Oetdoor! Outdoor op z’n Achterhoeks

door Edwin
Oetdoor - Scandinavië - Kampeerweekend

“Kom, we gaan er even lekker helemaal uit!” Of ‘Oet’ zoals men hier zegt. Hier, is de Achterhoek, net buiten Lochem om precies te zijn. Eigenaresse en outdoor-lover pur sang Manon, kon door Corona niet haar reisavonturen (Mr Yeti Groepsreizen) aanbieden naar Scandinavië en besloot door te pakken. ‘Kunnen wij niet naar Scandinavië, komt Scandinavië gewoon naar de Achterhoek’. Oetdoor is geboren, compleet met Bell tenten, open vuur, een grillhut en zelfs een houtgestookte hottub. Zin in!

Oetdoor - Scandinavië - Kampeerweekend

Basic? Of luxe?

Het voorjaar heeft ons nog niet echt verwend als het over het weer gaat, ook nu zijn de voorspellingen niet bijster goed. Maar “slecht weer bestaat niet” roep ik natuurlijk en gelukkig staan Mirjam en de jongens er ook zo in. We zijn wel wat gewend, kunnen vaak niet wachten om te gaan kamperen en dat heeft al regelmatig tot ijs op de tent en natte sokken geleid. Maar hé, “het is vaker droog!” en “het voelt toch goed om zo buiten te leven?”. Het voelt ook een beetje als terug naar de basics, werken voor je levensbehoeften voelt -voor ons- goed.

Aangekomen op het terrein van Oetdoor valt het meteen op, dit is geen kamperen, dit is Glamping met een grote G. Er staan 8 tenten op het terrein van Oetdoor, waarvan tweemaal een vierpersoons exemplaar. Elke tent heeft een eigen Scandinavische naam en thema. Tent Älg -Eland op z’n Zweeds- is de onze. Heerlijke bedden met kwaliteitsdekens en kussens, helemaal knus! De kruiken liggen er niet voor niets, er staat een enorm gevulde ontbijtmand klaar en we krijgen een korte instructie over het reilen en zeilen op het terrein. Uitpakken maar!

Oetdoor - Scandinavië - Kampeerweekend
Handig zo’n houtklover!

Oetdoor; het terrein

Het centrale punt van het terrein van Oetdoor is de Stuga, een Scandinavisch rode blokhut. Deze doet dienst als receptie, maar hier staat ook een gemeenschappelijke koelkast, gietijzeren pannen voor op het houtvuur die je kunt lenen en eigenlijk alles wat je nodig kunt hebben tijdens dit outdoor avontuur. Ook een spel als Kubb mag hier natuurlijk niet ontbreken. Manon (en onafscheidelijke hond Jimmy) vertelt verder over het haardhout, waar we kunnen hakken en kloven. Hoe de hottub werkt en dat we kunnen inschrijven voor de grillhut. Met de voorspelde regen is een overdekte bbq ook wel lekker natuurlijk. “Zal ik voor het hout zorgen?” Floris is al aan het werk.

Oetdoor - Scandinavië - Kampeerweekend
Bubbels! Flesje bubbelfris voor de jongens en Achterhoekse Brut voor ons.

Lekker bubbelen

Terwijl iedereen op het terrein lekker bezig is -er is altijd wel reuring- met houthakken, kloven, vuur maken, eten voorbereiden of gewoon lekker spelen, krijgen we een seintje. “Hij is warm hoor!” Manon geeft groen licht, het haardhout heeft zijn werk gedaan en het water in de hottub is een graad of 32. “Straks een blokje erbij en het wordt nog wel warmer”. Snel douchen we even in het toiletgebouw en als luxepaardjes paraderen we in de geleende grijze fleece badjas richting hottub. “Lekker zeg!” Geen bommetjes, geen glijbanen, maar in heerlijk warm water een flesje ijskoude bubbels wegdrinken. Het lijkt wel feest! De jongens genieten ook volop, we zitten afgeschermd van het terrein van Oetdoor en kijken uit over de lege weilanden. De twee uur gaan veel te snel voorbij, tot twee keer toe moet ik er even uit voor een extra warmteprikkel “1 of 2 blokken?” en we nemen afscheid van het inmiddels 38 graden warme water. “Mogen we morgen weer?”

Oetdoor - Scandinavië - Kampeerweekend - grillhut
Dit wil je toch in je tuin? Een grillhut
Oetdoor - Scandinavië - Kampeerweekend - grillhut
Van binnen is het gezellig en warm!

BBQ-en op z’n Oetdoor’s

Some guys have all the luck! Precies op het moment dat we onze gereserveerde Grillhut inlopen, komt er een enorme bui langs. Slecht weer bestaat niet zeggen ze, maar nu ben ik toch blij dat we even binnen kunnen eten. De komende 2,5 uur is de grillhut ons domein. Uit het -in de stuga gelegen-receptenboek is een heerlijke nacho-cheese (en ook wat groenten) gekozen die in de geleende vuurpan te pruttelen wordt gezet. Gebruik niet je eigen outdoor pannetje, de ‘dutch oven’ pannen zijn hier voor gemaakt. Oetdoor heeft er meerdere die je kunt gebruiken, maar zorg wel dat je ze conform handleiding weer reinigt en invet, belangrijk! De jas gaat uit, de gekruide hamburgers gaan op het rooster en de wangen worden roder en roder. Terwijl de gesprekken gaan over “past er een hottub EN een grillhut in onze tuin?”, schijnt de zon alweer buiten en onze kampgenoten zijn reeds druk in de weer met het vuur, het hout en de spelletjes. Wij ruimen de boel op en ademen de frisse lucht in. Schept een band zo, het samen buiten leven, niemand die klaagt over het weer of over het reilen en zeilen ‘op de camping’.

Oetdoor - Scandinavië - Kampeerweekend
Niemand is een binnenmens..

Wat nog meer?

Eigenlijk is dit al genoeg. Het hier zijn, slapen in de sfeervolle tent, koken op houtvuur, langzaam garen in de hottub en onder gelijkgestemden op een plek in de buitenlucht zijn. Toch is het voetbalveld op het terrein ook wel lekker, de energie van de jongens kan er zo lekker uit. Daarnaast heeft Oetdoor een aantal mountainbikes te leen. Ook kajaks en SUP boards zijn vrij te gebruiken. Voor ons weekendje is het weer niet dusdanig dat we de zwemplas op gaan -is ook niet super groot- maar met mooi weer is de optie wel heel lekker natuurlijk. Het lenen van het materiaal gaat allemaal op basis van inschrijving, vul je naam in en kies een tijdslot, heerlijk laagdrempelig. Overigens is het naastgelegen voetgolf veld ook een must-do voor de sportieve vakantieganger natuurlijk. Qua uitjes in de omgeving is er genoeg, echter door ons niet bezocht. We waren er te kort en het weer was dusdanig onstuimig dat we voornamelijk op het terrein van Oetdoor te vinden waren. Maar via de site van Achterhoek.nl kun je alle kanten op.

Voor alle informatie over Oetdoor kun je natuurlijk op de site kijken, voor vragen over mijn belevenissen kun je altijd een reactie achterlaten of even mailen.

Oetdoor - Scandinavië - Kampeerweekend
Oetdoor - Scandinavië - Kampeerweekend

You may also like

Leave a Comment