Outdoor Bosnië – actie en natuur

door Edwin

Stel je voor, een schitterend huis, middenin de natuur van Bosnië. Als je het vrijstaande huis uitloopt, wandel je direct het pure groen in. Een plons in het zwembad, even chillen in de hangmat, vissen of badderen in de aangrenzende Neretva rivier. Werkelijk een parel in het nog onbekende Bosnië. Te midden van allerlei outdoor mogelijkheden als mountainbiken, raften, hiken en nog veel meer, is de Exo log Cottage een oase van rust. Voor ons -Roger, Jurgen en Edwin- de perfecte plek om te verblijven als basis voor het outdoor avontuur in Bosnië.

Outdoor Bosnië - Raften - Konjic - Vaders op Reis - Mountainbike

Mountainbike tocht

Ondanks dat bovenstaande foto doet vermoeden dat we alleen maar aan het ‘hangen’ waren, kwamen we hier natuurlijk voor de vele outdoormogelijkheden. Gingen we eerder in Kroatië al Ziplinen, hier was het mountainbiken aan de beurt. Mijn hele blog over de MTB trip staat elders op de site –zie deze link-, wat was dat gaaf. OK, een beetje fietsconditie heb je zeker nodig, ondanks dat het overwegend downhill is, maar dat is juist zo lekker. Je moet wel voelen dat je wat gedaan hebt. Dat vinden wij in ieder geval. Wat dat betreft kwamen we flink aan ons trekken. De kramp schiet nog net niet in je kuiten, de handen zijn stram van de hobbels en het remmen en je kont heeft ook het nodige te verduren. Snap je nu dat zo’n hangmat en zwembad dan extra lekker zijn?

Outdoor Bosnië - Raften - Konjic - Vaders op Reis - Mountainbike

Rafting op de Neretva rivier

“Koffie?” Het is duidelijk, wakker worden is de boodschap. De vermoeide benen en de fietskleren die te drogen hangen voor het huis herinneren aan gisteren. Vandaag is het weer een lekker actief dagje. Een dagtrip raften over de Neretva rivier valt ons ten deel. Het is warm, we wurmen ons in de strakke wetsuits en kunnen niet wachten tot we op en in het koude water mogen spelen. “You look like you can handle some extra adrenaline, you go in the kajak!” Ik geloof dat er naar mij gewezen wordt. We zijn met dezelfde groep als gisteren, aangevuld met twee Poolse en twee Engelse dames. Niet iedereen past in de boot, Amerikaan Jesse en ikzelf nemen met een grote grijns plaats in de kajak. Het privilege komt ook met wat extra inspanning, de raft drijft sneller stroomafwaarts dan zo’n kleine kajak, maar we klagen niet. De ‘rapids’ beleven we een stuk intenser dan in de raft. Als de gids bij een vervaarlijk uitziende rapid naar ons roept, “if you like some fun, take the right side!” hadden we beter moeten weten. Onze flexibele kajak is niet bestand tegen de meter verval. De punt steekt recht in het water en ik word bovenop de stevige schouders van Jesse gekatapulteerd. Ik zwiep meteen weer terug en de rest is alleen maar water. Gelach en gejoel is het eerste wat ik hoor als ik bovenkom, “You like adrenaline right?”

Outdoor Bosnië - Raften - Konjic - Vaders op Reis - Mountainbike

Outdoor Bosnië op zijn best

Als we de kajak weer gevonden hebben, de peddels bijeengezocht en de rust is wedergekeerd is het tijd voor de lunch, ‘Bosnië style’. De koelbox wordt uit de raft gehesen, het vuurtje wordt gestookt en terwijl wij ‘poedelen’ in de ijskoude Neretva, toveren de gidsen met minimale middelen een heerlijke lunch tevoorschijn. Cevapci, worstjes, brood en paprika gaan er wel in na een paar uur op het water. De combinatie van de rust hier op de kant, de blauwe lucht die in een smalle strook boven de kloof te zien is en het turqoise water straalt pure ‘Zen’ uit. Net als we bijna toegeven aan de ‘after lunch dip’, worden we wakker geschud. “OK guys, two hours to go, enjoy!”. Roger en Jurgen nemen de plek over in de kajak. Wat een geweldige dagbesteding. Actief zijn in de natuur, op het water, het is gewoon jammer dat de dag erop zit.

Outdoor Bosnië - Raften - Konjic - Vaders op Reis - Mountainbike

We komen terug!

De rit terug naar het startpunt valt het geen moment stil. De ervaringen en het enthousiasme worden volop gedeeld. Als we later die avond -Met Jesse- op het terras zitten in Konjic overzien we de afgelopen dagen nog eens. Ook Jesse vertrekt morgen naar Sarajevo, daarna roept Californië weer. Met zijn “I couldn’t have picked two better daytrips than I did with you guys”, zijn wij het meer dan eens. We kunnen niet anders dan concluderen dat we nog zoveel meer moeten doen hier, dat er nog zoveel te zien is ook. Meteen achter onze ‘cottage’ bijvoorbeeld, lopen schitterende wandelroutes. Het assortiment van Visit Konjic behelst ook nog zoveel meer. Maar de tijd in Konjic eindigt hier. Morgen gaan we naar Sarajevo.

Outdoor Bosnië - Raften - Konjic - Vaders op Reis - Mountainbike

Meer informatie Outdoor Bosnië.

Zoals gezegd waren wij bijzonder blij met ‘onze’ Exo Log Cottage. Jasmin, de vriendelijke, goed Engels sprekende eigenaar, is enthousiast en heeft veel nuttige tips. Via hem hebben we dan ook een aansluitende overnachting in Sarajevo geboekt. Voor onze ervaring in Sarajevo, zie dit blog! De Exo Log Cottage is ook te boeken via Booking.com

De Mountainbike en Raft trip deden we met Visit Konjic. Als je iets wil op Outdoor gebied in Bosnië, Visit Konjic is de partij.

You may also like

1 comment

Denise 7 september 2018 - 10:59

Oh, wauw, mooi plekje zeg! Met raften heb ik helemaal niks (oké, ik geef het toe: ik durf het gewoon niet, en dat terwijl ik fanatiek wedstrijdzwemster ben geweest), maar verder lijkt het me prachtig daar!

Antwoord

Leave a Comment