Weekendje Nijmegen – Berg en Dal

door Edwin

Nijmegen, wat een leuke stad! En ook: Nijmegen wat een heerlijke omgeving. Wij zijn een weekend lang te gast in de gemeente Berg en Dal, wat onderdeel uitmaakt van het Rijk van Nijmegen. Drie dagen lang ga ik samen met mijn gezin op zoek naar wat de regio te bieden heeft. En ik kan nu al verklappen, dat dat veel meer is dan wij in een weekend kunnen bevatten.

Onze uitvalbasis

Vakantiepark de Zeven Heuvelen is onze basis. Dit in Groesbeek gelegen park is ideaal gesitueerd. Centraal, maar ook rustig. Wij betrekken een bungalow die van alle gemakken voorzien is, maar lang zijn we er niet. Ons programma is fantastisch en afwisselend, maar luieren is er niet bij dit weekend. Wij gaan de omgeving van Berg en Dal ontdekken, nu alleen de kinderen nog meekrijgen, die zijn verstoppertje aan het spelen in de gigantische tuin van ‘ons’ huis.

Avondje uit naar de camping

Het weer wil nog niet helemaal meewerken, de regen valt van tijd tot tijd en dat maakt een omgeving altijd wat somberder. Daar weten ze bij camping Bij Ons wel raad mee. Voor de ‘Friday Night Pizza Party’ loopt niet alleen de camping zelf uit, ook vanuit de regio schuift menigeen gezellig aan. De gezelligheid en knusheid straalt er van af. Flesjes pils pak je uit de achterkant van de tuktuk, je zoekt een (overdekt) plekje en de pizza’s worden in hoog tempo -met vier tegelijk- gebakken. Met ronde buikjes, want onbeperkt pizza eten kunnen wij wel, lopen we in de avondschemering de heerlijke camping over. We’ll be back!

Zijn we in Berg en Dal of in Tanzania

“Wat een grappige huisjes”. De jongens hebben nog niet helemaal door dat ‘deze huisjes’ een normaal onderkomen is voor veel mensen in Afrika. Het Afrika museum (want daar zijn we vandaag!) is DE plek om een heel stuk meer te weten te komen over dit deel van de wereld. De fototentoonstellingen zijn leuk, maar onze kinderen zijn meer onder de indruk van de nagebootste dorpen uit de diverse Afrikaanse landen. De klapper is toch wel de Marokkaanse kookworkshop die we met z’n vieren bijwonen. Baghrir (gaatjespannenkoek), muntthee en andere specialiteiten worden (met name door de kids) op tafel getoverd. Met ontelbare indrukken en volle magen trekken we richting Nijmegen.

Goed eten en op de pedalen

Zodra we Nijmegen binnenrijden straalt de gezelligheid er al van af. Het weer helpt goed mee, maar het zijn vooral de vriendelijke gezichten, de vele terrasjes en de duizenden fietsers in de stad. Wij zijn niet zulke stadsmensen, maar dit voelt goed. De stadswandeling versterkt dit gevoel. Sneller dan we willen (de Baghrir vulde erg goed) stappen we het terras van ’t Hoogstraatje op. Een bekende plek in Nijmegen en een heerlijk terras. De befaamde pannenkoeken zijn niet aan te slepen, ook wij consumeren zo’n heerlijke hap. Maar na twee pannenkoeken nog voor één uur in de middag is het tijd voor wat beweging. “Gaan we echt op een tandem? Gaaf!” Het is even wennen, maar al gauw peddelen we de groene omgeving van Nijmegen in. De zon laat zich af en toe zien en dat zorgt voor de nodige zweetdruppels. Helemaal omdat de jongens al snel doorhebben dat ze eigenlijk helemaal niet mee hoeven trappen. Na een dikke 35 kilometer leveren we ze moe maar voldaan weer af bij Nijmegen Actief aan de Waalkade.

De natuur in, Nijmegen op z’n best.

De tandemtocht zou de helft van de inspanning moeten kosten, maar zoals gezegd; alleen is het best pittig doortrappen. Bij-eten dus. We schuiven aan bij ‘De Gelderse Poort’. Fantastisch gelegen aan de Rijn, de pont laveert moeiteloos tussen de grote schepen door en de fietsers peddelen bij bosjes voorbij. Veel stappen er hier ook af, de aanblik van de uitsmijters en tosti’s doet veel mensen zwichten. We eten vroeg, het hoogtepunt van dit weekend voor de jongens (en voor ons ook eigenlijk) komt er aan vanavond. Om zes uur is het verzamelen geblazen  bij de boswachter. Over deze avond kan ik wel een heel blog schrijven, sterker nog: Dat heb ik ook gedaan!

Ik zie niks

Het is zondagochtend; Nijmegen is (nog) bijna leeg. Brakke koppen fietsen naar huis, frisgewassen kerkgangers zijn ook onderweg en wij? Wij gaan een hele bijzondere ervaring tegemoet. Het Muzieum, ja u leest het goed, is geen echt museum, maar een plek waar je kunt ervaren hoe het is om niks te zien. Je kunt een buiten ervaring boeken, met blindegeleidestok dwars door het centrum van Nijmegen je weg vinden, of (en dat doen wij) een ‘donker beleving’ ondergaan. Twee blinde mannen begeleiden ons tijdens een compleet donkere zoektocht. Wel spannend, vooral de jongste (7 jaar) was behoorlijk onder de indruk. Ik zal niet teveel verklappen, je moet het vooral zelf ervaren, maar het is echt heel bijzonder. Geluiden, geuren en tast zijn je kader en wij ‘kijken’ nu in ieder geval heel anders naar dit gemis van een zintuig.

Nog vol van alle indrukken en ervaringen in het donker stappen we het -inmiddels drukke, gezellige en zonnige- centrum in van Nijmegen. We treffen het, er is een muziekfestijn gaande. Vanaf 12:00 uur knallen op tientallen plekken de decibellen uit de speakers. Van gospel tot rap en van shantykoren tot R&B. We strijken neer bij Eet & Drinkhuys De Waagh, middenin het centrum van Nijmegen. De shantykoren trappen voor onze neuzen af terwijl wij een heerlijke salade combineren met een wit biertje. Wat een weekend! Wij komen terug in Nijmegen en omgeving, dat is zeker.

Meer informatie Nijmegen en Berg en Dal

Deze trip is gemaakt in een samenwerking met Regio Arnhem Nijmegen. Voor alle informatie over deze regio kun je terecht op de website: https://www.vvvbergendal.nl en https://www.visitnijmegen.com

You may also like

Leave a Comment