Woerden en Oudewater

door Edwin
Woerden en Oudewater

De hoofdstad van het Groene Hart is Woerden, althans die titel heeft het zichzelf toegeëigend. Oudewater is een goede tweede (volgens Woerden), zelf denken ze daar wellicht iets anders over.
Vandaag ben ik in beide steden, in vogelvlucht ga ik langs al het moois wat Woerden en Oudewater te bieden heeft.
Woerden Marketing en TIP Oudewater hebben elkaar gevonden en samen wil men een inkijkje geven in de redenen om deze steden te bezoeken, nee, te beleven is het juiste woord.

Kasteel WoerdenReypenaer Kaas

Reypenaer

Vanuit de gewelven onder het Kasteel van Woerden is het een kleine stap naar het kaaspakhuis van Reypenaer. Dik 15000 kazen worden hier op gezette tijden gekeerd, gecoat en met alle liefde behandeld. De liefde voor Kaas (en Woerden) straalt van onze gids Jos af als hij het over zijn product heeft. Reypenaer kaas, “ruik het, zuig erop en proef dat kleine bittertje”. Het gras uit de Beemster polder maakt deze kaas zo bijzonder, ‘vet gras’, dat is de truc!
Het proeflokaal op de 1e verdieping is geschikt voor workshops van 1.5 uur, wij hebben minder tijd en knabbelen de kaas lekker snel weg.

Kamer BestWestern Proefwinkel Stadshotel van Rossum

Woerden centrum

Het compleet vernieuwde Best Western hotel iets verderop is een verademing bij wat het ooit geweest is. Mooi hotel, goed gelegen en perfect als tegenhanger van het in het centrum gelegen Van Rossum stadshotel. Jos neemt ons mee via het opgeknapte defensie-eiland langs de blikvangende Bonaventurakerk, het Klooster (vroeger echt een klooster, nu in dienst als theater, muziekschool en danszaal) op naar de Windhond. Deze molen produceert nog steeds meel en met een pakje pannenkoekenmeel in de pocket wandelen we via het kazerneplein naar het stadsmuseum.
Na een korte uitleg over de historie van Woerden hobbelen we over de markt naar het Stadshotel.
Een sieraad voor de stad is dit hotel(en restaurant en proefwinkel en wat al dan niet meer), centraal gelegen, en van alle markten thuis. Woorden te kort in dit stukje, maar ik kom er nog een keer op terug. Dat is een verhaal op zich.

De BoerinnKameryck Veldhuysjes

Boerenlucht

Iets buiten Woerden ligt ‘De Boerinn’, tijd voor wat boerenlucht! ‘Actief en passief, binnen en buiten’ zo vat Hendrik Jan (één van de broers die het bedrijf leidt) het pakkend samen. Ook hier kom ik gauw nog eens terug. Nu op naar Kameryck, nog zo’n fenomeen. Midden in het veengebied hebben ondernemers Hans Voorn en Mark Haagen iets heel moois neergezet. (H)eerlijk eten op hoog niveau of een snel ‘bakkie koffie’ onderweg, alles kan. Passief op het terras aan een wijntje nippen of een lekker biertje soldaat maken na een inspannend potje Pitch&Putt. Henk en Irma zijn getrouwd de avond hiervoor en de gasten zijn na het feest blijven slapen in de Veldhuysjes , ideaal toch? Het bruidspaar in de bruidssuite, een Veldhuysje met ruime bedstee. Op gepaste afstand van de rest van de gasten, dat wel..

Grachtenvaert Oudewater Heksenwaag Oudewater

Oudewater

Zo’n dag gaat veel te snel voorbij natuurlijk; Oudewater verdient veel meer dan de 3 uurtjes die we er vertoeven.
De (touw gerelateerde) uitspraken van de uitbater van het Touwmuseum ‘De Baanschuur’ vallen in goede aarde, het springtouw wordt door ondergetekende en elkaar gevlochten en voor we het weten worden we gewogen bij ‘de Heksenwaag’.
Dit is DE attractie van Oudewater en het is duidelijk waarom. Heksen spreken nog steeds tot de verbeelding en het enthousiasme van de verteller van het hele verhaal is aan alles af te lezen. Er gaan zelfs mensen uit vrije wil op de weegschaal!

Met een heerlijk Italiaans ijsje in de hand stappen we op de boot van ’Grachtenvaert Oudewater’. In 2015 nam ZKH Willem Alexander dezelfde boot en nu nemen we dezelfde route. Wat volgt is een schitterend inkijkje van Oudewater vanaf het water. De oude gevels,het touwverleden van de stad en andere historische feiten komen in rap tempo voorbij.
Bij hotel Abrona spreken we de dag nog even na en in het zonnetje op het terras kom ik tot de conclusie:
Één dag is veel te kort voor deze enthousiaste steden.

Woerden en Oudewater

Nu ben ik zelf een geboren en getogen Woerdenaar en ben wellicht niet helemaal onbevooroordeeld over de regio, maar ik kom er meer en meer achter dat ‘Het Groene Hart’ als geheel bijzonder de moeite waard is om te bezoeken.
Met Woerden en Oudewater als hoogtepunten! Wordt vervolgd.

 

You may also like

1 comment

Frank 21 april 2016 - 14:34

Afgelopen weken meermaals in het Groene Hart aan het genieten geweest. Bedankt voor je tips Edwin: krijg helemaal zin om deze plaatsen met de genoemde bijbehorende gastronomie te komen bezoeken! 😀

Antwoord

Leave a Comment