Tranen gelachen in de Belgische Ardennen

door Roger
MTB - Survivalweekend - groepsuitje

Eén voor één druppelt het binnen, de mannen van toen veranderen nooit.
De mannen van toen zijn in dit geval 15 oud-spelers van het legendarische voetbalteam UDO 6.
Ruim twee jaar geleden hebben we onze voetbalschoenen in de wilgen gehangen, maar de vriendschap is onverminderd. De plek waar we na elkaar binnen druppelen is het strategisch gelegen vakantiepark ‘Domaine Long Pre’ in Stavelot in het Waalse gedeelte van België.
Drie aan elkaar geschakelde vakantiehuisjes vormen ons basiskamp voor een survivalweekend in de Belgische Ardennen.

Ik word begroet met een klap op m’n schouder. Hoe is het met jou, eerste grap, eerste glas.

De klok wordt een uurtje teruggezet dit weekend dus we hebben een extra lang weekend voor de boeg vol sport, spel, gezelligheid, een beetje drank en een vleugje cultuur.

De watervallen van Coo in de Belgische Ardennen

Met dit alles voor de boeg moet je eerst aan de inwendige mens denken. We gaan eten bij Le Baron in Coo. Hoewel ik er nog niet eerder van had gehoord, schat ik in dat de meesten van jullie wel weten dat in Coo de beroemde watervallen zijn. Na het eten gaan we in het pikdonker nog even kijken bij het razende water. De waterval heeft een hoogte van 15 meter en behoort daarmee tot de hoogste van België. Afgaande op het gehoor zal het best een aardige waterval zijn daar in Coo. Dit culturele hoogtepunt kunnen we afvinken, om vervolgens snel terug te rijden naar onze knusse huisjes.

In de avond is er oud Hollandsch vermaek met bierpong, een pubquiz, dobbelstenenspelletjes en natuurlijk met Stef stuntpiloot. Bij alle spelletjes is de basisregel simpel: de verliezer moet drinken, de winnaar mág drinken.

Bierpong, Belgische Ardennen

Concentratie bij het bierpong

Een heroïsche tocht op de mountainbike

Ondanks de dolle avond melden we ons zaterdagochtend fris en fruitig voor het mountainbiken bij Newlife Outdoor in Coo. Na het afstellen van de fiets en de basisuitleg van instructeur Martijn starten we de tocht.

groepsfoto-voor-het-fietsen, Belgische Ardennen

Groepsfoto voor het mountainbiken

Martijn stelt ons regelmatig voor de keuze ‘zullen we de zware of de lichte klim nemen?’. Het nadeel van een groep van 15 mannen is dat er altijd wel een alfamannetje tussen zit, die steevast ‘de zware natuurlijk!’ roept. Gevolgd door ‘de lichte is voor mietjes’. Niemand wil zich laten kennen. Het geluid van piepende remmen verstoort de stilte als we bliksemsnel afdalen. Het geluid van piepende kerels is het enige dat je hoort, als we weer tergend langzaam omhoog klimmen.

Mountainbiken, Belgische Ardennen

eenzame fietser, Belgische Ardennen
Het is een heroïsche tocht door eindeloze bossen, ondiepe riviertjes en pittige heuvels. Er zijn mannen die even moeten stoppen voor een anti peristaltische beweging, anderen sloven zich uit door een voorwaartse koprol over het stuur te demonstreren en weer anderen moeten de strijd toch staken.

kapot in Belgische Ardennen

We komen tot de conclusie dat die Belgische Ardennen niet kinderachtig zijn. We doen uiteindelijk vier uur over een afstand van ruim 22 kilometer. Dertien trotse strijders komen besmeurd met modder en bloed over de finish.

Kabouterbier

Behalve een sportief zijn we ook een behoorlijk gedistingeerd gezelschap. Daar heeft de organisatie gelukkig rekening mee gehouden, dus het is weer tijd voor een stukje cultuur: een excursie naar brouwerij Achouffe, bekend van het La Chouffe kabouterbiertje. We krijgen een rondleiding van iemand die heel veel woorden nodig heeft om te zeggen dat ze lekker bier maken. Voor de rondleiding moet je even de tijd nemen, maar uiteindelijk mogen we een paar gele rakkers ook zelf proeven.

De heilige graal, Belgische Ardennen

De heilige graal van Achouffe

We proeven vier glazen en voor de zekerheid nemen we nog een doos met kabouterbier mee naar Long Pre. We gaan namelijk gourmetten en dan kun je nooit genoeg bier in huis hebben.

gourmetten

De avond lijkt verdacht veel op de avond ervoor. Er is oud Hollandsch vermaek met bierpong, een pubquiz, dobbelstenenspelletjes en natuurlijk met Stef stuntpiloot. Bij alle spelletjes is de basisregel simpel: de verliezer moet drinken, de winnaar mág drinken.

stef-stuntpiloot, Belgische Ardennen

Concentratie bij Stef stuntpiloot

Een challengeparcours met hindernissen

Met zonder jas stap ik naar buiten. Begin ik mijn tocht vol goeie moed

Ietsje minder fris en fruitig melden we ons op een mooie zonnige zondagmorgen weer bij Newlife Outdoor voor een challengeparcours door de Amblèvevallei. Martijn, de beul van de dag ervoor, staat ons al weer op te wachten. Als je er oog voor hebt, dan valt op hoe prachtig de herfstkleuren hier zijn. Veel van ons kijken er niet naar en zijn vooral gefocust op de sportieve activiteiten die komen gaan. Hier lopen 15 serieuze sportmannen.

onderweg-naar-challengeparcours, Belgische Ardennen

Focus gericht op het challengeparcours

Verschillende hindernissen over land en over water zorgen voor de nodige uitdaging en spektakel. Alsof de hindernissen op zichzelf nog niet uitdagend genoeg zijn, maken de mannen het elkaar extra moeilijk.

indianenbrug

plons

Schudden aan een touwbrug, stenen in het water gooien en een onverwacht duwtje worden niet geschuwd om elkaar een nat pak te bezorgen. Het lukt in een enkel geval.
Het parcours wordt afgesloten met een tokkelbaan. Met 70 kilometer per uur zoeven we naar het einde van dit weekend.

tokkelen, Belgische Ardennen

Naast sportief en gedistingeerd zijn we ook een gevoelig gezelschap. Daar geven we uiting aan door elkaar plechtig te beloven om tenminste één keer in de twee jaar met elkaar op pad te gaan.

Ik heb tranen gelachen, onnozel gedaan en ten slotte tevreden het licht uit gedaan.

Disclaimer: namen zijn bewust weggelaten uit dit stuk. Er zijn een stuk of drie jongens die er een serieuze baan op na houden. Ik wil geen carrières stuk maken. Bovendien zijn er uitvallers geweest bij het mountainbiken, het challengeparcours en de drankspelletjes. We willen tenslotte niet dat deze mannen levenslang beschimpt worden door dit veel gelezen blog. Google onthoudt immers alles.

De rode teksten zijn geleend van Guus Meeuwis’ hit ‘Tranen gelachen’.

Informatie

Bij New Life Outdoor kun je een scala aan outdooractiviteiten boeken zoals kajakken, klimmen, speleogie, mountainbiken, het challengeparcour en nog meer.
http://www.newlife.be/
Avenue Pierre Clerdent 14
B-4970 Stavelot/Coo
Telefoon: +32 (0) 80 – 68 44 35
Email: info@newlife.be

Achouffe Brouwerij
http://www.achouffe.be/nl
Brasserie d’Achouffe
Achouffe 8 – 6666 Wibrin – Achouffe
Telefoon: +32 61 23 04 44
Email: visitebrasserie@achouffe.be
Reserveren van je bezoek aan de brouwerij is zeer aan te raden,

Domaine Long Pré
http://www.domainelongpre.be/nl/
Route de Trois Ponts 175
B- 4970 Stavelot – België
Telefoon: +32-(0)80 68 45 9

You may also like

2 comments

Harrie 17 november 2016 - 21:30

Klinkt goed! Weekendje bier en sport….

Antwoord
Weekend weg met de mannen - Mannenweekend 30 april 2018 - 15:50

[…] met de boys vol sport, spel, gezelligheid en een vleugje cultuur. Een betere bestemming dan de Ardennen is nauwelijks te verzinnen. Dichtbij, sportieve mogelijkheden te over en niemand die klaagt over […]

Antwoord

Leave a Comment