar met nog één seconde op de klok rennen we met het zweet op het voorhoofd, maar mét het het waardevolle beeld in onze handen naar buiten. Wat zijn we trots op onszelf.

Escaperoom in Mechelen met kinderen
Yes! Nét op tijd ontsnapt

Martin’s Paterhof

Nog vol adrenaline, gaan we naar het hotel om in te checken. En wat voor hotel! Martin’s Paterhof is gesitueerd in een voormalige kerk en er zijn veel authentieke details bewaard gebleven. In onze kamer zijn de typische bogen en de glas-in-lood ramen nog mooi zichtbaar. Zelden sliepen we in zo’n bijzondere en luxe kamer.

Martins Paterhof in Mechelen

Op het eerste gezicht is dit misschien niet het hotel dat je zou uitzoeken als je met kinderen bent – het ziet er nogal chique uit- maar kinderen blijken hier meer dan welkom. Bovendien genieten zij minstens net zoveel van de prachtige kamer met authentieke kerk-details als wij.

Martins Paterhof hotel
Overnachten in Martin’s Paterhof is een unieke ervaring

Eten in de Vleeshalle

Het diner gebruiken we in de Vleeshalle. Ooit boden slagers hier hun koopwaar aan, nu is de monumentale hal een hippe markt waar standhouders gerechten uit de hele wereld aanbieden. Die gerechten gaan veel verder dan alleen vlees, zoals de naam misschien doet vermoeden. Van pizza tot burgers, van streetfood tot couscous en van gebakken banaan tot de lekkerste frieten die je ooit gegeten hebt. De variatie en de keuze is enorm.

Vleeshalle
De keuze is enorm in de Vleeshalle

Hugo en Elin krijgen een prepaid kaart, waarmee ze zelf langs de verschillende kraampjes kunnen gaan om hun favoriete maaltje bij elkaar te sprokkelen. Ze vinden het supergaaf om dit helemaal zelf te mogen regelen.

Vleeshalle Mechelen met Kinderen
Hugo en Elin stellen zelf hun maaltijd samen. Zo is dit concept ook leuk voor kinderen!

Als ze na het toetje nog een beetje budget over hebben, dan wordt daar nog wat Belgische chocolade voor thuis van gekocht. Die nacht slapen we heerlijk in ons kerk-hotel.

Mechelen stuurt je stappen

We beginnen de ochtend met de interactieve familiestadswandeling ‘Mechelen stuurt je stappen’. Er zijn twee wandelingen waar we uit kunnen kiezen: ‘Van Arend tot Zwaluw’ neemt je mee op een ‘beestige ontdekkingstocht door de stad’, of ‘Met Natte Voeten’ dat een avontuurlijke stadswandeling voor echte waterratten is. We kiezen voor de tweede. Hugo neemt het een opdrachtenblad mee, terwijl Elin met hulp van de plattegrond de weg probeert te wijzen. Op deze manier verkennen we alle mooie plekjes van de stad.

Mechelen stuurt je stappen.
We passeren mooie gebouwen tijdens onze wandeling door Mechelen

De speelse opdrachten zorgen ervoor dat de wandeling ook leuk blijft voor de kinderen. Natte voeten hebben we overigens (gelukkig) niet gekregen.

De Sint-Romboutstoren

De route voert ons langs de Sint Romboutstoren. Die moet natuurlijk beklommen worden!
We beklimmen de meer dan 500 treden van de Sint-Romboutstoren.

Romboutstoren

Onderweg naar boven kom je in verschillende ruimtes. Elk met een eigen verhaal, zoals de klokkenkamer waar de zwaarste klok wel 8 ton weegt. Of de kamer waar de beiaard zijn repertoire kan laten horen aan de hele stad. Boven aangekomen genieten we van het fantastische uitzicht dat reikt tot voorbij Antwerpen en Brussel.

Mechelen met kinderen, Romboutstoren,
Het uitzicht vanaf de Skywalk bovenop de toren

Gezond lunchen bij Lief

Van al die stappen door Mechelen en vooral van het beklimmen van de toren hebben we trek gekregen. We gebruiken de lunch bij Lief. Dit charmante eettentje serveert ontbijt en lunch met gezonde, verse en pure ingrediënten, zonder geraffineerde suikers. Het blijkt dat gezond en lekker hand in hand gaan bij Lief. Zo is dit een prima keuze om smaakvol en verantwoord te lunchen met kinderen in Mechelen.

Lunchen bij Lief
Even bijkomen bij Lief

Varen over de Dijle in Mechelen met kinderen

Mechelen heeft geen netwerk van grachten, waar je door kunt varen, maar je kunt wel een relaxed boottochtje over de Dijle maken. We passeren de bezienswaardigheden aan de oevers, waarbij ons  allerlei weetjes en anekdotes over de Mechelse geschiedenis verteld worden.

Varen door Mechelen met kinderen

De vaart wordt gedaan met een elektrische boot, dus heerlijk rustig en geluidloos glijdt de boot door de Dijle.  We hebben al veel gezien van de stad, toch ontdekken we weer nieuwe dingen en zien we de stad vanuit een heel ander perspectief.

Herfst in Mechelen, Dijle
Prachtige herfstkleuren gezien vanaf de Dijle

Tapas op het terras

In de avond kunnen we op het terras (het is 28 oktober!) genieten van heerlijke tapas bij Sava Mechelen. De kinderen eten voor het eerst tapas in hun leven, maar volgens hun mogen we dat vanaf nu vaker doen. Vooral de chorizo en de calamari (huh, zijn dat écht inktvisringen?) blijken favoriet bij Hugo en Elin.

Eten bij Sava in Mechelen met kinderen
Eind oktober op het terras bij Sava

Na het eten maken we een prachtige wandeling door de stad terug naar het hotel, want wat is Mechelen ook ‘s avonds mooi met de verlichte Romboutstoren als stralend middelpunt.

verlichte Romboutstoren
De verlichte Romboutstoren

Technopolis

De laatste dag in Mechelen staat Technopolis op het programma. Het is goed dat we daar een volle dag voor gereserveerd voor hebben. We blijken alle tijd nodig te hebben om alles te ontdekken en te doen.

Technopolis in Mechelen met kinderen

Technopolis is een wetenschap ‘doe centrum’ (noem het géén museum), waar je zelf aan de hand van allerlei opstellingen kunt experimenteren met wetenschap.

Hugo is amper binnen en ik zie hem al fietsen over een koord op 6 meter hoogte boven de grond. Renske neemt iets minder risico en kiest voor een virtuele fietstocht over de Grand Canyon.

Fietsen over een draad in Technopolis
Fietsen over een kabel, 6 meter boven de grond

Elin gaat lachend liggen op een spijkerbed en voelt daar helemaal niets van. Ik probeer het ook en ik moet eerlijk zeggen dat het niet helemaal pijnloos is. Kennelijk heb ik net iets verkeerd gedaan.

Hugo en Elin fietsen beurtelings op een fiets met vierkante wielen, waarna Renske een perfecte landing uitvoert in een vliegsimulator. Het is zo maar een greep uit de wetenschappelijke proeven die je kunt doen. Zelf doen en ervaren staat in Technopolis centraal.

Vierkante wielen, Technopolis met kinderen
Fietsen op vierkante wielen. Het kan in Technopolis.

Er wordt omgeroepen dat de Kettingreactie-show gaat beginnen. Snel gaan we naar de demonstatie-opstelling. Er wordt uitgelegd dat een kettingreactie een reeks gebeurtenissen is, waarbij elke gebeurtenis weer een volgende actie veroorzaakt. Een absurde maar vermakelijke kettingreactie volgt van enkele minuten waarbij onder meer een winkelwagen, een bowlingbal, een autoband, een gereedschapskoffer, een strandbal en een raket elkaar in beweging zetten.

Kettingreactie in Technopolis
De kettingreactie

In de middag is er nog tijd voor het volgen van twee workshops. Tijdens de workshop “lasercut” ontwerpen we onze eigen sleutelhanger, die met hulp van een laser voor ons wordt gebrand en uitgesneden. Daarna volgen we een workshop digitaal LEGO bouwen en leren we hoe we onze eigen digitale bouwwerken kunnen maken.

De experimenten, shows en workshops zijn niet alleen leerzaam, maar ook zeer vermakelijk en daarom bijzonder geschikt voor een leuke dag uit met de kinderen in Mechelen.

Informatie over Mechelen met kinderen

Visit Mechelen
Alles wat je wilt weten over een bezoek aan Mechelen met kinderen vind je op de site van Visit Mechelen.

Overnachten in Martin’s Paterhof
Overnachten in dit voormalige kerkgebouw is een feest. Schitterende kamers met authentieke details, vriendelijke staf en ook onze kinderen waren bijzonder welkom. Overnachten in Martins Paterhof is echt uniek.

Escaperoom De gouden Kooi
De Gouden Kooi heeft verschillende spannende escaperooms. Wij deden de escaperoom “de meesterdief van Mechelen”. Ook prima geschikt om te doen met kinderen omdat niet álle puzzels heel moeilijk zijn.

Romboutstoren
Deze toren is de baken van de stad. De klim is al leuk omdat je onderweg in allerlei ruimtes komt met een eigen verhaal, maar uitzicht is de moeite van de klim meer dan waard. Een bezoek aan de Romboutstoren mag je niet missen als je Mechelen met kinderen bezoekt.

Mechelen stuurt je stappen
In Mechelen kun je heerlijk wandelen. Als je Mechelen met kinderen bezoekt is het de moeite waard om zo’n wandeling aan de hand van een interactieve wandeling te doen uitgegeven door Visit Mechelen.

Technopolis
Als je Mechelen met kinderen bezoekt, maar eigenlijk ook zonder kinderen, dan is dit doe-centrum een absolute aanrader voor een leuke en leerzame dag. Er is veel te doen in Technopolis, dus trek er wel een volle dag voor uit.

Varen over de Dijle
Ga mee op een ontspannen vaartochtje over de Dijle. Dat kan het bijna het hele jaar door, maar niet in de wintermaanden. Kijk voor de exacte tijden op de site: https://visit.mechelen.be/boottochtje-op-de-binnendijle

Antwerpen met kinderen
Onlangs was Roger met zijn zoon Hugo in Antwerpen. Lees ook wat je kunt doen in Antwerpen met kinderen.

Tips voor eten en drinken in Mechelen met kinderen

Eten bij Vleeshalle in Mechelen is een feestje, ook voor de kinderen. De keuze is reuze.

Tapas eten bij Sava op Grote Markt in Mechelen is een uitstekend idee. Heerlijk eten en een vriendelijke bediening.

Als je gezond én lekker wilt lunchen, dan ben je bij Lief aan het goede adres.

Voor een eenvoudige lunch in een bijzondere entourage ga je naar Barbib

You may also like

Leave a Comment