Wintersport in Leogang

door Edwin
Leogang - Saalbach - Asitz - Wintersport

Voor het derde jaar op rij zet de hele schoonfamilie zich in beweging voor een trip naar de Wintersport. Het eerste jaar ging naar Leogang en ook nu kiezen we voor deze plek, het is uitstekend bevallen. De toen gehuurde villa aan de piste bleek niet meer beschikbaar en dus zoeken we net zo lang tot we een geschikt alternatief hebben gevonden. Met acht volwassenen en evenzoveel kinderen bevolken we nu voor de tweede keer Pension – Restaurant Dorfalm tijdens de voorjaarsvakantie.

Leogang - Saalbach - Asitz - Wintersport

Ok, ik ben wakker

Wintersport, here we come 

Het is kwart voor tien in de avond, vrijdagavond. Een poging om vooraf een paar uur te slapen is gedeeltelijk gelukt en na een plons water in het gezicht is de reis begonnen. We rijden de hele nacht door en ondanks dat ik vooraf behoorlijke twijfels over dit plan had, pakt dit perfect uit. De kinderen slapen als een roos, ik ben wonderwel fit en Mirjam sukkelt af en toe even weg naast me. Zonder vertraging (zelfs wat te vroeg) rijden we de parkeerplaats van de Asitzbahn op. Huurspullen ophalen, skipassen aanschaffen en de les voor de kinderen vastleggen. Nog geen meter geskied en we zijn al 1500 euro lichter..slik.. Wintersport is duur, dat weten we inmiddels. “Zullen we met de pannenkoekenlift beginnen?” De jongens hebben er zin in, de les begint morgen pas en dus kunnen we lekker ongedwongen met z’n vieren op pad. Die frisse lucht maakt wakker, energiek ook. Nog voor de lunch zijn de diverse pistes al bedwongen en het lijkt alsof Lucas en Floris nu al beter skiën dan vorig jaar. 

Leogang - Saalbach - Asitz - Wintersport

sneeuw genoeg

Les en vrijheid 

“Ik neem pommes!” Floris is er zeker van, de lunch tussen de lessen door is iets waar hij naar uit kijkt. De voorbereiding is goed geweest gisteren en tijdens het voorskiën blijkt dat beide jongens bij elkaar in de lesgroep zitten. “Yes! We hebben een Nederlandse leraar”. Skischool ‘Skiszene Altenberger’ geeft les vanaf het dalstation van de Asitzbahn en is herkenbaar aan de rood-witte pakken van de begeleiding. We leggen het lot van de jongens in handen van Bob, zeggen ’tot drie uur!’ en vliegen de gondel in. Bovenaan de Asitzbahn komen we ze meteen weer tegen en ook onderweg zijn de roze hesjes niet te missen. Als een sliert babyeendjes wordt de leraar gevolgd. Trots zwaaien we vanuit de lift. Natuurlijk genieten we van de vrijheid, maar na vier dagen les gaan we dan eindelijk met z’n allen op pad. En wat een progressie hebben ze weer gemaakt. “Ik ga eerst!” Floris (7) schiet ‘in de hokken’ naar beneden, maar toont verbluffend genoeg zijn kunsten. Remmen gaat met twee benen, anticiperen op anderen gaat soepeltjes en al vrij snel is de angst omgeslagen in grote trots. Tijdens een dagtocht richting Hinterglemm op de laatste dag komt alles samen, ‘Kaiserwetter’ en fantastische pistes gecombineerd met goed skiënde kinderen, wat wil je als ouder nog meer. 

Leogang - Saalbach - Asitz - Wintersport

Geen hoog gebied, maar hoog genoeg

Wintersport gebied Leogang

Het wintersport gebied van Leogang valt onder het grote gebied van Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang en Fieberbrunn. Leogang is het gemoedelijkst van het gebied, verwacht geen dansende drinkende massa’s die zich vanaf vroeg in de middag in het feestgedruis storten. Als dit is wat je wil, zoek dan je heil eerder in Saalbach. Leogang heeft twee gondels, De Asitz- en de Steinbergbahn die je in tien minuten naar de top van de Asitz brengen. In de praktijk skieen we deze week zo’n 80% van de tijd aan deze kant. Er zijn genoeg rode en blauwe pistes om je het gevoel te geven dat je een flink gebied bestrijkt. De afdaling van de Steinbergbahn in de ochtend is een must! Vol in de zon, nog lekker rustig en ideaal om naar beneden te knallen. Een ‘geheimtipp’ is de ‘Kukka bar’. Aan de Asitz afdaling, tussen het ‘Mittelstation’ en het dal ligt deze (niet typische) Oostenrijkse bar. Lang zon, comfortabele ligstoelen en een stoeltjeslift voor je neus zodat de kinderen heen en weer kunnen terwijl wij nog een borrel nemen.

Leogang - Saalbach - Asitz - Wintersport - Dorfalm

Neefjes en nichtjes aan een tafel, gezellig!

Pension Asitzblick – Dorfalm

“Handig hè, we weten gewoon de weg in ons hotel!” We voelen ons meteen thuis. Dezelfde kamer als een jaar geleden. Dit pension wordt gerund door een gezellige familie, broer Erich en zus Verena zijn duidelijk van de gastvrijheid. Niet gemaakt, maar echt, puur. De gemeenschappelijke ruimte dient als borrelplek voor de familie. Met 16 personen zijn we in de meerderheid en dus hebben we onze plek gauw eigen gemaakt. Tot een uur of zes worden hier spelletjes gespeeld, cola-rum gedronken en boeken gelezen. De koude pilsjes (€2 voor een halve liter) staan in de koelkast en worden door onszelf geturfd. Vervolgens stiefelt de hele familie op sokken naar het naastgelegen restaurant. Ook hier is het de gemütlichkeit die opvalt. Goede gerechten, niet duur en elke avond weer met een lach bediend worden. We eten hier liefst zes keer, kennen de kaart uit ons hoofd en we gunnen onszelf op de laatste dag zelfs zo’n overheerlijke ijscoupe!

Leogang - Saalbach - Asitz - Wintersport

Prachtig die stijf bevroren bomen

Wintersport koud?

Voorafgaand aan de krokusvakantie rolden de media over elkaar met berichten over hoe koud het wel niet zou worden. Termen als ‘de kleine ijstijd’ en ‘Russische beer’ waren niet te missen. “Vaseline smeren hoor!” en “met drie thermo-onderbroeken zal het best wel gaan” maken dat je toch wat ongerust richting het wintersport gebied afreist. Bij de skipas verkoop worden de handwarmers meegeleverd, top service! 

Maar nu de praktijk, geen thermo ondergoed, geen vaseline en ook de handwarmers zijn nauwelijks gebruikt. Er staat geen wind, en dat is een zegen. “Oh, het is slechts -17,6 op de top” De blauwe lucht op de televisie die steevast op het net van de webcam staat, trekt ons naar buiten. En het is heerlijk! Natuurlijk, als je gaat lunchen buiten (met -15), dan hoef je niet te blazen in de soep. En dat je je eerst door de bevroren schuimlaag van een lekkere gele rakker heen moet eten klinkt natuurlijk niet echt tropisch. Maar we doen het wel, gewoon omdat het kan. Berichten uit Nederland doen we af met ‘wat een gezeur, het is maar -7’ en we zetten de zonnebril nog maar eens op. Wintersport koud? Welnee..

Leogang - Saalbach - Asitz - Wintersport - #Mytrono

De spieren kunnen niet altijd gespannen staan

Informatie

Meer info over het skigebied Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn vind je hier: 

https://www.saalfelden-leogang.com/en

 

You may also like

2 comments

KLM blijft vliegen op Edmonton – Vaders Op Reis 20 maart 2018 - 20:39

[…] goed nieuws! Deze winter is er door ‘de Vaders’ heerlijk geskied. Edwin was al lekker in zijn element in Leogang, Oostenrijk, Roger zat niet veel verder in Sankt Johann eveneens in Oostenrijk. Zijn blog volgt […]

Antwoord
Tips Leogang in de Winter – Vaders Op Reis 16 maart 2019 - 07:44

[…] Lees ook een eerder verhaal over Leogang: […]

Antwoord

Leave a Comment