Tips Leogang in de Winter

door Edwin
Leogang - Wintersport - Colmar - Skicircus - Vaders op Reis

Voor het vierde jaar op rij is Pension DorfAlm in Leogang de plaats delict voor wat betreft de jaarlijkse wintersport. Met de complete schoonfamilie maken we honderden kilometers door het gebied van Skicircus Saalbach-Hinterglemm-Fieberbrunn-Leogang. Dit jaar geen uitgebreid verhaal over de hele week, maar tips. Tips waarvan ik vind dat je ze geprobeerd moet hebben voordat je Leogang kan verlaten.

Leogang - Wintersport - Colmar - Steinbergbahn - Vaders op Reis
‘Early Bird’

Tip 1: Steinberg in de ochtend

Pik (minimaal) een dag uit waarbij je mooi weer hebt. Maak je ontbijt de dag ervoor vast klaar of kijk de accomodatiehouder even lief aan voor een vroeg ontbijt. Vandaag ben jij als eerste bij de lift. Klokslag acht uur stap je als eerste de gondel in. Zowel de Steinbergbahn als de Asitzbahn gaan naar hetzelfde punt, maar als je slim bent neem je de Asitzbahn, deze gondel is net iets sneller. De versgevallen sneeuw grijnst je toe vanuit de lift, je kunt niet wachten om je ski’s aan te doen en de ‘Early Bird’ van de dag te zijn. “It’s the early bird that catches the wurm” en jij wilt die worm! De maagdelijke Steinbergpiste ligt voor je, nog geen mens is je voor geweest. Wat een moment, die eerste run van de dag, die frisse kop, de vrijheid, dat gevoel. Als je hierna (puur hypothetisch natuurlijk) naar huis gaat is je dag al goed. Aanrader!

Flying Fox - Leogang - Saalbach - Wintersport
Trots als een pauw

Tip 2: Flying Fox XXL in leogang

Ok, even iets anders dan skiën. In de zomer is de Flying Fox XXL een bekende attractie in Leogang. ‘The fastest way down.’ Bij de StocklAlm -middenstation Asitzbahn- is het startplatform voor een ervaring van jewelste. Maar hoe gaaf is dit in de winter? ‘Fly like a bird‘, een soort zipline van 1,6 kilometer die je over een maximale hoogte van 140 meter laat zweven. Adrenaline door het onbekende, de snelheid. Als een arend door de koude winterlucht. Zoon Lucas van 10 had de bibbers vooraf, maar vond het ‘supercool!’.

Leogang - Wintersport - Colmar - Huttenspringen - Vaders op Reis
Spektakel!

Tip 3: Huttenspringen KrallerAlm

Zet hem nu maar vast in de agenda. Elke woensdagavond om half 8 wordt er gestunt bij de KrallerAlm. De voorbereiding begint al in Nederland, zorg dat je een plekje reserveert in het restaurant, aanvang half zes. Geniet van de Tiroler specialiteiten en de gezellige ambiance van de Kraller Alm. Klokslag half acht stap je voldaan de frisse winteravond in en je bevind je midden in het spektakel. De meest stoere skileraren springen metershoog en ver om vervolgens op het dak van het restaurant te landen. Alleen, met meerderen tegelijk en zelfs met fakkels, wat een spektakel. Mocht dit nog niet genoeg zijn, ondertussen wordt het restaurant omgeturnd tot Apres-Ski party, tot in de vroege uurtjes is het hier feest.

Leogang - Wintersport - Colmar - Gnochi - Vaders op Reis
Krachtvoer bij de BergerAlm

Tip 4: Gnochi in de BergerAlm

Onderweg van Leogang naar Saalbach kun je hem niet missen, de BergerAlm. Wanneer je in de Magic 6-er lift zit zie, hoor en ruik je hem al. Voor ons een jaarlijks terugkerend lunchplekje. Steevast staat de hausgemachte Gnochi op het menu, neem deze gecombineerd met een Grosse Weizzen op het terras en je weet waarom ik je deze tip geef. Ben je in de buurt, sla de BergerAlm dan zeker niet over.

Leogang - Wintersport - Colmar - Fieberbrunn - Vaders op Reis
Onderweg naar Fieberbrunn

Tip 5: Dagtocht Fieberbrunn

Een beetje afhankelijk van met hoeveel personen je gaat en wat het niveau is natuurlijk, maar een dagtocht Fieberbrunn is een mooi avontuur. De echte cracks tikken Fieberbrunn aan en spoedden zich terug om op tijd weer in Leogang te zijn, maar wij deden het voor een enkele reis. Met (bijna) de complete familie gingen we op avontuur. De ene afdaling na de andere, uitgebreid lunchen, en een borrel omdat we toch tijd genoeg hadden. Met de skibus vanuit Fieberbrunn ben je in 20 minuten weer terug in Leogang. Top dag!

Rodelen - Asitzbahn - Leogang - Vaders op Reis
Tijd voor actie!

Tip 6: Rodelen AsitzBahn

Rodelen is altijd top! En omdat we overdag aan het skiën zijn willen we dat s’avonds doen. Elke dinsdag en vrijdagavond ga je (wederom) via de Stocklalm naar de start van de rodelbaan. De slee krijg je beneden bij de gondel, bij de Alm neem je nog een klein glaasje schnapps en de ‘race’ kan beginnen. Maak er een sportieve wedstrijd van. Wanneer je na vier kilometer beneden aankomt, ga je gewoon weer! En nog een keer. Tot maar liefst 22:30 is de rodelbaan open. Extra tip: Stevige schoenen is een must!

Leogang - Wintersport - Colmar - AsitzBrau - Vaders op Reis
Eten, Tiroler vermaak en buiten op het terras een Fire show.

Tip 7: Fire&Ice Show AsitzBrau

Gedurende de winter is er één avond in de week die je bovenop de Asitz door wil brengen. Elke dinsdagavond ‘geht es los’ in de AsitzBrau. Het grootste restaurant op de berg is geopend. Voor een rustig avondje hoef je hier niet naar toe. Tiroler muziek, Tiroler specialiteiten en een optreden met vuurwerk op het terras. Stilzitten is geen optie. Prima te combineren met Tip 6 overigens.

Leogang - Wintersport - Colmar - Kukka bar - Vaders op Reis
Kukka Bar

Tip 8: Chillen bij de Kukka Bar

Als je ergens kunt chillen dan is het hier.Geen Tiroler Musik, maar loungemuziek. Live DJ-s, zelfs begeleid door een saxofoon, trompet of bongo’s. S’middags, als de benen het al wel welletjes vinden, de zon je doet verlangen naar een koel drankje en je een plekje zoekt dichtbij het dal, dan ga je op zoek naar de Kukka bar. Aan het einde van ‘de blauwe 90’, vind je ligstoelen with a view. De genoemde muziek, goede wijn of koud bier en limonade voor de jongens. Terwijl de kinderen nog een paar keer de stoeltjeslift nemen, doen wij langzaam de ogen even dicht. Chill.

Lees ook een eerder verhaal over Leogang:

You may also like

Leave a Comment