Tent of Caravan?

door Edwin
Caravan aan het water

Toch een keer een caravanvakantie proberen?

Meestal als wij gaan kamperen, doen wij dit in onze trekkerstent. Want kamperen hoort in mijn ogen eigenlijk gewoon in een tent. Maar vorig jaar, toen ik samen met zoon Lucas op het KCK Vader en Zoon weekend was, keek ik stiekem toch wel een beetje jaloers naar de warme caravans verderop. Vandaar dat ik me uit nieuwsgierigheid ben gaan verdiepen in caravans, want zou kamperen in een caravan nog wel als kamperen voelen? Misschien moeten we het maar eens uitproberen. Ik ben in ieder geval interessante en waardevolle informatie tegengekomen, die handig kan zijn voor iedereen die erover nadenkt om met een caravan op vakantie te gaan.

Rijbewijs

Allereerst is het belangrijk om te weten of je met jouw rijbewijs een caravan mag trekken. Met een rijbewijs B mag je een caravan plus inhoud tot 750 kg trekken. Is de caravan zwaarder, dan geldt dat de totale combinatie van de auto en caravan niet zwaarder dan 3500 kg mag zijn. Is dit wel het geval, dan is een BE of B+ rijbewijs verplicht.

Caravan regelen

De tweede stap is de aanschaf van een caravan; ga je er een huren, of koop je er liever meteen een? Dit is natuurlijk een persoonlijke overweging. Bij twijfel is het aan te raden deze pagina eens te bekijken. Hier lees je alles over het huren versus het kopen van een caravan en de kosten die daarbij komen kijken.

Caravan-aansluiting

Zorg ervoor dat je een auto tot je beschikking hebt, waar een trekhaak op gemonteerd kan worden; anders wordt het knap lastig om de caravan te trekken. Schaf bovendien een goede trekhaak aan, die past bij het type auto; op de website van Rameder kun je de verschillende mogelijkheden per auto bekijken.

Laatste check

Voordat je daadwerkelijk vertrekt met de caravan, is het aan te raden om nog een aantal dingen te checken. Zo mag het maximaal toegestane gewicht van de caravan niet overschreden worden. De bandenspanning van de caravan in koude toestand moet ook gecontroleerd worden, omdat deze vaak hoger ligt dan die van de auto. En controleer verder even welke kogeldruk is toegestaan; dit staat meestal op het plaatje van de trekhaak.

You may also like

Leave a Comment