Carrienta Experience in de Ardennen

door Edwin
Carrienta Experience - Ardennen - Vaders op Reis

Schuifelend loop ik met de handen op de schouders van de voorganger door een tunnel. Of je nu de ogen open of dicht doet, het maakt niets uit. Je ziet helemaal niets.  Het lopen gaat op gehoor en gevoel. Met mijn vrouw, zoon en zijn vriend (beiden 15) zijn we begonnen aan een dagje Carrienta Experience in de herfstkleuren van de Belgische Ardennen. Na een uitleg op het parkeerterrein hebben we helm en zekeringsgordel aangedaan en lopen we nu dus door een pikdonkere 450 meter lange tunnel onder de berg door naar een oude steengroeve. De spanning zit er gelijk al goed in, als dit de start is, dan belooft de dag nog veel goeds.

Carrienta Experience - Ardennen - Vaders op Reis

Niet voor mensen met hoogtevrees.

Stuiterend over de touwladder

Aan het einde van de tunnel blijken we te zijn aangekomen in een oude ronde steengroeve met een diameter van ca. 200 meter. In het midden een grasveld en grote rotsblokken waar een overdekte picknickplaats is gemaakt. Overal om ons heen zie je tegen de 70 meter hoge steile rotswanden allerlei klimroutes uitgezet, soms verscholen achter bomen in hun prachtige herfstkleuren. Ik zie touwladders, klimnetten, wiebelende hangbruggen, haken in de rotswanden, een enorm lange tokkelbaan. En alsof dit nog niet indrukwekkend genoeg is, zie ik boven de uitgang van de tunnel een helikopter tussen de wanden opgehangen waaruit je kunt abseilen. Dit is even andere koek dan de klimparken van boom tot boom die we eerder in Nederland, Frankrijk en Duitsland tijdens vakanties hebben gedaan!

De jongens stuiteren, de één omdat hij zo snel mogelijk aan alle touwen, ladders en haken de berg op wil. De ander omdat hij nog nooit in een klimpark is geweest en nu wel erg overdonderd is door alles wat hij ziet. We gaan beginnen, de instructeur legt uit dat er meerdere routes zijn en dat iedere route weer eindigt op het centrale plein. Wie niet mee kan of durft, kan per route besluiten of hij beneden rustig wil toekijken naar de inspanning van de anderen en wachten op hun terugkomst.

Carrienta Experience - Ardennen - Vaders op Reis

Via Ferrata

Niet voor watjes

Met de eerste route wordt direct onze hoogtevrees en stabiliteit getest als we langs een steile wand omhoog klauteren, via een zeer wiebelend touw naar de overkant gaan en dan weer naar beneden klimmen. De toon is gezet. Helaas vallen er al 4 van de 12 deelnemers van onze groep af, zowel tieners als volwassenen. Later blijkt dat deze 4 de rest van de dag nergens aan mee kunnen doen en alleen op het middenterrein in de prachtige herfstzon hebben zitten kijken naar de avonturen van de overige deelnemers. De routes zijn allemaal te heftig voor hen die óf hoogtevrees hebben óf minder behendig zijn. Jammer genoeg biedt Carrienta Experience geen alternatief voor deze mensen in de vorm van eenvoudigere routes.

Carrienta Experience - Ardennen - Vaders op Reis

Langste tokkelbaan van Europa

Langste tokkelbaan van Europa

De hele dag volg ik de instructeur over telkens andere routes en geniet ik van iedere nieuwe uitdaging.  Er worden weer veel grenzen verlegd op zo’n dag, zowel qua behendigheid als qua doorzettingsvermogen. De durfallen worden beloond met prachtige uitzichten, een geweldige helikopter-abseil ervaring en tot slot met een 175 meter lange tokkelbaan. De langste van Europa zeggen ze zelf. Maakt mij niet uit. Het gevoel als je hard naar beneden suist, dan weer een stuk omhoog om je af te laten remmen en dan weer naar beneden, is geweldig. Tel daarbij op dat we dit deden op de zeldzaamste zomerdag in oktober (24 graden!) en het was compleet genieten op deze geweldige locatie vlak onder Luik.

Meer informatie Carrienta Experience

Carrienta Outdoordome, Grand Route 106, 4140 Sprimont, België.

www.carrienta.com

auteur: Jurgen Bech, vriend en collega van ‘de Vaders’

Een ander ‘klim verhaal’ schreef Roger onlangs, in NP des Ecrins ligt een schitterende Via Ferrata!

You may also like

Leave a Comment