Monnikenpad Egmond: in de voetsporen van de Heilige Adelbert

door Sander
Vaders op Reis op het Monnikenpad

Geënthousiasmeerd door onze nieuwe samenwerking met Brouwerij Egmond liepen we begin oktober het Monnikenpad vanuit Egmond Binnen. Een wandeling die ons, in de voetsporen van de monnik Adelbert moest brengen naar de roots van ons favoriete bier, het door Brouwerij Egmond gebrouwen Abdijbier Sancti Adalberti. Het Monnikenpad is ruim 9 kilometer lang en loopt over jaagpaden, oude vaarten en dijken die al in de 12e eeuw aangelegd zijn door Monniken om hun land te beschermen tegen het opdringende water (ook toen al!).

Startpunt de Adelbertusakker

We parkeren bij Nieuw-Westert, een sfeervolle restaurantboerderij waar je heerlijk kunt eten. En drinken, want met onze goed getrainde ogen zien we namelijk direct dat ze hier Sancti Adalberti op de tap hebben.  Eentje om te onthouden voor straks als we terugkomen! Want zelfs voor ons als bierminnende vaders is een pintje om 10 uur ’s ochtends net iets te gek. Het restaurant vormt met het grote parkeerterrein ernaast ook de poort naar het schitterende PWN-duingebied, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Het officiële startpunt van de wandeling is de Adelbertusakker, dat ongeveer 200 meter van Nieuw-Westert af ligt.

Flashback naar 690 na Christus: Adelbert on a mission

Bij het lezen van het eerste informatiebord op de Adelbertusakker voelen we als reizende vaders gelijk de band met missionaris Adelbert. Ook hij schuwde het avontuur niet en kwam in 690 na Christus speciaal vanuit Ierland naar Nederland gereisd om de heidense Friezen hier te bekeren tot het Christendom. Daarmee had hij natuurlijk een iets verhevener doel dan wij vandaag hebben met onze bierqueeste, maar toch… Adelbert bleek een beminnelijk man maar werd, helaas voor hem, pas heilig en groot na zijn dood. Zijn graf in de duinen werd vanaf zijn dood in 740 een bedevaartsoord en toen Graaf Dirk hem daar in 922 liet opgraven om hem in het nabijgelegen een nonnenklooster weer te herbegraven gebeurde het wonder. Op de plek waar ze hem opgroeven welde een bron op. 

De Adelbertus akker en de heilige bron van vele mooie dingen

Deze bron bevindt zich ook op de Adelbertusakker. Het werd een heilige bron, omdat het water ervan oogziektes en dwaasheid zou genezen. En ditzelfde water wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt in de Sancti Adalberti Abdijbieren. Dus…als je nog een excuus nodig hebt om dit bier te gaan drinken… Alsjeblieft!

Na wat rondgestruind te hebben op de akker en zelf het heilige water opgepompt en geproefd te hebben besluiten we er toch echt even de pas in te zetten. We denken heel even dat het bronwater ons juist dwaasheid en oogziekte gebracht heeft, als we vlak voor Egmond-Binnen in de verte een paar Alpaca’s in het weiland denken te zien staan. Dichterbij gekomen blijkt er gelukkig weinig mis met onze waarneming. We maken wat foto’s bij deze nieuwsgierige langnekken en volgen het Monnikenpad verder richting Egmond-Binnen.

De Abdij van Egmond

De route voert ons dwars door de dorpskern van Egmond-Binnen naar de Abdij van Egmond (officiële naam Sint-Adelbertabdij). We lopen even het abdijterrein op. Een historische plek, omdat het de eerste Christelijke nederzetting was in het heidense westelijk Nederland en omdat de monniken die hier woonden eeuwenlang grote invloed hebben gehad op de omgeving. Het werd het geestelijk en cultureel middelpunt van de regio. Zo hielden de monniken zich bezig met de aanleg van dijken, duinen, sluizen en molens.  Ook ontplooiden ze landbouwactiviteiten om in hun levensonderhoud te voorzien. En last but not least, zij brouwden bier in hun eigen brouwketels!

Heiligschennis! Brouwketels omgebouwd tot wapens

Helaas kwam dit mooie sprookje tot een vroegtijdig einde in 1573. In de strijd tegen de Spanjaarden werden alle kerken en grote gebouwen vernietigd en werden de brouwketels meegenomen om wapens van te maken. Pas in 1950 is de abdij weer opnieuw gebouwd. Op dit moment wordt er in de abdij zelf geen bier meer gebrouwen, maar staat de brouwerij hemelsbreed een paar kilometer verderop in Egmond aan den Hoef. Daar wordt het bier gebrouwen in licentie met de Abdij.

Van Abdij tot koeien-selfies

De publiek te bezoeken delen van de Abdij, de kaarsenmakerij, het museum en de abdijwinkel zijn helaas nog gesloten op het moment dat we er aankomen. We zoeken het Monnikenpad weer op, klimmen over een veehek en zetten de route voort dwars door de weilanden langs de Egmonder binnenvaart. Volgens het infobord dat hier staat werd deze vaart vroeger benut om schelpen vanaf de kust met boten het binnenland in te brengen. Wij verleggen hier onze focus van het verleden naar het heden en maken een paar selfies met zwart-witte schoonheden die hier in het weiland liggen. We volgen het pad langs de vaart over een bruggetje tot we bij de Zeeweg komen tussen Heiloo en Egmond.

Schotse Hooglanders in het duingebied

Het deel langs de autoweg is niet het meest spannende deel en we zijn blij als we de auto’s achter ons laten en weer het duingebied in wandelen. We lopen daar parallel aan een fietspad dat de grens van het duingebied volgt. Het is rustig en naast een enkele fietser komen we alleen een paar Schotse Hooglanders tegen. Langzaamaan naderen we ons startpunt weer en met de gedachte aan een verse tarwe dorstlesser verhogen we ons tempo nog wat. 

Een Sancti op de Heilige Adelbert

Bij Nieuw-Westert evalueren we deze wandelroute tijdens een lunch met een heerlijke Egmondse Blonde Sancti Adalberti. Onze conclusie: het Monnikenpad is een fijne wandelroute door verschillende, mooie kustlandschappen. Maar bovenal word je op een leuke manier even teruggenomen in de tijd. Onze bewondering over wat de monniken hebben betekend en gerealiseerd voor deze omgeving is na deze 10 kilometer enorm gegroeid. En wij brengen een toost uit op de firestarter van dit alles, de Heilige Adelbert, die voortleeft in de regio en in de heerlijk biertjes van Sancti Adalberti.

Praktische tips wandelen Monnikenpad Egmond

  • Route plannen: bekijk de route op de site van Wandelnetwerk Noord-Holland
  • Navigatie: de route wordt duidelijk aangegeven met twee rood-gele pijlen, mocht je toch even het pad kwijt zijn, gebruik dan de app van Wandelnetwerk Noord-Holland
  • Eten & drinken: Gasterij Nieuw-Westert is een sfeervolle restaurantboerderij bij het start- en eindpunt, waar je heerlijk kunt eten en drinken, zowel binnen als buiten
  • Parkeren: er is een grote parkeerplaats bij bovenstaande eetgelegenheid

You may also like

Leave a Comment