10 tips voor de Dordogne in Frankrijk

door Roger
Het toeval wilde dat zowel Roger als Edwin in de zomervakantie van 2016 in de Franse Dordogne waren. Of Périgord, zoals de Fransen het zelf noemen. Wij stelden 10 tips voor de Dordogne samen van de leukste uitstapjes met kinderen. Zoek je nog een leuke camping in de Dordogne, kijk dan ook eens naar dit blog, Edwin testte met het gezin een Safaritent op camping Pomport Beach.

1. Dierentuin Parc Zoo Reynou

De dierentuin Parc Zoo Reynou is een ruim opgezette dierentuin, 80 hectare groot natuurgebied en ligt in het plaatsje Vigen, net voor Limoges. De dierentuin ligt op het landgoed rondom een 19e eeuws château. Het zijn niet zozeer de dieren die deze dierentuin zo bijzonder maken, maar vooral de manier waarop het park aangelegd is, spreekt tot de verbeelding. Je hebt het gevoel alsof je een mooie natuurwandeling maakt en daarbij zo nu en dan een exotisch of inheems dier tegenkomt. Zelfs zonder dieren zou een wandeling door dit park de moeite waard zijn. Een dikke plus voor dit park (en bijna alle parken in Frankrijk) zijn de vele aanwezige picknickplekken. Het meebrengen van eigen consumpties is geen enkel probleem.
 10 tips voor de Dordogne in Frankrijk

2. Bergerac

In het zuiden van de Dordogne ligt Bergerac, zeker een bezoek waard als je in de buurt bent. Een heerlijk oud centrum vol terrasjes, brocante winkels en Cyrano zelf die de boel in de gaten houdt. Een paar uurtjes slenteren zijn hier zo vol gemaakt.
Begin daarmee aan het einde van de dag, pak een terras, eet lekker buiten en zie de zon in de rivier de Dordogne zakken. Aan de rivier vinden in de zomermaanden diverse thema avonden plaats. Muziek, eten en drinken, wat wil een mens nog meer.
Voor de kleinere kinderen is het ook leuk om iets buiten het centrum naar ‘Port Miniature de Bergerac’ te gaan. Miniatuur schepen door de kinderen zelf te besturen in een ruime vijver. Wel met begeleiding van de ouders.
Tips - Dordogne - kinderen - varen

In de ferry – Bergerac

3.  Het stadje Brantôme

Brantome is een toeristentrekker dankzij de Benedictijner abdij, het kloostercomplex, de oude binnenstad en de prachtige ligging in het groen en aan de rivier de Dronne. Vanaf de brug hebben we het mooiste uitzicht op het klooster en over de Dronne waarop in de zomer vele kanoes varen. 
Deze brug leidt naar de Jardin des Moines, een heel mooi park waar een heuse sequoiaboom het middelpunt van het park vormt. 
Het centrum van de stad bulkt van de terrasjes. Een sfeervolle winkelstraat maakt het bezoek compleet.
 Branthome in de Dordogne
 Park in Branthome in de Dordogne

4. Bussiere Galant.

In de Dordogne vind je veel mooi aangelegde recreatiemeertjes. Vaak netjes en met faciliteiten zoals toilet en verkooppunt voor consumpties. Maar Brussiere Galant is niet zomaar een recreatiemeer. De combinatie van het meer met zandstrand, het klauterbos, de hoge tokkelbaan een treintje en de velorail (zie volgende punt) is wat dit recreatiegebied zo leuk maakt. Hugo trotseerden de klauterbaan voor de allerkleinsten, terwijl pappa de verleiding van de tokkelbaan niet kon weerstaan.
   Klauterbaan voor de kleinsten

5. Velorail

Op diverse plekken in Frankrijk en dus ook in de Dordogne wordt voormalig treinspoor op een originele manier gebruikt om de regio te bewonderen. Er staan diverse ‘wagonnetjes’ op de rails die door een fietsbeweging vooruitgaan. 
Eén wagonnetje biedt plaats aan maximaal 5 personen, waarbij de buitenste twee personen de trap-inspanning moeten verrichten. Een vélorail is een originele manier om de weiden en de bossen te bewonderen vanuit een andere hoek, maar bovenal een onvergetelijke uitstapje “en famille”.
Meestal fiets je in een kolonne met andere gezinnen tegelijkertijd, dus je kunt zo snel als je voorganger en net zo traag als je achtervolger. 

6. Kanoën

Er zijn veel geschikte plekken in de Dordogne om je kanotocht te beginnen. Roger stapte met vakantiebuurman Ronald in de kano voor een tocht door de Isle, terwijl Edwin een tocht met zijn gezin over de Dordogne maakte.
Roger en Ronald werden vanuit Cognac 14 kilometer stroomopwaarts gebracht naar Couloures. In juli staat het water laag, wat er voor zorgt dat de kano regelmatig vastloopt op de bodem, daarom moet er regelmatig uitgestapt worden. Maar daar malen we niet om, het water is heerlijk. Eigenlijk zijn we veel eerder dan verwacht bij het afgesproken finishpunt.
Edwin vertrok vanuit Bergerac met een busje stroomopwaarts de rivier langs. Zij kozen voor de 14 kilometer, maar ook 8 of 20 kilometer is ook een mogelijkheid.
Rust, natuur, helder water, dat zijn de kernwoorden. Je moet een keer op de Dordogne gevaren hebben als je hier in de buurt bent.

Meer informatie:  http://canoe-belle-isle.com/ (voor kano op de Isle). Dit verhuurbedrijf is van een Nederlandse eigenaren en dat zorgt ervoor dat het maken van een reservering een stuk eenvoudiger gaat als je niet zo heel goed Frans kunt spreken.
http://www.canoepaintballattitude.com/ (voor kano op de Dordogne).

Tips - Dordogne - kinderen - kajak - kano

Lekker peddelen

7. Wandelen

In de Dordogne kun eindeloos wandelen. Toch wel de meest intense manier om te genieten van de natuur.  Bij de meeste VVV kantoren kun je routekaarten krijgen of kopen, die je vanaf het het dorpsmidden (Le Bourg) de natuur in sturen. 
Zelf kon ik het niet laten om af en toe van de gemarkeerde route af te wijken en zomaar een bospad of boerenweg in te lopen. Zolang je geen bordje terrain privée, entrée interdite of iets dergelijks tegenkomt is het toegestaan en op die manier kom je op de meest verlaten plekjes.
 
10 tips voor de Dordogne in Frankrijk

Wandelen in de Dordogne

8. Chateau de Bridoire – le chateau des jeux

Verscholen tussen de glooiende zonnebloemvelden en wijngaarden ligt het huidige privé kasteel uit de 15e eeuw, Chateau de Bridoire. Ook wel het Chateau de cent jeux genoemd. Rondom en in het kasteel staan 100 (ouderwetse) spelen tot je beschikking. Voor alle leeftijden is hier wat te vinden. Van zaklopen tot levend ganzenbord. Neem je lunch mee om hier op één van de vele bankjes te lunchen in de schaduw van het kasteel. Aangrenzend ligt ‘La Vallee Mystereuse’, een uitgebreid natuurlijk labyrinth met hoogteverschillen, beekjes en grotten. Voor de iets oudere kinderen is dit een geweldige ervaring.
Zowel losse als combinatietickets zijn hiervoor te krijgen.

meer info: www.chateaudebridoire.com

Tips - Dordogne - kinderen - chateau

Chateau de Bridoire

9. Sportief fietsen in de Dordogne

Geen betere ontspanning dan die na de inspanning. Is althans mijn motto. Wat kun je hier heerlijk fietsen. Uren dwalen over kleine D wegen. Niet of nauwelijks auto’s tegenkomen, laat staan medefietsers. Twee uur fietsen in de omgeving van Begerac leverde me 700 hoogtemeters op terwijl er geen
noemenswaardige heuvel in de buurt is. Toch is het geen meter vlak, of recht. Slingerend langs de witte koeien en duizenden ronde hooibalen. Suizend naar beneden tussen de wijnranken door of sloom duwend omhoog, terwijl de zonnebloemen je nastaren.
Pauzeren op een dorpspleintje waar men je ‘bon courage’ toeroept.
 
Tips - Dordogne - fietsen - uitje

Je voelt je wel een beetje bekeken..

10. Eymet

Zit je in de zuidelijke regionen van de Dordogne, sla dan een bezoek aan Eymet niet over. Een Bastide met bijbehorende 15e eeuwse huizen, een dorpsplein en galerijen. De markt is hier een beleving, lokale producten, proeverijen en een kopje koffie om de drukte op een afstandje te bekijken. In de zomermaanden is hier met flinke regelmaat een jazzfestival, een middeleeuws feest of andere folkore. Ook goed te combineren met een schitterende wandeltocht door de wijngaarden.
Tip: Haal een wandelkaart bij het ‘Office du Toerisme’ op het centrale dorpsplein van Eymet. Daar heb je meteen gratis Wifi.

Tips - Dordogne - kinderen - markt - Eymet

Markt in Eymet

LEES OOK ONZE TIPS VOOR DE AUVERGNE IN FRANKRIJK

 
Ken jij nog leuke uitstapjes in de Dordogne, die wij gemist hebben in deze top 10?  We lezen het graag hieronder.

You may also like

4 comments

Kindvriendelijk Glamping - Dordogne - VacanceSelect - Vaders op Reis 2 mei 2018 - 12:01

[…] je toch de omgeving willen checken, zie ook onze tips over de Dordogne. We gaan de tent missen, net als de camping. En we zijn het er allemaal over eens: dat Glamping […]

Antwoord
Tips voor de Auvergne in Frankrijk – Vaders Op Reis 6 september 2018 - 08:54

[…] wandeltocht door de bergen? Of een wintersportvakantie? Of lekker de toerist uithangen in de Dordogne? Deze zomer gingen wij op ontdekking in het hart van Frankrijk in het departement […]

Antwoord
7 tips rondom het Levico en Caldonazzo meer. – Vaders Op Reis 8 februari 2019 - 18:45

[…] Check ook eens onze Frankrijk tips: Voor de Dordogne bijvoorbeeld […]

Antwoord
Op vakantie als god in Frankrijk – Vaders Op Reis 21 juli 2019 - 10:26

[…] toeval wilde dat Edwin en Roger ooit in dezelfde periode in de Dordogne zaten. Samen schreven we 10 tips voor de Dordogne, één van ons meest gelezen blogs over deze bij -Nederlanders zeer populaire- […]

Antwoord

Leave a Comment