Met kinderen naar het hoge Noorden: zes tips

door Sander
Met kinderen naar het Hoge Noorden: zes tips

Afgelopen jaren bezocht ik met mijn gezin IJsland, Fins-Lapland en Noord-Noorwegen in de voorjaarsvakantie. Een absolute aanrader voor elk gezin dat houdt van een gave wintervakantie met echte kou en een winters landschap! Hieronder een zestal tips om er met je kinderen in het hoge Noorden een fantastisch avontuur van te maken.

Tip 1: Warme kleding voor je kinderen!

Het kan extreem koud zijn daar in het hoge Noorden. In Fins Lapland was het bijvoorbeeld 24 graden onder nul. Zolang we in het dorpje Levi waren, was het prima uit te houden. Maar zodra je met de skilift naar boven ging of op een sneeuwscooter op de vlakte zat, maakte je kennis met de snijdende poolwind die je letterlijk en figuurlijk doet verstijven. Voor volwassenen is dat al geen pretje, voor kinderen helemaal niet. Ze krijgen het sneller koud dan volwassenen, omdat ze gewoon nog wat minder vet op hun botten hebben. Dus topprioriteit voor jou als ouder: houd je kinderen warm! Goede kleding is absolute noodzaak.

Basisregels om je kinderen (en jezelf) goed te beschermen tegen kou:

Kleed je kinderen in laagjes. Hieronder de aanbevolen lagen voor lichaam, hoofd, handen en voeten

Lichaam 

  • Laag 1: Investeer bij voorkeur in een onderlaag van merinowol. Die is niet alleen heerlijk warm en comfortabel. De wol van het merinoschaap zorgt er ook voor dat er geen zweetgeurtjes ontstaan en je het makkelijk meerdere dagen aan kan, dus heel fijn als je niet zo veel mee kunt nemen in het vliegtuig.
  • Laag 2: Een wollen trui of warme fleece
  • Laag 3: Een kwalitatief goed skipak voor de kleinere kids is een aanrader, je voorkomt daarmee dat er overal sneeuw tussenkomt. Een skibroek of waterdicht, gevoerde outdoorbroek en dikke winterjas kan een goed alternatief zijn. Bij veel excursies krijg je bovendien nog een dik winterpak er overheen dat je beschermt tegen de wind en kou.

Hoofd: het meeste warmteverlies heb je via je hoofd. Zorg voor een goede muts, maar beter nog een balaclava of bivakmuts die nog meer bedekt.

Handen: 2 lagen, eerst een wat dunnere wollen handschoen, waarmee je nog wel je telefoon kunt bedienen, daarboven wanten (warmer dan handschoen) of echt goede handschoenen

Voeten: lange warme merinowollen of schapenwollen sokken als eerste laag. En dan een paar goede snowboots er overheen.

Tip voor extra warmtehandwarmers! Handen en voeten worden het snelste koud. Je kunt bij de Decathlon handwarmer-zakjes kopen met korrels erin die warm worden als ze in aanraking komen met zuurstof. Deze blijven dan een uur of 4 warm. Je kunt ze eenvoudig in je wanten of snowboots plakken voor wat extra warmte. 

Meer kledingtips? Check dan ook dit blog van Buro Scanbrit 

Tip 2:  Geef je kinderen extra grip, gebruik snowsteps

Vooral in IJsland en Noord-Noorwegen is ijsvorming op wandelpaden heel normaal. Er zijn veel watervallen en rivieren die een constante wolk van waterdamp verspreiden die vervolgens weer aanvriest, waardoor het spekglad is als je ernaast loopt. 

Nadat we in IJsland één keer als een glibberende Bambi-familie een waterval hadden bezocht, hebben we snowsteps gekocht in een lokale bouwmarkt. Dat zijn een soort sneeuwkettingen voor je schoenen, met kleine spikes die je net wat extra grip geven. Wij hebben daar daarna heel veel plezier van gehad. 

Houd er wel rekening mee dat je je kids even moet overtuigen om ze te dragen. Zij vinden lekker glijden vaak juist heel leuk. Wij konden ons zoontje Kai pas overtuigen om ze te gaan dragen toen hij een keer was uitgegleden en 5 meter over ijs naar beneden was gegleden (gelukkig zonder schade). 

Tip 3: ga met je kinderen op winterexcursie!

Ga je voor de eerste keer naar het Hoge Noorden? Dan is Fins-Lapland wel een dikke aanrader. Daar worden namelijk veel winterexcursies aangeboden die heel kindvriendelijk zijn. Zoals een bezoek aan de kerstman, een huskyavontuur of een sneeuwscootertocht. Ze zorgen daarbij voor de goede kleding en houden er ook rekening mee dat kinderen het wat sneller koud hebben. Ook voegen ze vaak dingen toe die niet per sé noodzakelijk zijn, maar die juist kinderen heel leuk vinden, zoals het roosteren van marshmallows boven een vuurtje in de sneeuw of even extra tijd om met de husky’s te knuffelen. Wil je meer over de excursies met kinderen in Fins Lapland weten? Buro Scanbrit schreef een artikel over welke excursies voor welke leeftijden geschikt zijn.

Tip 4: Geef je kids een sleetje!

De meeste Nederlandse kinderen worden heel enthousiast van een omgeving met zoveel sneeuw en willen maar één ding: sleeën! Elke keer als we in het Hoge Noorden zijn nemen we simpele sleetjes mee of we kopen ze ter plekke. Onze kids zijn er uren zoet mee.

In Noord-Noorwegen hadden we een accommodatie met een lange hellende oprijlaan. Er viel een halve meter sneeuw toen we er waren en Kai en Nova hebben zich uren vermaakt met de sleetjes!

Check wel even waar ze gaan sleeën. Eén keer zagen we een leuk paadje, maar dat eindigde op een strandje van een meer waar keien lagen. Die keien waren bedekt met sneeuw en kostte Nova een behoorlijke bult op haar hoofd. Leermomentje voor papa en mama! 

Tip 5: met je kids in de hottub in de sneeuw!

Hottubs zijn in het hoge Noorden populair en veel accommodaties bieden dit aan. Onze kinderen (en wij ook) vinden het fantastisch om temidden van veel sneeuw en bij lage temperaturen lekker buiten in het warme water te zitten.

In IJsland hadden we een accommodatie met hottub. We deden samen challenges wie uit de hottub een duik in de sneeuw durfde te nemen. Erg leuk! En als je helemaal geluk heb zie je het Noorderlicht terwijl je in de hottub zit. Mooier gaat het niet worden.

Tip 6: Neem spelletjes mee!

Wij hebben het redelijk getroffen qua weer, maar er kunnen dagen tussen zitten dat het simpelweg te slecht weer is om naar buiten te gaan. In Noorwegen hadden we twee dagen lang heftige sneeuw. Maak er dan het beste van met een knapperende openhaard en ga lekker spelletjes spelen. Wij hebben sowieso meestal een simpel spelletje als Uno mee om bijvoorbeeld de wachttijd in restaurants op een leuke manier door te komen. 

You may also like

Leave a Comment