Lucas op Zeilkamp – ’t Garijp

door Edwin
Garijp - Zeilschool - Zeilkamp

“Zeilkamp?” Ja, dat lijkt me wel leuk! Zoon Lucas (10) reageerde erg enthousiast op het voorstel om rond Hemelvaart op zeilkamp te gaan. Het wordt de eerste keer dat we hem vijf dagen niet zullen zien, maar gelukkig gaat vriendje Noam ook mee. Watersportcentrum ‘t Garijp is al 50 jaar bezig als zeilschool en staat bekend om de uitstekende begeleiding, daar durven we de jongens wel achter te laten. Spannend, hoe zal het gaan?

Garijp - Zeilschool - Goingarijp
Het centrale kampgebouw
Zeilkamp Garijp - Sneekermeer
Gespannen maar vrolijke koppies

Voorbereiding Zeilkamp

In de maanden tussen het toezeggen en het daadwerkelijke vertrek komt er verrassend weinig uit bij onze oudste. Nu is het ook wel een leeftijd misschien, stukje karakter ook, maar een beetje nieuwsgierigheid had ik toch wel verwacht. Regelmatig vraag ik “Heb je er al een beetje zin in?” Heel soms komt er dan een “Ja” op terug, maar veelal word ik niet eens gehoord. “Heb je nog vragen? Wat verwacht je? Waar kijk je tegenop”. Blijkbaar tilt meneer er niet zo zwaar aan, ik word aangekeken als ware ik de meest irritante vader ooit.

Ondertussen pakken we de meeneemlijst van ’t Garijp erbij. Regenkleding, beetje geld, zwembroek en vooral je goede humeur en instelling. Friesland, we komen eraan.

Slaapzaal - Garijp - Zeilkamp
“Mag ik boven?”
Eetzaal - Garijp - Zeilkamp
Gezellige eetzaal en bar

Zeilkamp op en om hetSneekermeer

’t Garijp ligt in het plaatsje Goingarijp, direct aan het Sneekermeer. De rest van ons gezin strijkt neer op camping de Potten aan de overkant van het meer, zijn we toch nog een beetje in de buurt. Met gespannen koppies lopen Lucas en Noam met de weekendtas het terrein van ’t Garijp op. Omringd door water, overal boten, masten in allerlei hoogtes en een grote boerderij als thuisbasis. Een lach breekt door bij de jongens. “Kijk, een tafeltennistafel! En hier, een gezellige bar, hier zullen we wel eten”. Na een warm welkomstwoord gaat de bagage naar de slaapzaal. Andere kinderen druppelen binnen, diverse leeftijden, diverse niveaus, maar één gemeenschappelijke missie. Een gezellig lang weekend wat in het teken van de zeilsport staat. Bij het afscheid knuffelt Lucas ons extra hard, het besef dat we er pas over vijf dagen weer zijn dringt bij hem door. Hij houdt zich sterk, wij ook. Veel plezier kleine waterrat! 

Garijp - optimist - sneekermeer
Kijk hem gaan dan

Woelige baren

Onwennig, met z’n drieën in plaats van met z’n vieren. Op camping de Potten aan de overkant van het Sneekermeer wordt aan Lucas gedacht. “Hoe zou hij het vinden?” Mirjam zegt wat ik denk. Later die middag komt een eerste antwoord. “Ik mis jullie heel erg en ik vind het zeilen niet leuk” afsluitend met een verdrietige emoticon. BAM, dat komt wel even aan, een instant knoop in mijn maag. Uiteraard appen we opbeurende en trotse woorden terug, maar die avond volgt een telefoontje. Lucas is erg verdrietig. “Ik wil naar jullie toe”. Tja, waar doe je dan goed aan als ouders. Uiteindelijk besluiten we om met de crew van ’t Garijp te bellen. De harde wind, het grote meer, een eerste dag, die combinatie is wel erg pittig. De gevonden tussenoplossing – de volgende dag niet op het water, maar naar het Kameleondorp in Terherne – is een schot in de roos. “Dat lijkt me wel heel leuk”. Gelukkig maar, kunnen wij ook met een gerust hart gaan slapen.

Garijp - Optimist - Topaz - Zeilschool
In een lange sliert terug naar ’t Garijp

Kameleondorp

Het uitje naar Kameleondorp is de jongens heel goed bevallen. Juf Selina gaat met ze mee en beleeft de avonturen mee in het nabebouwde dorp. Zelf heb ik vroeger alle boeken van de Kameleon gelezen, maar voor Lucas is het nieuw. De veldwachter, de broers Sytse en Hylke Klinkhamer en natuurlijk de boot, de Kameleon. Spelen, vies worden en zelf pannenkoeken bakken. Ook het avontureneiland wordt niet snel meer vergeten. Met hernieuwde energie gaan ze terug naar ’t Garijp. Dit is een heerlijk uitje wanneer je in de buurt bent. ’t Garijp bied ook een ‘Kameleon cursus’ aan, De schippers van de Kameleon. Ideaal voor de kleinsten, deze combinatie.

Dropsoep met een spruitjesburger

“Eten jullie wel een beetje goed?” Na de tweede dag hebben we al een heel ander gesprek, “superlekker, vandaag zelfs een drie gangen menu, want de kok was jarig! Had ik al gezegd hoe leuk het vandaag was?” Natuurlijk wordt er tussendoor lekker gesnoept, maar de maaltijden zijn prima in orde. Topkok Pierre Wind –Ja, die drukke man die dropsoep en sambalijs maakt– heeft zelfs een heel menu in elkaar gezet voor ’t Garijp. In de zomervakantieweek van 21-27 juli komt Pierre in hoogsteigen persoon een avondje koken tijdens het zeilkamp. Weest gerust, hele bijzondere gerechten zullen er niet op het menu staan hoor.

Knopen leren - Zeilschool
Knopen leren hoort er ook bij
Terherne - Kameleon - Friesland
Kameleondorp in Terherne

Zeilkamp; Lucas in actie

“Zou dat hem kunnen zijn?” Broer Floris vindt het eigenlijk wel lekker zo zonder zijn broer, maar nu we op het water zitten, kijkt hij goed om zich heen. Er staat een matige wind, het is een graad of 25 en wij zitten in een gehuurde sloep, middenop het Sneekermeer. Hoe fijn is dat? Honderden witte zeilen zoeken een weg om maar de juiste wind te vangen. “Daar!” En inderdaad, een colonne rode zeilbootjes met felgekleurde zeilen gaat keurig in een sliert achter elkaar aan. Dat kan niet missen. De rode pet van Lucas is ook duidelijk. Wat goed! Hij ziet ons nog niet, maar gaat gewoon even achteloos overstag alsof hij nooit anders heeft gedaan. Een dikke lach verschijnt als hij ons ziet, wat heerlijk! We verstoren de les niet lang, de foto’s zijn gemaakt, het contact was goed.

Garijp - Zeilkamp - Optimist
Met vertrouwen aan het roer

Wat vond Lucas van het Zeilkamp

Maar nu de hoofdrolspeler zelf aan het woord. “Het was best wel spannend toen Papa en Mama weggingen. En toen waren we ook nog eens de enigen die nog nooit in een zeilboot hadden gezeten. Als het dan windkracht vijf of zes is, is het echt niet leuk. Maar alle andere dingen waren wel leuk. De theorielessen, de andere kinderen en het lekkere eten. En natuurlijk de crew, juf Selina was echt heel leuk, ze wilde ons zelfs voorlezen uit de Dummie de Mummie” Nou, dan kan je natuurlijk niet meer kapot bij de jongens. “Kameleondorp was ook echt heel leuk en daarna het zeilen ook weer, het waaide wat minder en ik wist al hoe het moest” Ik denk dat we nog geen tien minuten thuis waren en de mooiste samenvatting kwam eruit. “Pap, ik denk dat ik nog wel een keer wil zeilen”.

Zeilkamp

De rollercoaster die Lucas meemaakte was ook voor ons als ouders een spannende tijd. Zoals de buurvrouw op onze camping vertelde: “ze gaan hier zoveel meer leren dan alleen zeilen”. Het doorzetten op moeilijke momenten, het leren omgaan met anderen, zelf beslissen wat je eet, wat je aantrekt, wanneer je je insmeert en hoe je je zakgeld besteed. Voor het hele gezin is deze trip erg leuk en leerzaam geweest, dus wat ons betreft is het zeilkamp voor herhaling vatbaar. ‘Oant Sjen’

Over ’t Garijp

Watersportcentrum t Garijp biedt al meer dan 50 jaar diverse activiteiten aan in het Friese Goingarijp. Zo kun je er terecht voor zeilles onder begeleiding van een gecertificeerd instructeur of voor diverse andere watersportactiviteiten. Naast zeilen biedt het watersportcentrum ook individuele zeilcursussen aan voor volwassenen. Kijk voor alle informatie op de website van ’t Garijp: www.garijp.nl

You may also like

1 comment

Jenneke Maurik 23 juli 2019 - 09:52

Geweldig, ik vind het erg stoer, sinds een aantal jaren neemt mijn vader zijn 3 kleinkinderen en dochters mee naar Anjum, we gaan altijd een keer varen en horen elk jaar hetzelfde verhaal aan ( geen probleem mijn vader geniet), ook zien we dan altijd een vaarschool die aan de gang is zo leuk om dat te bekijken

Antwoord

Leave a Comment