Grenzeloos plezier in Europa-Park

door Roger
Europa-Park

Begin van de middag rijden het we het plaatsje Rust binnen wat ligt het Duitse Zwarte Woud. Als je deze kleine gemeente binnen rijdt zou je niet vermoeden dat hier Europa-Park ligt, Europa’s grootste pretpark. We blijven hier twee nachten, dus eerst gaan we op zoek naar onze overnachtingsplek.

Camp Resort Europa-Park

We lopen het Camp Resort op en wanen ons direct in het Wilde Westen. Alsof je ieder moment John Wayne of Clint Eastwood tegen het lijf zou kunnen lopen. Er zijn -geheel in stijl- drie soorten accommodaties: een tipi tent, een huifkar of een blokhut. Wij overnachten in zo’n stoere blokhut. De hut is gemaakt van robuuste boomstammen, spartaans ingericht, maar wel voorzien van verwarming, stoelen en bedden. 

Blokhut camp resort Europa-Park
Onze stoere blokhut op het Camp Resort

De campsite is compleet gethematiseerd in Wild West stijl en gelijk waan je, je in een andere wereld. Er is op het terrein een saloon aanwezig waar je kunt ontbijten en dineren.

Ook leuk, overnachten in een tipi tent. Op de achtergrond raast de Silver Star achtbaan naar beneden.

Toch blijven we hier niet lang, het verkennen van het terrein komt later wel. We kunnen niet wachten om Europa’s grootste pretpark te beleven. 134 hectare (pak ‘em beet 150 voetbalvelden) aan topvermaak liggen op ons te wachten. Geen tijd te verliezen, let’s go!

Eerste indruk van Europa-Park

Terwijl we naar de ingang van het park lopen, kijken we af en toe omhoog naar de gillende mensen in de huiveringwekkende hoge achtbaan. Het blijkt de Silver Star achtbaan, waarover ik later iets meer vertel. Door de toegangspoort gelopen kijken we een beetje verdwaasd om ons heen. De eerste indruk is overweldigend. Waar moet je beginnen met ontdekken in zo’n megalomaan attractiepark?

Eurosat Can Can achtbaan in Europa-Park
Binnen in deze opvallende bol zit de Eurosat Can Can achtbaan verborgen

Om een goede eerste indruk van Europa-Park te krijgen, nemen we eerst de EP-expres, een monorail die je rond voert door het hele park. We blijven meer dan een volle ronde zitten. Tijdens de rit kijken we onze ogen uit. Wat is het hier ontzettend groot en wat is alles mooi afgewerkt! Ondertussen klinken er enthousiaste kreten uit de monden van Hugo en Elin zoals ‘daar wil ik in!’ of ‘gaan we eerst daar heen?’ als we de attracties passeren.

Themagebieden in Europa-Park

Na ons oriëntatierondje stappen we uit in het Griekse gedeelte. Het valt gelijk op dat het landenthema tot in de puntjes uitgewerkt is. De attracties hebben in dit deel een Grieks thema, het personeel loopt in Griekse klederdracht en terwijl de Sirtaki op de achtergrond klinkt kun je een portie gyros bestellen op een terras dat in Kreta niet zou misstaan. Zo is elk themagebied prachtig afgewerkt met oog voor veel details.

Europa-Park Zwitserland
Dit is het Zwitserse themagebied. Je waant je gewoon in een Alpendorp!

In het park zijn vijftien Europese landen nagemaakt en in elk gebied is de sfeer treffend. Verdeeld over deze themagebieden bevinden zich de meer dan 100 (!) attracties en shows. 

Een greep uit de highlights

Het is schier onmogelijk om alles te vertellen wat wij beleefd hebben in twee en een halve dag Europa-Park. Zo veel te zien en zo veel te doen. Er zijn echter een paar highlights waar ik niet omheen kan. Die laat ik graag even de revue passeren.

Arthur in het Koninkrijk van de Minimoys

Neem nou bijvoorbeeld de attractie Arthur. Een attractie voor het hele gezin geïnspireerd op de filmtrilogie van Luc Besson, Arthur in het Koninkrijk van de Minimoys. Nog nooit hebben wij een attractie gezien die met zoveel oog voor detail is gemaakt. Alles in deze ‘wereld’ is groot zoals de bloemen en de insecten dus voel je, je even – net als de Minimoys- piepklein. Elk voertuig is een gondel met vier zitplaatsen, vormgegeven als een soort plant die je op speelse wijze door de wondere wereld van de Minimoys voert. De attractie is vooral indoor, maar je vliegt ook nog een stukje door de buitenlucht.

Achtbanen

Achtbaanliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Europa-Park. Er staan er maar liefst dertien! Niet alle achtbanen waren geschikt voor het het hele gezin. Aan sommige achtbanen zijn grenzen gesteld zoals minimale lengte en leeftijd, maar vaak kon ook Hugo of Elin mee.

Alpen Express

De Alpen Express is een geinige achtbaan en geschikt voor het hele gezin. Na drie ritjes achter elkaar hadden Hugo en Elin er nog geen genoeg van, dus besloten we iets nieuws en unieks te proberen: Coastiality
Dezelfde achtbaan doe je dan weer, maar dan krijg je eerst een virtual reality bril op je snufferd. Door deze bril bevind je je ineens in een futuristische wereld terwijl je tegelijkertijd de wind, krachten en bewegingen van een echte achtbaan ondergaat. De rit in de virtuele wereld is perfect afgestemd op de achtbaanrit. Dan kun je ook nog eens kiezen uit vijf verschillende thema’s waardoor deze achtbaan keer op keer leuk blijft. Europa-Park heeft de wereldprimeur op dit gebied.

Alpen Expres in Europa-Park
We zitten in de Alpen Expres, de achtbaan die nooit verveeld.

Wodan

Wodan is een imposante houten achtbaan met een lengte van 1.050 meter, een hoogte van 40 meter, een topsnelheid van 100 km/u en veel airtime. Dit is de favoriete attractie van onze zoon Hugo en omdat hij er nog niet alleen in mocht, moesten wij er ook een paar keer aan geloven. De blik op het gezicht van Hugo tijdens de eerste rit zal ik nooit meer vergeten: een soort mengeling van plezier, milde angst en verwondering. Voor Wodan hebben we de langste wachttijd van alle dagen en alle attracties gehad: ongeveer 35 minuten en dat vind ik best acceptabel. Het wachten is trouwens bij de meeste attracties al een ervaring op zich. Het thema van de attractie is al uitgewerkt in de wachtrij dus in de rij staan is zelden saai.

Wodan achtbaan in Europa-Park
Wodan is de favoriete achtbaan van onze zoon

Silverstar en Blue Fire

Via de handige Europa-Park app kun je zien hoe lang de rij is bij een bepaalde attractie. Als ik zie dat er nauwelijks wachttijden staan bij de meest spectaculaire achtbanen op het park, zie ik mijn kans schoon. “Ik ga even twee achtbanen uitproberen, ik zie jullie straks weer”. Hugo is nog niet niet lang genoeg voor deze thrillrides, dus deze zal ik even alleen ‘moeten’ doen. Eerst Blue Fire. Je wordt afgevuurd vanuit een donkere ruimte en in twee en een halve seconde bereikt je een snelheid van 100 kilometer per uur.  Dit is de enige achtbaan in het park die over de kop gaat, maar dan ga je wel gelijk vier keer.

Voor de echte adrenalinerush stap je in Blue Fire

Dan nog even door naar de Silver Star achtbaan, de grootste en hoogste achtbaan van Europa-Park. Ik kies voor de ‘single riders’ ingang en daardoor hoef ik niet te wachten. Amper bekomen van de Blue Fire zit ik alweer in de volgende adrenalinemachine. Eerst worden we omhoog getakeld tot een hoogte van 73 meter. Dat geeft een geweldig uitzicht, maar veel tijd om er van te genieten is er niet. Met een noodgang van 130 kilometer per uur storten we naar beneden. Wat een heerlijke rit. Omdat je alleen bij je middel vastzit geeft deze achtbaan een ongeëvenaard gevoel van vrijheid.

Een beetje high van alle adrenaline ga ik weer op zoek naar mijn gezin, die mij geen moment gemist hebben.

Voletarium

Met het hele gezin gaan we naar het Voletarium. Het zou ook niet de laatste keer zijn dat we in een ritje maken in deze topattractie. Het Voletarium geeft je het gevoel dat je over Europa vliegt. Het lijkt allemaal levensecht. Je voelt de wind en de mist en je ruikt de berglucht. Tijdens de 4D-vlucht kijk ik links en rechts van me. Die gezichten vol verwondering van mijn zoon en dochter. Onbetaalbaar!

Voletarium in Europa-Park
Ervaar hoe het moet voelen als je zou kunnen vliegen in het Voletarium

23 uur show per dag in Europa-Park!

Elke dag wordt er in Europa-Park 23 uur aan show voorgeschoteld. En geen kinderachtige shows, maar acts van wereldklasse.
Omdat er zo vreselijk veel te doen is in het Park, gingen wij slechts naar één show dat is eigenlijk jammer. Alleen dat is al een reden om nog eens terug te gaan naar Europa-Park.

Wij gingen naar Paddington on Ice. Een aardige verhaallijn en een spektakel om te zien. Artistieke topprestaties op kunstschaatsen gecombineerd met acrobatiek van het hoogste niveau. Als we Elin tijdens de show vragen wat ze er van vindt, hoort ze ons niet eens. Ze zit compleet in het verhaal.

Paddington on ice in Europa-Park
Paddington gaat op reis en neemt het publiek mee

Gastronomie in Europa-Park

Eten en drinken in het park is heel gevarieerd (door de landenthema’s) en goed betaalbaar. In het Griekse gedeelte eet je Gyros, in het Hollandse gedeelte smul je van poffertjes en in het Italiaanse gedeelte kun je pizza bestellen.
Wil je (nog) eens iets unieks meemaken? Ga dan lunchen in restaurant Food Loop, waar je eten en drinken door middel van een achtbaantje aan je tafel geserveerd wordt!

Je kunt zelfs dineren in het met 2 Michelin sterren bekroonde restaurant Ammolite op de benedenverdieping van de vuurtoren. Ook qua gastronomie is de ‘sky the limit’.

Ed Euromaus, mascotte van Europa-Park
In een restaurant kun je zo maar de huismascotte Ed Euromaus tegen het lijf lopen.

Onze mening over Europa-Park

Wij vonden het park in één woord geweldig. De verscheidenheid van attracties zorgt ervoor dat er voor elk wat wils is. Zowel Elin van vijf als Hugo van acht jaar hebben enorm genoten. En ook voor volwassenen is het leuk, of je nu van spectaculaire attracties houdt of dat je het liever wat rustiger aan doet, het kan allemaal. De wachttijden bij de attracties waren over het algemeen kort. En duurde het toch eens iets langer, dan was het meestal ook niet saai. In aanloop naar de attractie wordt je vaak al meegenomen in een ‘verhaal’. Ik zou er nog zoveel meer over kunnen vertellen, maar Europa-Park moet je gewoon zelf beleven. Trek er dan gelijk een paar dagen voor uit, want dat is misschien wel het enige nadeel van Europa-Park: als je er geweest bent, besef je eigenlijk pas wat je allemaal nog niet gezien en gedaan hebt in het park.

Nog meer informatie over Europa-Park

Europa Park ligt in het Zwarte Woud/Elzas. Vanaf Utrecht is het ongeveer vijf en half uur rijden. Het aanbod is het grootst van heel Europa met meer dan 100 attracties en shows.
Wij verbleven op het Camp Resort in een blokhut, maar je kunt er ook voor kiezen om je eigen tent, caravan of camper mee te nemen. Ook beschikt Europa-Park over 5 schitterende hotels, elk met een eigen thema.

Door de ligging van het Park is het ook zeer geschikt om te gebruiken als tussenstop op weg naar het zuiden.

Voor meer informatie kun je op website van Europa-Park terecht www.europapark.de

Een gratis Nederlandstalige brochure aanvragen kan via www.europapark.de/aanvraag

Maak gebruik van de vele tips van eerdere bezoekers op www.europark.de/tips

Als je meerdere dagen wilt blijven is het een goed idee om op het Camp Resort te overnachten

Europa-Park App

Wij maakte gebruik van de Europa-Park App. Hartstikke handig om te zien wat je huidige locatie is, welke attractie voor wie geschikt is en om te zien hoe lang de wachtrij bij elke attractie is. Maar de mooiste optie is dat je kunt instellen dat jouw locatie wordt doorgegeven aan anderen. Als Renske of ik even een attractie alleen (met Hugo) ging doen, omdat Elin er nog niet in mocht, konden we elkaar na afloop eenvoudig terug vinden.

You may also like

2 comments

Puy du Fou, de overtreffende trap van amusement – Vaders Op Reis 1 september 2019 - 11:45

[…] Fou is een themapark die zijn gelijke niet kent. Er is hier geen achtbaan of reuzenrad, daar zijn andere parken goed in. Dit park draait om grote shows, waarin verhalen uit het verleden in tot leven worden gebracht. […]

Antwoord
Landal Hochwald, parel in het Saarland – Vaders Op Reis 6 oktober 2022 - 10:55

[…] Wij vinden het heerlijk om zo nu en dan een paar dagen door te brengen op een Landal park. Je weet wat je krijgt en met de constante kwaliteit van Landal valt een bezoek nooit tegen. Maar om eerlijk te zijn hebben we dit specifieke Landal Park uitgezocht vooral om de ligging, als springplank voor onze trip naar Europa-Park. […]

Antwoord

Leave a Comment