Decin, step by step

door Roger

“Vandaag ga ik je Decin laten zien, met de step” roept gids Sven enthousiast. Bij een step heb ik al gauw de associatie met de blauw-roze Frozen step van mijn dochter Elin, dus met lichte argwaan volg ik Sven naar zijn verhuurbedrijf. Die argwaan verdwijnt als sneeuw voor de zon als Sven zijn vloot laat zien. Dat zijn prima stepjes en die zien er helemaal niet kinderachtig uit.

Steppen te huur in Decin
Die stepjes zijn niet kinderachtig

Je mag een helm opzetten, maar dat lijkt me iets overdreven. Laten we Decin gaan ontdekken! Děčín (want zó schrijf je het) is een stad in de Tsjechische regio Ústí nad Labem. De stad, die aan weerszijden van de rivier Elbe ligt, is met 135 meter hoogte de laagst gelegen stad van Tsjechië. Decin is ook een perfecte uitvalbasis om te gaan wandelen door Boheems Zwitserland of om te gaan fietsen door het Ertsgebergte in Tsjechië.

Uitzicht vanaf het kasteel in Decin

Via feratta in Decin

Als we de winkel uitsteppen wijst Sven trots omhoog. ‘Kijk, hierboven liggen verschillende via feratta parcoursen. Via ferrata is een Italiaanse term en het betekent zoiets als ijzeren weg. Een via ferrata is een met staalkabels uitgezet parcours langs een rotswand.” Ik herken het. Wij deden een via ferrata parcours ooit eerder in Frankrijk.

Gekleurde huisjes langs de Elbe in Decin
Achter deze gekleurde huisjes langs de Elbe gaat de via ferrata omhoog

In 2012 legde Karel Belin -toen zeventig jaar jong!- eigenhandig de via ferrata in Děčín aan. Midden in het stadje, met uitzicht op het imposante kasteelcomplex klim je hier gezekerd aan stalen kabels via verschillende routes naar de 170 meter hoger gelegen top.
Je klimspullen huur je voor een paar euro bij de winkel van Sven. Dat zal voor een andere keer zijn, nu gaan we verder met onze guided tour op de step.

Biertje?

Eigenlijk zijn we nog maar net onderweg als Sven voorstelt om even een ‘pauze’ in te lassen bij de plaatselijke bierbrouwerij Nomad.
Het is niet zo vreemd. Bier (Tsjechisch: pivo) is in Tsjechië heel populair en met een bierconsumptie van 145 liter per inwoner zijn de Tsjechen al jarenlang kampioen bierdrinken in de wereld.
Het lokale bier laat zich smaken. Ook niet gek, want de eigenaar blijkt een ware bierconnoisseur. Overal ter wereld heeft hij z’n bierkennis opgedaan om het nu allemaal samen te laten komen in zijn eigen brouwerij in Decin. Voor omgerekend één euro vijftig voor een halve liter (!) kun je hier de meest fantastische bieren drinken. Ik snap wel waarom de Tsjechen het goudgele goud zo waarderen!

Kasteelpoort in Decin

Het kasteel van Decin

Hoog boven de rivier staat het barokke en neoklassieke kasteel van Děčín. Het was een ooit een militair fort en heeft dienst gedaan als residentie van prominente families. Dat wordt onze volgende bestemming, maar daar kom je niet zomaar, daar moet even flink voor gewerkt worden. Ruim 300 meter steppen we behoorlijk stijl omhoog. Terwijl we uithijgen bewonderen we het sjieke kasteel met haar mooie kasteeltuinen en binnenhof.

Binnentuin van het kasteel in Decin
De mooie binnentuin van het kasteel

Het is ook mogelijk om het kasteel in te gaan, maar wij beperken ons tot een korte wandeling door de binnenplaats en de rozentuin. Hierna volgt er nog meer pret als we die 300 meter ook weer naar beneden mogen steppen.
Ik geloof niet dat ik ooit zo hard op een step ben gegaan. Even denk ik nog terug aan die helm die ik op had kunnen zetten, maar het lukt me om heelhuids beneden te komen.

Urban camping in Děčín

Als we vaart geminderd hebben gidst Sven ons richting de old town bridge (Staromestsky Most). We hobbelen over deze oude prachtbrug, terwijl we beneden de rivier Ploučnice zien stromen. Dan rijden we door naar een veel minder mooie brug bestemd voor doorgaand autoverkeer, maar wel één met een verrassing. Onder deze brug is namelijk een urban camping aangelegd. Slapen onder een brug was nog nooit zo leuk.

Kamperen in Decin
Slapen onder een brug op de Urban camping van Decin

Vanaf deze camping ligt het outdoor walhalla van Decin aan je voeten. Je stapt zo de kano in, je kunt suppen, fietsen, klimmen en wandelen. Decin heeft het!

Informatie over steppen in Decin

Active point (www.active-point.cz) is de organisatie van gids Sven. Behalve steppen kun je ook wandel- en fietstochten boeken en kun je via ferrata doen in Děčín.


Op www.czechtourism.com vind je heel veel informatie over Tsjechië  in het algemeen en op http://www.branadocech.cz/en/?langcode=en  vind je meer informatie over de regio Brana do Czech

Als je van een biertje houdt, mis dan niet de de bierbrouwerij in Decin: https://pivovar-nomad.cz/

In Tsjechië betaalt men niet met de Euro maar met de Tsjechische kroon.

Een plekje voor je tent of een kant en klare accommodatie op de camping boek je hier.

Dineren deden we in La Fabrika
Een restaurant in een historische fabriek met een industrieel interieur.
Adres: Oblouková 1413/3 | 405 01 Děčín

You may also like

Leave a Comment