Vader-zoon trip naar Antwerpen

door Roger
Uitzicht over Antwerpen vanaf het MAS

Eén uur en drie kwartier geleden stapten Hugo en ik in de trein op Leiden centraal station en nu al staan we in de prachtige aankomsthal van het station van Antwerpen. Je voelt de bruisende energie van de stad en Hugo en ik kunnen niet wachten om Antwerpen te ontdekken.
Ons traditionele vader-zoon trip naar Antwerpen kan beginnen.

Vader-zoon trip naar Antwerpen
Lekker ontspannen met de trein naar Antwerpen.

Foto’s maken in Antwerpen Zoo

Onze eerste bestemming is niet ver weg. Hugo is een gekend dierenliefhebber, de Antwerpse dierentuin staat met stip bovenaan. Zoo Antwerpen ligt pal naast het station. We schrikken even van de lange rijen, maar de vele Vlamingen die hier staan te wachten zijn ontspannen en vrolijk. Dit gevoel slaat over op ons en gelaten wachten we tot we aan de beurt zijn. Dat gaat sneller dan gedacht en voor we het weten zijn we binnen.

Vader-zoon trip naar Antwerpen. Entree Antwerpen Zoo

Vanaf het moment dat Hugo kan praten beweert hij dat hij ooit een eigen dierentuin zal bezitten. Inmiddels is hij net elf jaar, maar de liefde voor dieren is niet minder geworden. Voor zijn elfde verjaardag kreeg hij onlangs een iPhone en hij heeft nu een missie: ‘Pap, ik ga álle dieren in deze dierentuin fotograferen’.

Vader-zoon trip naar Antwerpen - Dierentuin Antwerpen
Alle dieren moeten op de foto

De Zoo van Antwerpen is een van de mooiste stadsdierentuinen in Europa. De dierenverblijven zijn best aardig bemeten en tussen de verblijven liggen fraai aangelegde tuinen waar bijzondere planten en bomen groeien. Zoo Antwerpen is geopend in 1843 en is daarmee één van de laatst overgebleven dierentuinen uit de 19e eeuw. Sinds 1983 is ‘de Zoo’ officieel een beschermd monument.

Vogels in de Antwerpen Zoo

De combinatie van de historische gebouwen, mooi aangelegde tuinen en bijzondere dieren maken het bezoek tot een feestje. Onze persoonlijke favorieten zijn de koala’s, de savanne waar buffels hun verblijf delen met exotische vogels, de nijlpaarden en het spectaculaire rifaquarium.

Rifquarium in de dierentuin van Antwerpen

Vader-zoon trip naar Antwerpen, Antwerpen centrum

Veel later dan verwacht (“ik ga nog even terug pap, nog even een fotootje maken”), verlaten we de dierentuin. We besluiten een rondje door de stad te lopen voordat we naar het hotel gaan.

Eerst verbazen we ons over de vele juweliers en diamanthandelaren die we hier aantreffen. Dan lopen we via de Meir- een winkelstraat zonder einde- naar het centrum van de stad.  We komen op de bijzonder gezellige Grote Markt met vele terrassen. Het Stadhuis van Antwerpen is een blikvanger en midden op het plein staat de beroemde fontein met de beeltenis van Silvius Brabo (Brabofontein).

Vader-zoon trip naar Antwerpen - Brabofontijn in Antwerpen
Brabofontijn in Antwerpen

‘Kijk eens naar boven pap!’ Hugo merkt de fraai versierde gevels op van de gildehuizen langs de Grote Markt. In Antwerpen moet je inderdaad ook regelmatig omhoog kijken om de stad in al zijn pracht te ontdekken.  

Grote markt in Antwerpen

We lopen nog een stukje door als we moe neerploffen op een terras op de Groenplaats. We sluiten de dag af met bolleke voor pa, een icetea voor zoonlief en allebei een hele grote Vlaamse Friet.

Hotel Antwerpen Citybox

We hebben in het totaal 13 kilometer gelopen deze dag als we inchecken in ons hotel. De kamer is eenvoudig maar netjes en het hotel heeft een perfecte ligging aan de rand van het centrum. Nog even Netflixen en een laatste drankje. Dan vallen we tevreden als een blok in slaap. De volgende ochtend is Hugo zoals gewoonlijk al weer vroeg wakker. Na een stevig ontbijtje van ei met spek kunnen we er weer tegenaan.

Vader-zoon trip naar Antwerpen - Ei met spek in het hotel
De dag begint goed met Hugo z’n favoriete ontbijtje: ei met spek

Winkelen in Antwerpen

Gisteren waren de meeste winkels gesloten, maar Hugo had een aantal speelgoedwinkels opgemerkt. Vandaag zullen we daar ook wat tijd voor uittrekken. Antwerpen is een winkelstad bij uitstek. Alle grote ketens hebben er een vestiging, maar ook veel (dure) exclusieve zaken vind je aan de randen van het centrum. We lopen ook door de Stadsfeestzaal. Dit winkelcentrum is gevestigd in een indrukwekkend neoclassicistisch gebouw, gebouwd aan het einde van de 19e eeuw.

Ironman in Antwerpen
Kom je zomaar Iron man tegen in een stripwinkel in Antwerpen

Wij bezoeken vooral strip- en speelgoedwinkels en ook daarvan vind je er meer dan genoeg in Antwerpen. Met een extra tas vervolgen wij onze weg.

Ruien

Ooit maakte ik een wandeling door de onderbuik van Antwerpen, door de ruien oftewel het riool. Nee, het afvalwater wordt daarin niet meer geloosd. Wel wordt de geschiedenis van Antwerpen levend door deze wandeling onder de stad. De Ruien vinden hun oorsprong in de Middeleeuwen. Destijds zorgden ze voor de aanvoer van water voor de binnenstad, pas later werden het riolen. Deze ervaring wil ik ook met Hugo delen (“ik wil de ratten en spinnen op de foto zetten”).
Helaas wordt ons verteld dat alle rondleidingen al volgeboekt zijn. Het zal voor een volgende keer zijn. Note to myself: tijdig reserveren.

Museum aan de stroom

We nemen de metro richting het Museum aan de Stroom (MAS). Het MAS is gelegen op het Eilandje, omringd door water en terrasjes.

Het Musem aan de stroom (MAS)

Op elke etage van het MAS vind je een tentoonstelling in een ander thema. Bijvoorbeeld kinderateliers, scheepvaart of de geschiedenis van Antwerpen. We bekijken elke tentoonstelling, maar het meest zijn we onder de indruk van het gebouw zelf en het prachtige uitzicht over de stad. We lunchen buiten in de zon en nemen dan de tram terug naar het centrum van de stad, we hebben nog één onderdeel op het programma staan.

Vanuit het MAS heb je een prachtig uitzicht over de Stad.

Antwerpse Touristtram

We maken nog een ritje met de Antwerpse touristtram. De tram vertrekt vanaf de Groenplaats. Voordat de tram goed en wel vertrokken is, valt de wagen stil. Precies aan het einde van een smal straatje en vlak voor een druk kruispunt. De rij taxi’s en personenauto’s achter ons wordt langer en langer. Zelfs de brandweer sluit aan in de rij en kan er niet langs. We verbazen ons over het karakter van de Antwerpenaar: niemand wordt boos, de mensen wachten geduldig en de spuitgasten stappen uit om te kijken of zij kunnen helpen. Uiteindelijk komt de caféhouder op de hoek met een jerrycan benzine aangelopen. Dat is precies wat we nodig hebben om de weg te vervolgen.

Misschien hadden we ons weekend met het tramritje moeten beginnen, want we zien in één rit alle hoogtepunten van Antwerpen en we krijgen uitleg bij alle bouwwerken.

Touristtram in Antwerpen

Drie kwartier later stappen we een stuk wijzer uit. Nog een lange wandeling te gaan naar het punt waar het allemaal begon: Antwerpen Station.

Nog een blik op het prachtige station van Antwerpen

We hebben genoten van elkaar en van de stad. Het was een zeer geslaagde vader-zoon trip naar Antwerpen. Antwerpen het was plezant, we hopen op een snel weerzien!

Informatie over Vader-zoon trip naar Antwerpen

Antwerpen City card: Afhankelijk van je tijd in Antwerpen kies je voor een Antwerpen City Card van 24, 48 of 72 uur. Reis gratis door de stad met de bussen en de trams van De Lijn. Ontdek het beste van Antwerpen gratis of met fikse korting. Wij hebben heel veel plezier (en voordeel) van deze kaart gehad.

ZOO Antwerpen: Gelijk naast het Station vind je ZOO Antwerpen, een prachtige oude stadsdierentuin.

Antwerpse Ruien: Loop eens een rondje onder de stad.

MAS: Het Museum aan de Stroom gelegen op het Eilandje is zeker een bezoek waard, al is het alleen al voor het prachtige uitzicht over de stad.

Trein: Wij kozen voor de trein voor onze Vader-zoon trip naar Antwerpen. Lekker snel en ontspannen en je begint je trip gelijk in het prachtige station van Antwerpen. Ook duurzaam natuurlijk. Trouwens, we schreven al eens een blog over Duurzaam Antwerpen.

Hotel: Wij verbleven in Antwerpen Citybox. Eenvoudig, maar wel netjes en de ligging van het hotel aan de rand van het centrum is is fantastisch.

Touristtram: Het is een goed idee om je trip naar Antwerpen te beginnen met een ritje in de touristtram. Weet je gelijk de weg een beetje in de stad.

You may also like

Leave a Comment