Wonderlijk Woerden

door Roger
Woerden - Petruskerk - Reisblog

Als je ergens een schep in de grond van Woerden zet, dan is de kans groot dat je een Romeinse schat opgraaft. Dat is niet wat gids Hans ons verteld, maar je zou bijna die indruk krijgen. Het centrum van Woerden lijkt gebouwd te zijn op Romeins puin.

‘We moeten die kant op’ wijst Hans. Ik ben hier vandaag met mijn twee kinderen en Hans heeft zijn twee kleinkinderen meegenomen. We gaan dus op pad in Woerden met een gezellige kinderkaravaan.

Een parkeergarage?

‘We beginnen onze stadstour in de parkeergarage’. Ik ben verkouden, mijn oren zitten een beetje dicht, dus verstond ik nou dat goed?
Hans meent het wonderlijk genoeg echt. We lopen de Castellumgarage binnen en Hans drukt in de lift op het knopje –P2. Al gauw wordt de bedoeling van dit onderaardse bezoek duidelijk. Er zijn hier diverse vitrines gemaakt waar je de archeologische resten van de Romeinen kunt bewonderen. In één van de vitrines ligt zelfs een origineel deel van een Romeins schip. Bij de aanleg van de garage werden talloze vondsten gedaan en die worden nu tentoongesteld. Op de muren van de garage zie je afbeeldingen, waardoor je je de aanwezigheid van de Romeinen in dit gebied goed kunt voorstellen. Op deze manier heeft men hier z’n eigen ‘drive in museum’ gecreëerd. Origineel zijn ze wel hier in Woerden.

castellum-garage-woerden

Streekmarkt

We komen weer bovengronds op het kerkplein waar de streekmarkt opgesteld staat. De streekmarkt is een bescheiden wekelijkse markt voor lokale producten uit het Groene Hart. In veel gevallen is de marktman of -vrouw tevens de producent van de waar, dus je kunt je uitgebreid laten informeren over de producten en de productiewijze. Wij kunnen de verleiding niet weerstaan om een ‘stukje’ kaas te kopen. Ik ben niet zo goed in inschatten van het gewicht, dus mijn rugtas is een ruim een kilo zwaarder als we richting de Petrustoren lopen.

streekmarkt-woerden

Petrustoren

In vroeger tijden kon men vanuit deze toren een oogje in het zeil houden op Woerden en de wijde omgeving. Om de beurt beklimmen we de lange draaiende trap van de Petrustoren. Met een groepje kinderen is het nog een hele onderneming om de 142 treden te beklimmen. Eenmaal boven heb je een wonderschoon uitzicht. In de verte meen ik zelfs de Utrechtse domtoren te kunnen onderscheiden.

gids-hans-petrustoren
Niet voor het laatst vandaag vallen we met onze neus in de boter. Een beiaardier (zo noem je iemand die een carillon bespeelt), zit hoog in de toren en bespeelt vandaag het klokkenspel. Het blijkt dat er ook meerdere kinderliedjes in zijn repertoire zitten en Hugo mag zelfs ook paar noten aanslaan. Dat doet hij met overgave, ze zullen weten in Woerden dat wij er zijn. Met suizende oortjes dalen we de toren weer af, op weg naar het stadsmuseum.

petrustoren-woerden

De schandpaal en het zwaard van Woerden

Het stadsmuseum Woerden is gevestigd in het voormalige stadhuis van Woerden. De bouw van dit historische pand gaat ruim 500 jaar terug, tot het jaar 1501. Aan de buitenzijde van het gebouw zien we een antieke schandpaal waarop veroordeelden aan de gevel te schande werden gezet. De kinderen trekken een beetje bleek weg als Hans levendig en beeldig over de functie van de paal vertelt. We gaan snel naar binnen om Woerdens’ laatste trotse aanwinst te bekijken: het Zwaard van Woerden. Tijdens bouwwerkzaamheden werd dit Frankische zwaard in januari 2012 uit de koude grond opgegraven. Romeinse vondsten zijn er heel veel gedaan in Woerden, maar dit zwaard dateert uit de 8e eeuw en juist over die periode was nog weinig bekend van de Woerdense geschiedenis. Na een restauratieproces van jaren ligt het zwaard nu trots te pronken in een vitrine van het stadsmuseum.
In het museum hebben de schilderijen en tekeningen van de in Woerden geboren Leo Gestel een prominente plaats. Verspreid door de stad hangen overigens tien enorme doeken met daarop het veelzijdige werk van deze Woerdense kunstenaar.

Als we het museum weer bijna uit zijn, worden de kinderen nog even teruggeroepen. Ze mogen allemaal even op de foto met een ‘echte’ en veel te grote Romeinse helm op.

romeinse-helm-stadsmuseum-woerden

Schuitje varen

Voor de tweede keer vandaag vallen we met onze neus in de boter. Uitgerekend vandaag ligt een replica van een Romeins schip in de singel van Woerden. Iedereen mag meevaren en mee roeien en deze kans kunnen we natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan.romeins-schip-woerden

Een heuse rondvaart door de Woerdense singel. Wonderlijk toch? Dat hadden we vooraf toch niet kunnen bedenken. De gelegenheidsroeiers zijn niet kinderachtig. Met een stevig vaartje glijden we door de singel en zo kunnen we de stad nog eens bekijken vanuit een heel ander perspectief.

roeien-in-woerden

Als we van boord gaan zijn mijn kinderen doodop van het lopen, de beklimming en alle indrukken. Hoewel we volgens Hans pas 10% gezien hebben, moeten we het hier bij laten voor vandaag. We gaan ons overnachtingsadres opzoeken.

Woerden is een charmante sfeervolle stad met een dorps karakter. Bol van de historie. We moeten snel nog maar eens terug om de overige 90% van de Woerdense wonderen te bekijken.

Informatie

Gids Hans is lid van het Gilde Woerden. Het is een vrijwilligersorganisatie die hun kennis en ervaring belangeloos overdragen aan iedereen die daarom vraagt. Een bezoek aan Woerden krijgt echt meerwaarde als je, je laat begeleiden door een gids. Bij het TIP/VVV kun je een wandeling bespreken, die op elk punt in Woerden begonnen kan worden.

Elke zaterdag strijkt de streekmarkt neer in het centrum van Woerden. Van 9.00 tot 17.00 kun je streekproducten kopen terwijl de kinderen zich vermaken bij de minikinderboerderij.

Bekijk archeologische vondsten, schilderijen, het zwaard van Woerden en nog veel meer in het Stadsmuseum Woerden
Kerkplein 6
www.stadsmuseumwoerden.nl

 

You may also like

Leave a Comment