Zuid-Jutland verkend: onze ontdekkingsreis in Sønderjylland Denemarken

door Roger
Zuid-Jutland in Sønderjylland, Denemarken

Denemarken, specifiek Zuid-Jutland (Sønderjylland), is voor ons een nieuwe ontdekking. Dat is eigenlijk vreemd, want we waren altijd al nieuwsgierig naar Denemarken en de afstand is eigenlijk helemaal niet zo groot. Hoogste tijd dus om op avontuur te gaan in deze Deense regio.

Schelpen, stenen en fossielen zoeken

Ons thuis tijdens deze reis is een fijn vakantiehuis van Feriepartnersydoestjylland, gelegen op slechts 250 meter van de zee en het strand in Sønderjylland. Bijna elke ochtend beginnen we onze dag met een spannende zoektocht naar bijzondere schelpen, stenen en fossielen op het prachtige smalle strand. Deze zoektocht stelt nooit teleur en elke dag brengen de kinderen nieuwe schatten zoals gekleurde schelpen, barnsteen en fossielen mee naar huis.

Sønderjysk Kaffebord

Op zondag zijn we uitgenodigd om deel te nemen aan een traditionele koffietafel, bekend als “Sønderjysk Kaffebord”, een eeuwenoude Zuid-Jutse traditie. Het Kaffebord vind plaats in  Hohenwarte, een grote boerderij, waar je ook appartementen kunt huren. We nemen plaats aan een lange tafel en mengen ons tussen de Denen. Al snel raken we aan de praat met een Deens gezin dat naast ons zit en ze vertellen ons: “Een Kaffebord is een sociaal evenement dat draait om gebak en gezelligheid en in mindere mate om de koffie. Tijdens een Sønderjysk Kaffebord worden een overvloed aan zoete en hartige gerechten geserveerd, waaronder diverse taarten, gebak, koekjes en soms zelfs hartige hapjes zoals broodjes en sandwiches.”

Het Sønderjysk Kaffebord weerspiegelt de Deense gastvrijheid en liefde voor zoetigheden en het biedt een unieke manier om de lokale cultuur en culinaire tradities in Zuid-Jutland te ervaren. Op een eindeloos lange tafel staan maar liefst 21 soorten gebak die onweerstaanbaar lonken en ons uitdagen om ze allemaal te proeven.

Als je denkt dat er niets bij kan

Dat blijkt een kansloze missie. Na een ongeveer acht stukjes taart zitten we tevreden uit te buiken. Net wanneer we denken dat we helemaal vol zitten en dat er niets meer bij kan, komt onze Deense buurvrouw nog met een suggestie. “Aan het eind van de tafel staan koekjes met de naam ‘ingenting‘. Dat betekent ‘niets’, en deze koekjes zijn dus ideaal als er niets meer bij kan”.
Die paar zeer luchtige koekjes kunnen er inderdaad nog net bij, maar dan houdt het toch echt op. Wat een prachtige ervaring om dit samen met de (lokale) Denen te mogen doen.

Universe Science Park in Sønderjylland

De volgende dag bezoeken we Universe Science Park in Sønderjylland. Universe Science Park is een plek vol verwondering en educatie, waar zowel jong als oud kunnen genieten van interactieve tentoonstellingen en spannende attracties. Je kunt hier allerlei niet-allerdaagse activiteiten ondernemen. Zo rijden wij bijvoorbeeld een uitdagend parcours op een Segway, we ontwerpen onze eigen rollercoaster en kunnen deze vervolgens met behulp van virtual reality zelf ervaren!
Het allerleukst vonden wij misschien wel om in een speciale windtunnel tegen de wind in (met orkaankracht!) te lopen.

Lichtshow in Universe Science Park

We hebben geluk, want op bepaalde avonden van het jaar is het park ook ’s avonds geopend en worden de bezoekers getrakteerd op adembenemende lichteffecten die door het hele Universe Science Park in Sønderjylland zijn verspreid. Zo kunnen we nog tot ver nadat het donker wordt genieten in dit bijzondere en leerzame amusementspark.

Zwarte Zon, Sort Sol in Sønderjylland

Een ander hoogtepunt dat we niet willen missen in Sønderjylland, is het fenomeen “Zwarte Zon” (Sort Sol). Tijdens het najaar trekken miljoenen spreeuwen naar het zuiden en in Tøndermarsken, een draslandgebied in het westen van Sønderjylland, kunnen we dit unieke verschijnsel bewonderen. Een uitdaging hierbij is dat je vooraf niet precies weet waar de spreeuwen te zien zullen zijn in dit gebied. Daarom kiezen wij ervoor om mee te gaan met een georganiseerde bustrip met een goed ingewijde gids die ons afzet op de plek waar het gaat gebeuren.

Voordat het begint te schemeren vertelt gids Iver Gram enthousiast en honderduit over de spreeuwen. Bijvoorbeeld welke route zij vliegen en tevens weet hij te melden dat er vandaag 1,2 miljoen spreeuwen (!) te tellen zijn. Er zijn ook dagen bij dat het aantal aan de twee miljoen voorbij gaat. Het meest bijzondere dat Iver verteld is dat hij aan de vliegformatie van een groep spreeuwen kan zien dat er een roofvogel ten aanval gaat en wélke roofvogel dat dan is.

Spreeuwen Zwarte Zon, Sort Sol in Sønderjylland
Spreeuwen maken bijzonderen formaties bij Sort Sol in Sønderjylland

Bij zonsondergang nemen enorme groepen spreeuwen een duikvlucht in het riet, waar ze de nacht doorbrengen. De lucht wordt gevuld met duizenden vogels die zich bewegen als één geheel en een betoverend schouwspel creëren dat “Zwarte Zon” wordt genoemd. Het is een natuurwonder dat je met eigen ogen moet zien om het ten volle te waarderen.

Fotocredits en copyright Destination Sønderjylland

Historiecenter Dybbøl Banke in Sønderjylland

Tijdens ons bezoek aan Sønderjylland hebben we ook het Historiecenter Dybbøl Banke bezocht. Hier kunnen we ervaren hoe het leven was tijdens de Deense oorlog van 1864. Het is erg leuk voor de kinderen om op ouderwetse wijze pannenkoeken te bakken en zelfs hun eigen kogel te smeden.
Het geeft een fascinerend inzicht in de Deense geschiedenis van het gebied en hoe mensen in vroegere tijden leefden en vochten.

Dybbøl Molen Sønderjylland

Naast het museum staat de Dybbøl Molen, een historische molen in Sønderjylland die we natuurlijk niet onbezocht kunnen laten. De molen biedt een prachtig uitzicht op het omliggende landschap en is een belangrijk historisch monument in Sønderjylland.

Wat vonden wij van Sønderjylland?

We hebben een geweldige tijd gehad in Sønderylland. De koffietafel was een unieke ervaring. De bezoeken aan het Universe Science Park, het Historiecenter Dybbøl Banke zijn meer dan de moeite waard. Het fascinerende natuurspektakel met de spreeuwen is onvergetelijk! Vooral de combinatie van zee, natuur en de vele mogelijkheden tot het maken van leuke uitstapjes maakt dat wij het hier heerlijk vonden. We kijken ernaar uit om nog meer van dit prachtige Deense gebied te ontdekken en te genieten van de vele wonderen die Sønderjylland te bieden heeft.

Zee en strand Denemarken  Sønderjylland

Meer informatie over Sønderjylland

Accommodatie
Ons vakantiehuis op een steenworp afstand van het strand is gehuurd via Feriepartnersydoestjylland. Zij bieden vele prachtige vakantiehuizen aan door de hele regio Sønderjylland en daarbuiten.

Sønderjysk Kaffebord
De naam Kaffebord (koffietafel) is misschien een beetje misleidend aangezien het beeld voornamelijk door gebak bepaald wordt en niet door koffie. Lees hier meer over de achtergrond van deze Zuid-Jutse traditie en kijk hoe je kunt reserveren om deel te nemen.

Kombi Kaart
Tijdens ons verblijf hebben we de Kombi Kaart ontdekt, een fantastische manier om optimaal te genieten van de vele attracties en bezienswaardigheden in de regio. Deze handige kaart biedt toegang tot 5 attracties in Sønderjylland: Universe Science Park, Historiecenter Dybbøl Banke, Dybbøl Mølle, Sønderborg Slot en het steenbakkerij museum Cathrinesminde en dat tegen een gereduceerde prijs.

Zwarte Zon, Sort Sol
Sort sol (letterlijk ‘zwarte zon’) is een Deens begrip voor een natuurverschijnsel dat in de lente of herfst in Zuidwest-Jutland wordt waargenomen, wanneer grote zwermen spreeuwen zich ’s avonds boven een moeraslandschap verzamelen voor de nacht, in het bijzonder over de Tøndermarsken. Omdat je vooraf niet precies weet waar de spreeuwen in het gebied de nacht doorbrengen is het aan te raden om met een georganiseerde excursie mee te gaan. Bovendien krijg je dan heel veel informatie over dit bijzondere fenomeen.

Blokarten
Wij zouden gaan blokarten, maar dat kon helaas door teveel of juist door te weinig wind geen doorgang vinden. Daar moeten we nog een keer voor terug, want juist hier in Denemarken is het op het kilometers brede strand een bijzondere ervaring.

Deze trip is tot stand gekomen in samenwerking met Destination Sønderjylland en VisitDenmark.

You may also like

Leave a Comment