Puy du Fou, de overtreffende trap van amusement

door Roger

Als je op Wikipedia zoekt naar Puy du Fou, dan lees je de volgende omschrijving: ‘Puy du Fou is een geschiedkundig themapark in de plaats Les Epesses in het Franse departement Vendée.’
Dat is nogal een saaie en zakelijke omschrijving van het meest bijzondere pretpark waar we ooit waren. Als ik dit schrijf en ik denk terug aan onze dagen in Puy du Fou dan word ik weer hyperenthousiast en kom ik superlatieven te kort om een goede omschrijving te geven. De shows van Puy du Fu zijn allemaal groots, meeslepend, spectaculair, verbluffend, bombastisch, dramatisch en adembenemend. Dit gezegd hebbende zal ik proberen de rest van de blog deze termen een klein beetje te beperken.

Puy du Fou
In Puy du Fou komt de geschiedenis op een fantastische manier tot leven

In Puy du Fou draait alles om shows

Op weg naar Zuidelijker Frankrijk, stoppen we twee dagen bij Puy du Fou in de buurt van Nantes. Puy du Fou is een themapark die zijn gelijke niet kent. Er is hier geen achtbaan of reuzenrad, daar zijn andere parken goed in. Dit park draait om grote shows, waarin verhalen uit het verleden in tot leven worden gebracht. Zelden zijn we zo positief verrast.
In het totaal zijn er rond de 20 shows in Puy du Fou. Alle shows maken gebruik van licht, geluid, 3D effecten, 4D effecten, stunts, water, dieren, vuurwerk, laserstralen, en levensgrote decorstukken die overal vandaan lijken te komen, te kunnen verplaatsen en soms ineens verdwijnen.

Puy du Fou is meermaals als beste pretpark ter wereld uitgeroepen. Na Disneyland is het, het meest bezochte pretpark van Frankrijk. Op de dagen dat wij er waren liepen er ongeveer 25.000 andere bezoekers rond in het park, maar omdat er zóveel te doen is, merk je dat nauwelijks.

The Big Seven van Puy du Fou

In het totaal kun je een stuk of twintig shows bij Puy de Fou te bezoeken. Daar zou je dan wel meerdere dagen voor nodig hebben. Dit verhaal zou veel te lang worden als ik over alle (bezochte) shows iets zou schrijven. In Puy du Fou zijn er zeven shows aangemerkt als de grootste en belangrijkste shows. Van deze zeven shows hebben wij er zes bezocht. Eén avondshow viel niet te combineren met een andere avondshow (La Cinéscénie, waarover later meer). Over de zes bezochte shows en over La Cinéscénie zal ik kort wat vertellen.

Le signe du triomphe

Als een van de eerste lopen we de Romeinse arena binnen en gelijk zijn we al diep onder de indruk. Wat is het groot en realistisch gemaakt! De arena biedt plaats aan 6.500 duizend toeschouwers. We zoeken een plaatsje in de schaduw want inmiddels is het behoorlijk warm geworden. Het blijkt dat we aan de ‘Romeinse’ kant zitten. Aan de overkant zitten de Galliërs. Het publiek wordt opgejut om mee te doen aan de Franstalige spreekkoren. Hoewel we niet precies weten het allemaal betekent, laten we ons niet weerhouden om ook leuzen in steenkolen-Frans te roepen naar de overkant. Uiteindelijk golft de wave door de arena is er een sfeer gecreëerd alsof de finale van het WK voetbal kan gaan beginnen. 

Op de foto met een Romein bij Le signe du triomphe
Voorafgaand aan de show op de foto met een echte Romein.

De show start met een parade waaraan naast de Romeinen en de Gallische gevangen, ook paarden, struisvogels, ganzen, leeuwen en tijgers meedoen.

Om hun leven te redden, zijn de Gallische gevangenen veroordeeld om de Circusspelen te winnen voor de ogen van de Romeinse gouverneur. Wat volgt is een spectaculaire show met gruwelijke gevechten, wedstrijden met paardenwagens en leeuwen en tijgers die op de gevangen genomen Galliërs worden afgestuurd.

Leeuwen en tijgers bij Le signe du triomphe
Leeuwinnen worden op de Galliërs afgestuurd.

Als alles voor de Galliërs verloren lijkt, keert één van de Romeinen zich tegen de Gouveneur die -zonder alles te verraden- uiteindelijk de Arena uitgejaagd wordt door een echte hyena.

Les Vikings

Het leven is vrolijk en vredig in het Fort de l’An Mil met zijn hutjes met rieten daken. Plotseling veranderd alles als de bloeddorstige Vikings met levensgrote schepen binnen komen vallen. 

Onnavolgbare effecten bij Les Vikings
Een boot die zomaar boven komt ‘drijven’. Met Vikings aan boord.

Ze vallen alles en iedereen aan en steken bovendien grote delen van het dorp in brand. De dorpsbewoners vechten voor wat ze waard zijn. Een show met heftige effecten. Regelmatig hoor ik het verbaasde ‘Hoe dan?’ uit de mond van Hugo. Hij kan niet bevatten hoe een compleet schip, mét mensen aan boord zo maar uit het water kan oprijzen. Ik kan het hem niet uitleggen. De shows van Puy du Fou zitten vol met onnavolgbare stunts en speciale effecten.

Le Bal des Oiseaux Fantômes

We nemen plaats op de tribune en kijken uit op een oude kasteelruïne. Een paar honderd meter boven ons zweeft een soort zeppelin. We zitten in de zon en er is geen greintje schaduw. Het wordt snikheet, maar als de show eenmaal begint vergeten we dat spontaan. Een roofvogelshow start die zijn gelijke niet kent.

Roofvogels bij Le Bal des Oiseaux Fantômes in Puy du Fou
Gieren die vlak over de hoofden van de mensen vliegen.

Valken, uilen en gieren scheren met hun enorme vleugels vlak over ons heen. Je voelt de wind gewoon door je haren. In het begin zijn de vluchten van de vogels nog redelijk overzichtelijk en is het goed te volgen, totdat de vogels uit de zeppelin naar beneden komen. Je weet niet meer waar je moet kijken. Overal waar je kijkt vliegen vogels. Niet minder dan 330 vogels kleuren de lucht. 

Meer dan 300 roofvogels Le Bal des Oiseaux Fantômes
Overal roofvogels in de lucht.
Le Bal des Oiseaux Fantômes, zweefvliegtuig
Een gemotoriseerde zweefvlieger begeleidt een aantal vogels. Of andersom.

Le Dernier Panache

Dit is een indoor show waarbij we worden meegenomen in het verhaal van een Franse marineofficier tijdens een gevecht voor de vrijheid. Een meeslepend verhaal met indringende scènes. Filmbeelden worden vermengd met echte scènes. De tribune draait met regelmaat naar een ander deel van het decor, wat je misschien kent van de Nederlandse voorstelling ‘Soldaat van Oranje’. Puy de Fou heeft een eigen App, met vertaalfunctie. Bij deze show is het goed om die te gebruiken, want anders is de verhaallijn lastig te volgen.

Le Dernier Panache in Puy de Fou
Het publiek draait. 360 graden aan topamusement

Mousquetaire de Richelieu

Cyrano, Casanova en de drie musketiers komen op de planken en dat leidt tot een romantisch avontuur vol degenduels, stunts, flamencodansen en paardrijkunsten. Deze show met Spaanse jurken en sierlijke paarden zit helemaal in het straatje van Elin, die zit te glunderen bij de aanblik van al het moois.
Als je denkt dat de show is afgelopen, opent het doek opnieuw en stroomt het podium onder water. De paarden en de flamingodans krijgen dan nog een extra dimensie. 

Mousquetaire de Richelieu in Puy du Fou
Als het podium onder water gelopen is, krijgt de show nog een extra dimensie.

Le Secret de la Lance

Een spectaculair middeleeuws avontuur. Stunts op paarden en kasteelmuren die net zo makkelijk verschijnen als verdwijnen. Na allerlei machomannen die stunts doen op hun paarden, is het woord aan een stoere herderin. Zij moet met behulp van een magische lans het kasteel verdedigen. Kasteelmuren verdwijnen, een kasteel draait en steeds weer vraag je, je af hoe het allemaal mogelijk is. Met regelmaat hoor ik Hugo weer naast me: ‘Hoe dan?!”. Het lijkt gedurende de dagen in Puy du Fou zijn nieuwe stopwoordje geworden te zijn.

Le Secret de la Lance in Puy du Fou
Een bewegende kasteeltoren en muren die zo maar ineens kunnen verdwijnen. Hoe dan?!

Walk through shows

Er zijn nog veel meer shows te bezoeken dan de bovenstaande en op allemaal kan ik superlatieven loslaten. Zo zijn drie ‘walk through’ voorstellingen zoals Le Mystére de la Pérouse, waarbij je waant in een groot middeleeuws schip. Een ander voorbeeld is ‘Les Amoureux de Verdun’ waarbij je door levensechte loopgraven van de eerste wereldoorlog wordt geleid. Doordat je alle ontberingen van die tijd van dichtbij en intens mee beleeft is deze show wellicht wat minder geschikt voor kleine kinderen. Achteraf bezien was dit voor Elin van vijf jaar iets te veel realiteit. De derde walk through voorstelling is La Renaissance du chateau waar allerlei kasteelanekdotes werkelijkheid worden. De walk through voorstellingen zijn de hele dag door te bezoeken en je bent dus niet gebonden aan een vaste begintijd. Een verfijnd samenspel tussen decorstukken en echte acteurs maakt van elke voorstelling een realistische ervaring.

Nog veel meer in Puy de Fou

Tussen de shows kun je één van de nagebouwde historische dorpen bezoeken, je kunt vogels bekijken, er zijn schitterende parken aangelegd waar je echt even tot rust kunt (en soms moet) komen, er is een soort sprookjesbos en een kinderboerderij.

Park in Puy du Fou
Af en toe is het fijn om even tot rust te komen in één van de prachtige aangelegde parken of historische dorpen.

Eten in de verschillende restaurantjes is ook weer een feest. Elk restaurant heeft weer z’n eigen thema en bijbehorende sfeer. Wij hebben in twee volle dagen in het park nog lang niet alles gedaan en gezien.  Kijk voor een volledig overzicht op de site van Puy du Fou.

La Cinéscénie

Na twee dagen show, dachten we alles gezien te hebben. In de avond stond nog een bezoek aan La Cinéscénie op het programma. Dit is de moeder der shows van Puy de Fou en de grootste avondvoorstelling ter wereld!

La Cinéscénie is de grootste show van allemaal
2400 acteurs, wat een spektakel.

Even wat duizelingwekkende cijfers: er staan 2.400 acteurs op een toneel van 23 hectare. Er worden 28.000 kostuums gebruikt, 130 paardrijders spelen mee en alle bijbehorende techniek wordt bediend door 80 technici.

La Cinéscénie in Puy du Fou
Als het donker begint te worden, start La Cinéscénie

Het draait in de voorstelling vooral om de Franse geschiedenis vanaf de middeleeuwen tot de 2e wereldoorlog. Zware tijden worden afgewisseld met vrolijke momenten.  
Alles wordt uit de kast gehaald: lichteffecten, drones, 3D filmeffecten, laserstralen, vuurwerk, gluidseffecten, massa’s acteurs en dieren. Je weet niet waar je moet kijken. Tijdens de voorstelling van 1 uur en 40 minuten is het geen moment saai. Mensen ga dit zien! Een bezoek aan La Cinéscénie hoort op je bucketlist.

La Cinéscénie
Groot, groter, gootst. Je weet niet waar je kijken moet.

Na de show lopen we terug naar het hotel. Dan voltrekt voor ons het laatste wonder. Hugo geeft na 14 kilometer lopen, 10 shows verder en rond middernacht te kennen dat hij moe is en dat hij naar bed wil. Dit is de eerste keer dat we dit uit de mond van Hugo horen. Puy du Fou verricht wonderen!

Voor la Cinéscénie dien je een apart toegangsbewijs te kopen. De shows zijn al ver van te voren uitverkocht, dus wees er tijdig bij. Je kunt ook La Cinéscénie bezoeken zonder toegang tot het park.

La Citadelle hotel

Puy de Fou beschikt over een hotelcomplex met 5 themahotels. Wij verbleven in het één van de themahotels van het park. La Citadelle is een nagebouwd kasteel aan de rand van het park.

La Citadelle hotel
Geweldig overnachten in La Citadelle. Onze kamer zit in de rechter kasteeltoren.

Overnachten in La Citadelle is een ervaring op zich. Het thema wordt overal doorgevoerd en je waant je echt in een middeleeuws kasteel, maar dan zonder de ongemakken van die tijd. 

Het king size bed in La Citadelle hotel in Puy du Fou
Het thema is ook in de kamers helemaal uitgewerkt.

Omdat we eigenlijk de hele dag tot middernacht op pad zijn geweest, hebben we weinig gebruik gemaakt van de hotelkamer, maar de momenten dat we even op kamer waren hebben we genoten van de heerlijke atmosfeer.

Tips voor een bezoek aan Puy du Fou

Ik vind het heel bijzonder hoe weinig Nederlanders dit park eigenlijk kennen. Puy du Fou is echt ge-wel-dig en een bezoek aan Puy du Fou is een fantastische beleving. Tijd blijkt echter een schaars goed als je veel wilt doen tijdens je bezoek. Hieronder geef ik je tips om zo veel mogelijk uit je bezoek te halen.

De App van Puy du Fou met vertaalfunctie

Puy de Fou heeft een App voor Android en Apple beschikbaar. Er staan onder meer een dagprogramma en een plattegrond van het park in. Maar veruit de beste feature is de vertaalfunctie. Op deze manier kun je bijna alle shows ook in het Nederlands volgen. Het is aan te raden een goede koptelefoon mee te nemen (zo hoor je het beter, het omgevingsgeluid is hard) en een extra oplader voor je telefoon. De vertaalfunctie werkt trouwens ook bij La Cinéscénie.

De App met vertaalfunctie van Puy du Fou
Met een goede koptelefoon kun je bijna alle shows in het Nederlands volgen.

Planning is alles

Plan een dag voorafgaand aan je bezoek de shows die je wilt bezoeken. Het showprogramma van Puy du Fou is afhankelijk van de te verwachten bezoekersaantallen. Je ziet letterlijk gezinnen door het park rennen om op tijd te kunnen zijn bij weer een volgende show. De haast is niet helemaal te voorkomen, maar door goed te plannen haal je het meeste uit je dag.
Probeer de grote met kleine shows af wisselen en plan tussendoor de doorlopende ‘walk through’ voorstellingen. Zet de shows die je zéker wilt zien bovenaan je planning.

Ga meer dan één dag

Niemand kan de ‘big seven’ in één dag zien. Laat staan als je ook de kleinere shows nog wilt bekijken. Als je er één dag bent, zorg dan dat je eerst je favoriete shows bezoekt. Wij waren er twee volle dagen. Ik schat dat je drie volle dagen nodig hebt, om het hele park met alle shows te zien. Het park beschikt over vijf themahotels, die een bezoek echt helemaal compleet maken.

De binnenplaats van Citadelle, een van de themahotels van Puy du Fou
De binnenplaats van hotel Citadelle, een van de themahotels van Puy du Fou

Koop een Puy du Fou emotionpass

Wij hadden de twee dagen van onze aanwezigheid de beschikking over een ‘emotionpass. Deze ‘hack’ stelt je in staat om de wachtrij te passeren en bij ’the big seven’ shows is er een goede plek voor je gereserveerd. Kost voor een gezin een paar tientjes extra, maar dat is het naar mijn oordeel helemaal waard.

Emotion pass Puy du Fou
Blij met de Emotionpass

Koop (lang van tevoren) een kaartje voor La Cinéscénie

La Cinéscénie wil je eigenlijk niet missen. Ik wed dat je deze voorstelling je, je leven lang niet meer vergeet. De show is al maanden van te voren uitverkocht, zorg dus dat je er op tijd bij bent. Deze show is eventueel ook los te bezoeken, dus zonder parkbezoek.

Publiek bij La Cinéscénie in Puy du Fou

Puy de Fou als tussenstop

Door de ligging van Puy du Fou in de buurt van Nantes is dit park heel goed te gebruiken als tussenstop als je door reist naar Zuid Frankrijk of naar Spanje.

You may also like

4 comments

Guido 4 september 2019 - 13:43

Wat een prachtig park is dat. Ik kende het nog niet, maar ik ga het zeker overwegen voor als ik volgend jaar naar Noord Spanje ga.

Antwoord
Robert 4 september 2019 - 15:15

Hoe prachtig. Ik wens dit te bezoeken.

Antwoord
Franziska 13 september 2019 - 15:59

Wat een gaaf park. Ik was hier eerder en ga er graag terug. Zeker nu ik weet dat de App tegenwoordig ook Nederlands ondersteund.

Antwoord
Belgijan 16 september 2019 - 22:22

Het zijn inderdaad prachtige shows met unieke effecten maar ik deel je mening toch niet helemaal. Ik vind het al bij al toch een saai park omdat er behalve die (weliswaar geweldige) shows niets te beleven valt en het ook nog eens verschrikkelijk druk is overal. Verder is het feit dat je aan die vaste showtijden vrij stressvol en weet je nooit of je nog plaats zal hebben in de show waar je voor staat te wachten. Als het dan niet meer lukt om binnen te geraken bij een grote show ben je verplicht om zo’n klein showtje of walkthrough te doen wat vaak toch wat underwhelming is. Al bij al niet voor herhaling vatbaar voor mij. Darkrides zouden zeker goed staan in dit park en ook waarom niet een indoor gethematiseerds achtbaan en/of bootvaart.

Antwoord

Leave a Comment