Bloesemroute langs de Linge

door Edwin
Bloesemroute

“Ik wil best met jou op fietsvakantie, maar dan wel richting de Linge”, dat waren de woorden van mijn vrouw een jaartje geleden. Iets met de bloesemroute en dan wel eind April want dan was de bloesem precies op z’n hoogtepunt. Ik vond het destijds prima, ik was al blij dat ze mee wilde, lekker 2 nachtjes ‘back to basic’ met z’n tweeën ertussenuit.

Bloesemroute - Linge - Fietstocht - Kamperen

 

In het afgelopen jaar hebben we elkaar bij elke willekeurige gelegenheid lichtgewicht materiaal cadeau gedaan en gekregen, zelfs Sinterklaas hielp een handje mee. De Zwerfkei in Woerden heeft zijn targets gehaald en wij zijn zielsgelukkig met onze Trangia brander, de Helinox stoeltjes en de Exped matjes. ‘Geen geld maar spullen’ is een uitspraak die bij ons vaak terugkomt. Laat die bloesemroute maar komen.

Wordt het de Bloesemroute?

In de week voorafgaand aan ons beoogde driedaagse tripje lijkt het ons niet gegund. Koppen in de krant variëren van ‘It giet oan’ tot ‘Koudste Koningsdag ooit’. We besluiten om de vrijdagochtend af te wachten en dan te beslissen wat we doen. De oppas voor de jongens is tenslotte al een half jaar geleden geregeld, daar moet van geprofiteerd worden natuurlijk.“Nu giet het nog, maar om tien uur is het droog!” roep ik vanachter de weerapp die ochtend. We hakken de knoop door, fietstassen inpakken, winterjas aan en gaan!

Linge fietsroute - Vaders op Reis - Fietsen bloesemroute

En we zijn weg

Windkrachtje 5 a 6, recht op onze neuzen. Tel daar een graad of 3 bij op, en vermenigvuldig dat met zeer loszittende regendruppels en je kunt wel raden dat het geen ideale start is van ons langverwachte avontuur. Maar toch, Mirjam is enthousiast, ze heeft gelijk, we doen het toch maar gewoon. De route slingert ons een weg naar het zuidwesten. Vanuit Woerden fietsen we via het Linschotense bos naar Oudewater. De uitsmijter kaas-spek tijdens de eerste stop is een prima manier om de krachten aan te vullen.

Op het moment dat we afrekenen priemen de eerste zonnestralen door de hoge ramen van eetcafé ’t Backertje. Vol energie en hernieuwde moed peddelen we voort.

Schoonrewoerd - Jachthaven - Lingeroute - bloesemroute

Lange winderige wegen leiden ons via het gelijknamige riviertje naar Vlist, de wilgen zijn duidelijk nog niet ver genoeg uitgelopen om ons enige beschutting tegen de wind te bieden. Na het buurtschap Bonrepas volgt al snel Schoonhoven. De pont ligt al klaar en voor ons gevoel begint het nu echt, toch een soort van grensovergang zo’n grote rivier als de Lek oversteken.

Het is half 4 als we camping ‘De Grienduil’ oprijden. We krijgen een windvrije plek toegewezen (inclusief huiskippen) en schrijven ons snel in voor de wekelijkse houtoven-zelfbak-pizza-avond. Dat gaat er goed in en we blijven lekker lang hangen in de verwarmde partytent die deze avond fungeert als pizzeria!

Camping de Grienduil - Lingeroute - kamperen - pizza oven

Buitenleven

Gewekt worden door het complete assortiment aan weidevogels vinden we fantastisch, de huishaan doet lekker mee en langzaam wordt de tent verwarmd door de prille ochtendzon. Na een bakje havermout met vruchten en noten gaat de grand tour verder. Op naar Arkel waarna we de Linge nog maar zelden uit het oog verliezen. De bloesem is door de koude nachten nog erg minimaal, maar het landschap verrast na elke bocht. Het weidse wonen in schitterende huizen, heerlijk kneuterige dorpjes als Acquoy en Gellicum. Ontelbare kleine gansjes, verschuilend in velden van koolzaad. Schitterend! Dit is het buitenleven zoals we het graag zien, puur en natuurlijk.

Bloesem - Linge - fietstocht - Vaders op Reis

De 60 km van vandaag zijn alweer om. We zijn beland op camping ’t Ommetje in Ommeren (what’s in a name?). De camping is vol, maar voor een stel bikkels uit Woerden hebben ze nog wel een tentplekje. En wat voor plek; het mooiste plekje van de camping, groot grasveld aan het vismeertje met een tweetal picknicktafels aan weerszijden van de tent.

Snel opzetten, douchen en een drankje drinken in de bar. Althans, het is een oude volière die met kunst en vliegwerk is omgebouwd tot bar / eetcafé. Kerkbanken tegen de muur, brocante tierelantijnen tegen de muur en houtsnippers op de vloer. Twee houtkachels maken het behaaglijk warm en na een heerlijk bord frieten met een kroket duiken we warm de tent in.

camping 't omelette - Ommeren - Lingeroute - Fietstocht

Eindelijk bloesem op de Bloesemroute?

Wederom is het fris in de tent en met rode neuzen worden we wakker. Nog even diep wegduiken in de slaapzak maar. Ook hier doet de zon zijn werk en al snel bakken we de eieren als basis voor de laatste rit naar huis.

Eerlijk gezegd is dit –bloesemtechnisch- de mooiste etappe. Vooral tussen Wijk bij Duurstede en Werkhoven is het prachtig. Smalle wegen, autovrij en kilometers aan fruitbomen. Grote landerijen wisselen af met huis- tuin- en keukenboeren.

Eenmaal in Bunnik aangekomen pakken we een zeer smakelijke maar te dure lunch (er is niet heel veel keus op zondag in die regio) en we kunnen er tegenaan voor de laatste 25 kilometer.

De kinderen wachten, wij zijn ontspannen door inspanning en ik kan niet anders zeggen dan dat het een aanrader is. Of je nu voor de bloesem gaat of gewoon om er even tussenuit te gaan, van deze natuurbeleving wordt iedereen blij.

Lingeroute - bloesemroute - vaders op reis

Informatie:

Eten:

’t Backertje in Oudewater: Streekproducten in een prima sfeer.

Heerlijk lunchen bij Vroeg in Bunnik. Op het terras in het zonnetje, uit de wind.

Slapen:

Camping de Grienduil in Nieuwland (overnachting met fiets en tent 10 euro)

Camping ’t Ommetje in Ommeren (overnachting met fiets en tent 16,20 euro)

Route:

Dag 1: Via Woerden – Linschoten –Oudewater – Vlist – Schoonhoven – Nieuwpoort – Goudriaan – Noordeloos – Nieuwland (50km)

Dag 2: Nieuwland – Arkel – Kedichem – Leerdam – Asperen – Gellicum – Enspijk – Geldermalsen – Tiel – Drumpt – Kellen – Ommeren. (60 km )

Dag 3: Vanuit Ommeren – A’dams Rijnkanaal- Rijswijk – Wijk bij Duurstede – Dwarsdijk – Werkhoven – Bunnik – Utrecht – De Meern – Vleuten – Harmelen – Woerden (55 km )

Bloesem - Linge - Kamperen - fietsvakantie

You may also like

Leave a Comment