Goes geluk

door Roger
Oude haven Goes

Het is nog vroeg als ik vanuit het centrum van Goes richting de haven loop. Ik was veel vaker in Zeeland, maar nooit eerder in Goes. In het hart van de stad ligt de Grote Markt met als blikvangers het Stadhuis en de Grote Kerk. Vanuit het historisch centrum leiden kronkelige weggetjes mij richting de oude stadshaven. Statige pakhuizen, sfeervolle horeca en karakteristieke huisjes met Oud-Hollandse geveltjes omringen de haven. Alles bij elkaar is het een plaatje om te zien. De namen van enkele straten rond de Stadshaven herinneren aan producten die van grote betekenis waren voor de vroege Goese economie, zoals de Bierkade en Turfkade.

Restaurant Karel V aan de Turfkade

Aan de haven zit een veelheid aan gezellige restaurantjes en cafés. Voor een korte pauze en een verse bak koffie is daar een net geopend trendy tentje met de naam Eeterij Polly’s waarvan de inrichting nogal Engels aan doet. Polly’s is een laagdrempelige eetgelegenheid met een ‘streetfood-achtige kaart’, maar ook voor taart of een high tea zit je hier goed.

Varen op de Oosterschelde

De stadshaven van Goes staat in verbinding met de Oosterschelde, waar ik vandaag op ontdekkingstocht mag. Het luxe schip van Goldies travel met de naam Amelia zal vandaag een excursie op de Oosterschelde verzorgen. Na een warm welkom voor mij en de medepassagiers worden de trossen losgegooid en gaan we op zoek naar leven in en om de Oosterschelde.

Het schip van Goldies ligt klaar om te varen op de Oosterschelde.

We varen onder de ruim vijf kilometer lange iconische Zeelandbrug door. Hoewel de Amelia best nog een groot schip is, voel je onder zo’n brug even heel klein. Even later legt de schipper stil voor een zandbank. Op minder dan 100 meter afstand liggen tientallen zeehonden, die zich gewillig laten fotograferen.

Zeehonden fotograferen vanaf de Amelia

Regelmatig kun je ook bruinvissen zien als je vaart op de Oosterschelde, maar vandaag is het water daar iets te woest voor. Het mag de pret niet drukken, want de zeehonden stelen de show.

Zeehonden in de Oosterschelde

Kreeft in Goes

Bij Goes denk je waarschijnlijk al snel aan mosselen, maar wist je dat er ook kreeften worden gevangen in de Oosterschelde? Ik mag het van dichtbij meemaken. Vanaf de Amelia stap ik over op het spartaanse bootje van professionele kreeftenvisser. De kreeftenvisser legt uit hoe hij op kreeft vist en laat zien hoe hij dit doet. Eén voor één worden de fuiken binnengehaald. Soms zit er niets in een fuik, en een andere keer zitten er twee of drie kreeften in de fuik. Exemplaren kleiner dan 15 centimeter worden weer terug gezet. Dit is geen massavisserij, maar meer een ambacht. Als je dit gezien hebt, begrijp je gelijk waarom er een pittig prijskaartje aan verse kreeft hangt.

Kreeft vissen op de Oosterschelde

Natuurlijk moet die kreeft ook geproefd worden. Terug aan boord van de Amelia staat al een heerlijke kreeftenbisque te wachten. Tijdens de vervolgreis geniet ik van een heerlijke halve kreeft.

Kreeft eten in Goes
Kreeft aan boord van de Amelia

Slot Oostende in Goes

Ik neem afscheid van de symphatieke bemanning van de Amelia en als ik weer voet aan wal heb gezet vervolg ik mijn trip naar Slot Oostende in het centrum. Slot Oostende is een bierbrouwerij, een restaurant én een hotel. Dit alles wordt gerund door powervrouwen Yamina en Anita en heeft plaats in het oudste gebouw van Goes. We leren van alles over het historische gebouw en het brouwproces, we bezoeken de vergistings- en lagertanks, de bottelarij en natuurlijk ook de brouwzolder. Een bezoek aan Slot Oostende is natuurlijk niet compleet zonder een proeverij, dus in de monumentale kelder met ribgewelven laten we ons het bier goed smaken.

Slot Oostende in Goes
Bier proeven in Slot Oostende

Restaurant Karel V

Restaurant Karel V is gevestigd in één van de oudste panden aan de Goese haven. Eigenlijk kun je een dag Goes nauwelijks beter afsluiten dan met een etentje in dit etablissement. De entourage is stijlvol, de bediening is zeer vriendelijk en de geserveerde lokale kreeft is smaakvol. Een passende afsluiting van een prachtige dag in Goes.

Restaurant KarelV in Goes
Het stijlvolle interieur van restaurant Karel V

Informatie over Goes

Stichting Goes Marketing
Alles wat je wilt weten over Goes vind je hier: https://www.goesisgoes.nl/

Informatie over Goes & Water
Goes en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Lees hier alles wat er op en rond het water van Goes te beleven valt:  https://www.goesisgoes.nl/beleven/water

Eeterij Polly’s
Polly’s is zo nieuw dat er (nog) geen website bestaat, wel een Facebookpagina: https://www.facebook.com/Eeterij-Pollys-106136001660792

Goldies Travel
Vaar mee met en geniet van een luxe rondvaart over de Oosterschelde: https://varenzeeland.nl/

Slot Oostende
Dit is een bierbrouwerij, een restaurant én een hotel: https://www.slotoostende.nl/

Restaurant Karel V
Heerlijk eten en een stijlvolle entourage aan de haven van Goes: https://restaurantkarelvijf.nl/

You may also like

Leave a Comment