7 tips rondom het Levico en Caldonazzo meer.

door Edwin

De regio Valsugana in het noorden van Italië herbergt alles wat wij van een vakantieregio verlangen. Bergen en meren. Onze vakanties aan het Lago di Levico en het Lago di Caldonazzo waren dan ook geweldig. Voor diegenen die ook overwegen deze kant op te gaan, heb ik een aantal tips samengesteld. Wij verbleven op de mooie Camping Mario Village aan de rand van het meer van Caldonazzo.

Tip 1: Fietsen door het Valsugana dal

Vals plat de vallei uit.

Wij hadden vier fietsen mee, maar als je dat niet hebt, moet je ze zeker voor minimaal een dag huren. Het fietspad van Valsugana is een begrip in de regio. 80 kilometer lang volgt een prachtig breed fietspad de rivier de Brenta. Wij fietsen hem in 1 richting, vals plat naar beneden. Pluk appels uit de boomgaard en snoep ijs bij de Gelateria in Roncegno Terme.

Of maak gebruik van de diverse ‘Bici-grill’ (eenvoudige restaurantjes) mogelijkheden langs het pad. Langzaamaan rijd je de steeds smaller worden vallei in en volg je de loop van de rivier. Met onze Trentino Guest Card profiteren we na een kilometer of vijftig van de gratis treinrit terug. Met fiets en al worden we keurig op station Levico afgezet. Op naar het meer voor een dik verdiende duik!

Heen met de fiets, terug met de trein

Zie ook: https://www.visittrentino.info/nl/ontdek-trentino/toeristische-gebieden/het-fietspad-van-valsugana_md_3691


De Centa rivier in al haar pracht

Tip 2: Combineer het klimpark met een hike

Acropark Centa is een klimpark op een kilometer of vijf van de meren gelegen. Heerlijk koel in het bos en grenzend aan de Centa rivier. De (korte) rit erheen is al een feestje vanwege de locatie, de jongens zijn licht gespannen maar hebben er zin in. Met klimparcoursen in alle soorten en maten is het voor beide jongens geschikt. Ook voor de oudere jongeren onder ons is dit een moment om je stoere ik naar boven te halen. En zodra de honger naar adrenaline gestild is, is het tijd om een mooie lunchplek te zoeken. Onze tip: Loop stroomopwaarts langs de Centa, stop af en toe om te spelen in het water en zoek de waterval. Een hike van (heen en terug) zo’n anderhalf uur met prachtige plekken om de meegebrachte lunch te consumeren.

Alle info: http://www.valsugana.nl/acropark.html

Wat een dag!

Tip 3: Raften op de Brenta rivier

Wateractiviteiten zijn altijd goed! Bij ons in ieder geval, maar ook als je dit nog nog nooit gedaan hebt, probeer het gewoon eens! Met een flinke rubberboot, een aantal gelijkgestemden en een stoere begeleider als ‘leader of the pack’ overgeleverd worden aan de grillen van de rivier. In dit geval de Brenta rivier. Volle bak peddelen, afgewisseld met lekker loom de stroming haar werk laten doen. Een passerende raft de volle laag geven met het koude water of zelf de stroomversnelling inspringen. Hoe dan ook, je hebt echt het idee dat je samen wat gedaan hebt en bij ons wordt het het hoogtepunt van de vakantie genoemd. Een andere mooie optie voor gezinnen is raften op de rivier de Noce in het iets noordelijker gelegen Val di Sole.

Hier doe je het voor @Pizzo di Levico

Tip 4: Pizzo di Levico, uitzicht op de Lago’s

Na een dag aan het meer beginnen de benen alweer wat te kriebelen. Aan wandelingen in dit gebied in ieder geval geen gebrek, wij kiezen voor een lange trip met uitzicht als beloning. Wanneer je zoekt op Lago di Levico of Lago di Caldonazzo is een van de eerste foto’s die je terugkrijgt het uitzicht vanaf ‘Pizzo di Levico’ op de twee meren. De autorit naar Hotel Vezzena duurt een half uur en daar begint de wandeling. We zijn op een prachtige hoogvlakte en het is heerlijk koel. De top zien we liggen, “moeten we dit echt omhoog?” en we kiezen voor de steile kant eerst. Terug via een langere, maar rustig dalende weg. Een pittige wandeling, maar met een mooie beloning! Tipje, vergeet het ijsje bij Hotel Vezzena niet wanneer je terugkomt. Werkt ook goed als stimulans bij de kinderen. Zie ook: https://www.trentino.com/en/leisure-activities/mountains-and-hiking/hiking-in-summer/to-mount-piz-de-levico/

Valsugana - Levico - Caldonazzo - Tips - Italie
“Daarboven waren we net” @Pizzo di Levico
Echte berggeiten.

Tip 5: Hike of Bike richting de Paganella

Iets verder weg, maar ideaal voor een hele dag uit is de Paganella. Ook hiervoor geldt weer dat de route ernaartoe al geweldig is. Maar de pret begint pas echt in de kabelbaan vanaf Andalo. Na het eerste stuk volgt een wandeling van een tiental minuten om verder omhoog te kunnen naar de Cima Paganella. Wij kiezen voor de klim te voet, een kleine twee uur verder staan we vermoeid maar voldaan op de top. Schrik niet, maar hier staan borden waarbij gewaarschuwd wordt voor beren! Wij hebben ze niet gezien, wat we wel zagen was de natuurpracht. Schitterend gebied. Eenmaal boven kiezen we eerst voor de
‘Sentiero delle Aquila’, het Adelaarspad. Waarschuwing, niet voor angsthazen. Gelukkig is er af en toe de staalkabel om je aan vast te houden terwijl je van de duizingwekkend mooie uitzichten en doorkijkjes geniet. Spot de zwevende adelaar en luid de bel halverwege het pad. Dit is spannend, maar zo leuk! Zie ook het artikel van Mountainreporters hierover. Hierna hebben we even genoeg adrenaline gehad en lunchen we op de top om vervolgens in twee uur terug te lopen naar het middenstation. Deze plek vergeten we niet snel.

Oppassen!

Tip 6: Mountainbiken

Nu is fietsen met het gezin natuurlijk al leuk, maar de heuvelachtige omgeving en fietsvriendelijke paden van het hele gebied is ook bij uitstek geschikt om sportief per mountainbike te verkennen. Op de site van Camping Mario staan genoeg routes om het luie zweet in Italië te doen achterblijven. Voor wie in de zomerperiode gaat; zorg dat je in de ochtend of aan het einde van de middag gaat, de temperaturen kunnen behoorlijk oplopen. Ook leuk is het om mee te gaan met een gids. Vanuit de campinganimatie, of bij de fietsenzaak in het dorp, start er meerdere keren per week een gegidste toer.

Valsugana - Levico - Caldonazzo - Tips - Italie
Genoeg moois onderweg op de MTB @Castello di Pergine

Tip 7: Zwemmen!

Zwemmen in helder water met een zeer aangename temperatuur, wie kan daar nou niet van houden, zou je denken. Na al die activiteiten is toch niks lekkerder dan een koele plons? Camping Village Lago Levico heeft als enige camping een eigen strand aan het gelijknamige meer. Met steiger en speelmateriaal in het water. Maar iets verderop is ook een openbaar strand, dus je bent niet aan deze camping gebonden. Het Lago di Caldonazzo is groter en er zijn dan ook meer plekken om te zwemmen. Wij verbleven op camping Mario Village en gebruikten het (openbare) strand voor de camping. TIP: Ga eens voor dag en dauw het meer in, s’ochtends voor het onbtijt. Water zo helder als glas en de zon die net boven de omliggende bergen uitkomt. Een betere start van de dag kun je niet wensen. Of huur een waterfiets om een stuk verder het meer op te komen.

Valsugana - Levico - Caldonazzo - Tips - Italie
Een ochtend zwempartij, aanrader!

Check ook eens onze Frankrijk tips: Voor de Dordogne bijvoorbeeld

You may also like

Leave a Comment