8 tips vóór je op reis gaat

door Roger
Tips voordat je op vakantie gaat

Niets is mooier dan lekker op reis of op vakantie te gaan. De lol kan echter aardig bedorven worden als er iets mis gaat. En geloof ons, wij kunnen wel een paar voorbeelden geven. Vooraf kun je gelukkig al veel problemen voorkomen. Lees onze tips met zaken die je kunt doen, voordat je vertrekt naar je vakantiebestemming.

Check je auto

Ga je met de auto op vakantie? Dan krijgt je auto het vast zwaarder te verduren dan gewoonlijk. Je hebt meer bagage, de afstanden zijn groter en de (weers)omstandigheden kunnen extremer zijn. Check je auto daarom vooraf, of laat het nog even doen bij de garage. Is je oliepijl voldoende?
Heb je voldoende koelvloeistof? Controleer ook of je bandenspanning in orde is en of er nog voldoende profiel op zit. Als finishing touch vul je je ruitensproeiervloeistof nog even bij.

Autocheck voordat je op vakantie gaat

Zijn je koelvloeistof en olie nog op pijl?

Bespaar energie

Bespaar energie als je weg gaat. Zet de verwarming uit of laag. Zet alle elektronische apparatuur echt uit (in plaats van standby). Nog beter is om de stekkers zo veel mogelijk uit de stopcontacten te trekken met oog op kortsluiting of blikseminslag.

Let op je spullen thuis

Regel iemand voor je post en planten. Zorg dat je huis er bewoont er ziet. Je zult niet de eerste zijn die thuis komt in een leeg geroofd huis. Een tijdsschakelaar op je verlichting is een goede manier om je huis bewoont te laten lijken. Inbrekers hebben juist geen vakantie in deze periode. Geef je huis een bewoonbare indruk. Ruim niet alles strak op, maar laat bewust wat dingen slingeren. Vraag aan buren of ze een oogje in het zeil willen houden.

Ook is het slim om vooraf om een goede inboedelverzekering af te sluiten bijvoorbeeld bij Centraal Beheer.

Check je paspoort of ID kaart

Controleer of je een ID kaart of een paspoort nodig hebt. Een ID-kaart is als reisdocument geldig binnen de EU-landen, de EER , Monaco, San Marino, Turkije en Zwitserland. Met een paspoort kun je wereldwijd reizen, maar check wel de datum waarop je paspoort verloopt (voor sommige landen moet je paspoort een jaar na aankomst nog geldig zijn).
Controleer ook of een paspoort het enige is dat je nodig hebt om het land in te komen. Soms heb je officiële toestemming nodig om in een land te verblijven in de vorm van een visum.

Prikje nodig?

Op deze site van de GGD kun je controleren of je voor jouw bestemming een vaccinatie nodig hebt. Voor sommige bestemmingen zijn vaccinaties aanbevolen of zelfs verplicht om je te beschermen tegen bijvoorbeeld Malaria of Hepatitis.

Tips voordat je op reis gaat, vaccinaties

Regel een goede reisverzekering

Regel vooraf de goede reisverzekering. Als je regelmatig op reis gaat dan is het aan te bevelen om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Redenen om een verzekering af te sluiten zijn een vergoeding van gemaakte extra kosten vanwege een onverwachte gebeurtenis, hulpverlening in het buitenland of in het geval van terugkeer naar Nederland (repatriëring). Let op dat er bij ‘risicosporten’ zoals duiken of skiën een extra premie gevraagd kan worden. Neem je polisnummer mee op reis.

Gebruik je medicijnen?

Voor sommige soorten medicijnen heb je in het buitenland een speciale verklaring nodig. Dit is onder andere op medicijnen voor ADHD of sterke pijnstillers van toepassing. Het is dus handig om na te gaan of de medicijnen die jij of je kind gebruikt hieronder vallen. Een huisarts, apotheek of specialist kan een verklaring voor je opstellen.

Mobiel internet

Check vooraf even hoe het met mobiele roamingkosten zit in het land waar je naar toe gaat. Ook je navigatie kan veel data verbruiken, dus de financiële teller kan onderweg naar je bestemming al aardig oplopen. Let bijvoorbeeld op landen als Noorwegen, Turkije en Zwitserland waar afwijkende tarieven voor kunnen gelden.

tips vóór je op reis gaat

Check vooraf de tarieven voor het gebruik van je mobieltje van de bestemming

You may also like

Leave a Comment